Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obrysówki - wymieniacie u siebie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Idąc w ten deseń wystarczy wozić oryginały obrysówek w bagażniku i podczas kontroli je zmienić (jak się ktoś doczepi) bo to max 3min roboty.
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
      Natomiast udowodnienie, że kierunek bez homologacji jest przyczyną wypadku to dość wolbrzymiona teoria
      Kurczę, nie wiem jak by to wyglądało gdyby doszło do zdarzenia. Założyłem dzisiaj dymione obrysowki i dość marne dają światło. Bardzo duża jest różnica w porównaniu z białymi. A pomijając to, wykonanie było fatalne. Nawet jak zatrzaskiwalem prawą to pękł zatrzask a na zewnątrz było 21 stopni. No cóż, zmęczenie materiałowe chińskiej nówki.

Comment

Te które ja kupowałem i świecą OK (jasność) i wykonanie mają OK - tylko padają diody. Te które podałem w linku ostatnim (co zamierzam kupić) niczym praktycznie nie odbiegają od OEM. W OEM też zatrzaski sie łamią. Ta konstrukcja to fuckup HONDY Xgen taki jak skraplacz klimy czy marna tapicerka - prędzej czy później każdego dotknie... i nie będę dawał jakiś chorych pieniędzy za gówniany OEM co staje się też po chwili zwyczajnym akwarium. Wole chinczyka raz w roku zmienić.

ps. żeby nie było że ja musze mieć chińskie diody. To nie to. OEM zwyczajnie też pada i kupowanie nowych (ostatnio od Rki widziałem jak za oryginały ktoś krzyczał 450zł) to jakaś pomyłka bo to jedno i to samo wielkie GÓ***. Stad zmiana na cos co łatwiej rok w rok zmienić za 60zł.
        Last edited by Lcfr; 24-03-2023, 18:22.
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Tylko w tych OEM zatrzask jest z bardziej miękkiego materiału a chiński jest twardy jak kamień. Obrysowki były tak wykonane że nawet dołączona do nich żarówka Led nie pasowała. Była za wysoka. Na razie wróciłem do OEM będę dalej polował, może się uda kupić mniej badziewne.

Comment

Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta
            To daleko idące uproszczenie z uwagi na nie zrozumienie wypowiedzi. Nikt tu nie pisał o wypadku.
            Aby dokonać szczegółowej kontroli pojazdu nie musi dojść do niego.
            Po prostu wystarczy podejść szczegółowo i kompleksowo w trakcie zwykłej lub wymuszonej kontroli.
            Dla jednych przepisy są po to by je respektować, dla innych, aby je omijać.
            Zwykli ludzie nie muszą się orientować że coś jest bez homologacji, wystarczy, że zrobią to osoby do tego powołane.

Wystarczy, że niehomologowana żarówka np. doprowadzi do spięcia i pożaru auta. Wtedy będzie miało to już znaczenie.
            trochę nad wyrost się angażujesz. Wszystkie moje auta miały sporo rzeczy niehomologowanych. Wszystkie przechodziły kontrole w rożnych stacjach diagnostycznych i nie raz miałem spotkanie z WRD. Tylko raz chcieli mi zabrać dowód. Za niebieskie podświetlenie tablicy rejestracyjnej. szybka podmiana na zwykłe i odbyło się na upomnieniu. 15m dalej z powrotem zamontowane niebieskie.
            FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
              Idąc w ten deseń wystarczy wozić oryginały obrysówek w bagażniku i podczas kontroli je zmienić (jak się ktoś doczepi) bo to max 3min roboty.
              Chciałoby się. Gdy dojdzie już do kontroli drogowej będzie po zawodach.

Comment

Chciałoby się. Gdy dojdzie już do kontroli drogowej będzie po zawodach.
                jednak faktycznie siejesz dramę...

Comment

Już taki mam charakter. 30 lat pracy w policji robi swoje.
                  Jeśli kogoś obraziłem to przepraszam.
                  OT.

Comment

Ciekawe czy policja da konkretną odpowiedź. Mam w bagażniku ciemną obrysowke, jak zobaczę patrol to się zatrzymam i zapytam czy mogę zmienić.

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                      Ciekawe czy policja da konkretną odpowiedź. Mam w bagażniku ciemną obrysowke, jak zobaczę patrol to się zatrzymam i zapytam czy mogę zmienić.
                      Jeżeli chcesz profesjonalnej opinii proponuję patrol WRD (pieczarki), a nie zwykły prewencji. Może być też patrol GITD. Mają identyczne uprawnienia.

Każde światła używane w motoryzacji w Polsce i krajach EU muszą mieć homologację, czyli oznaczenie H z kodem danego państwa EU.
                      Jeżeli podróbka będzie miała taki znak, dalsze dochodzenie legalności nie będzie miało sensu. Chyba, że ktoś się uprze.
                      Jeśli nie będzie miało, będzie podstawą do "represji" przewidzianej przepisami prawa.
                      Całość reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

oraz przepisy wewnętrzne służb, np. ustawa prawo o ruchu drogowym plus szczegółowe rozporządzenia.

To tylko wykładnia prawna i wskazanie obowiązujących przepisów dot. wyposażenia.
                      Życie to życie, zazwyczaj toczy się inaczej.

Comment

Już taki mam charakter. 30 lat pracy w policji robi swoje.
                        Jeśli kogoś obraziłem to przepraszam.
                        OT.
                        Spoko. Forum jest od wymiany poglądów.
                        Tak jak w tej sprawie tak i w życiu chyba najważniejsze jest znalezienie złotego środka dla siebie by spać spokojnie.

Comment

moje obrysówki z ali święcą od ponad roku.
                          IMG_20230327_055942.jpgIMG_20230327_055950.jpg
                          FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Dramy nie sieję, samo życie się kłania. Po pijaku lub po skrętach też można jeździć, przecież każdego nie sprawdzą, nie wylegitymują. Przecież nikogo ma nie obchodzić czy jeździsz nawalony.
                            Nie w czasie każdej kontroli drogowej, ale jeśli jest akcja, albo masz pecha, bo np. kozaczysz przed patrolem WRD. Wtedy wyciągną ci z auta wszystko, każdą lampkę, każdą pierdołę. Wtedy Ty będziesz miał dramę.
                            Nie doceniasz jak widzę gliniarzy, pewnie dla ciebie są to zwykłe matoły, nie mający pojęcia o homologacji w każdym aucie. Spróbuj im podskoczyć, to się przekonasz, że **** wiesz o życiu.
                            Wystarczy, że od razu nie wskażesz gdzie jest gaśnica, lub nie będziesz miał płynu w spryskiwaczach. Przecież to pierdoły, ale wystarczą.
                            Może jeździsz gdzieś po wsiach, alb małych miasteczkach, a na przeglądy walisz z flaszką do szwagra. Wtedy spoko. Faktycznie sieję dramę.
                            Ale bujnij się kiedyś do większego miasta i poceluj na "frajerów" z WRD, albo bądź uczestnikiem jakiegoś zdarzenia drogowego.
                            Wtedy może wyskoczysz ze swojej bezpiecznej skorupy.

Bardzo przepraszam innych, ale i tak starałem się grzecznie.
                            Nudzi się na emeryturce widzę.
                            Starałeś się grzecznie, ale i tak nie wyszło, bo trzeba podkreślić kim się było. Mam sie bać czy podkulić ogon? Bo zrobiłbym jak uważam za stosowne.
                            Poniekąd staram się zrozumieć takie krzyki (bo takie czasy) wyniosłość, przyklaskiwanie, ortodoksyjny funkcjonariusz zawsze ma racje, choćbyś znał wszystkie paragrafy podkreśliłeś, że nikt i nic nie ma do powiedzenia.

Bez odbioru.
                            Last edited by Lucas.FK2; 28-03-2023, 12:19.

Comment

Czy jest możliwość zakupu samej oprawki żarówki, czy występuje tylko w komplecie z lampą obrysową ?

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                                Czy jest możliwość zakupu samej oprawki żarówki, czy występuje tylko w komplecie z lampą obrysową ?
                                Tak, można samą oprawkę. Mam takową jak coś to pisz.

Comment

Working...
                                X