Przerabiałem temat i powiem szczerze - średnio mi się to widzi. W sporcie wytłumiałem drzwi przednie i komorę bagażnika. Szału nie ma. A dodatkowo wzrasta waga drzwi, oklejając je matą bitumiczną (dwóch warstw gąbki nie liczę bo lekkie to). O tyle ta waga wzrasta, że potem musiałem regulować zawias na słupku bo stukały podczas jazdy. Zakładam, że to z tego powodu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wyciszenie auta - maty wygłuszające.
Collapse
X
-
Ktoś stosował taką matę stp? Kiedyś w innym aucie kładłem gruby centymetrowy filc na całą komorę silnika, efekt był naprawdę dobry, tutaj stp ma gotowe rozwiązanie, ciekawe czy takie zakrycie jakoś ujemnie nie wpływa na chłodzenie silnika? Screenshot_20210607_113757_pl.allegro.jpg
Comment
-
Ja stosowałem w aucie w którym wygluszenia nie było fabrycznego. W X gen mamy. W hondzie chłodzenie jest tak wydajne, że różnicy nie zobaczysz pod tym względem. Zauważ, że w hondach możesz jechać 5 godzin w korku i wskazówka od temperatury ani drgnie.
Natomiast co do wygluszenia to jedyny efekt jaki osiągniesz tą matą to będzie ciszej stojąc koło auta.
Jeśli chcesz wyciszyć dźwięk silnika przenoszący się do kabiny to musisz zacząć od wygluszenia podszybia i ściany grodziowej. Maska nic nie da w tej kwestii.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Nie zgodzę się z tym do końca, efekt jest też odczuwalny w środu jako bardziej ztłumiony dźwięk, mata na masce jest za słaba i nie pokrywa całości, zakryj z ciekawości grubym kocem silnik zamknij maskę i posłuchaj. Odbicia dźwięk są mniejsze i przez to efekt jest słyszalny też w środku. Podszybie i grodź to oczywistość ale dostęp fatalny.Last edited by Paluch; 07-06-2021, 11:55. Powód: Nie cytujemy całości poprzedniej wypowiedzi. Nie ma takiej potrzeby
Comment
-
Zakrywanie silnika kocem to raczej nie to samo co mata na masce.
Ja Ci napisałem z obserwacji jakie przeprowadziłem w aucie w którym tej maty użyłem. Efekt w środku był żaden lub na tyle mały, że pomijalny.
Samo podszybie daje dużo więcej. Wygłuszenie podszybia matami butylowymi to jakieś 1.5 godziny rozboty z rozłożeniem i złożeniem. Sciana grodziowa to już niestety trochę dłużej.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu TapatalkaLast edited by Paluch; 07-06-2021, 12:03.
Comment
-
No to, że auta robią księgowi to niestety prawda od dłuższego czasu. Cięcie jest na wszystkim co się da. Zaoszczednie jednej złotówki w produkcji to miliony dla koncernu...
Reasumując jeśli myślisz o wyciszeniu silnika to ja zajął bym się podszybiem i jesli będzie potrzeba to dodatkowo ścianą grodziową ale ścianę grodziową zdecydowanie robiłbym od środka.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Comment
-
-
W Toyocie robiłem jeszcze taki myk, że wykładałem wolne przestrzenie gąbką falistą za kokpitem, zegarami, aby zniwelować odbicia, tutaj też się pokuszę ale pogwarancji a i nad tą matą stp pomyślę fajna prosta rzecz łatwa do wyjęcia w każdym momencie.
Szkoda, że nikt jeszcze nie opracował aktywnego wyciszenia jako dodatkowe akcesorium.
Możliwe, że aż tyle decybeli uzyskali przy nadkolach?
Last edited by gabler; 07-06-2021, 14:14.
Comment
-
Zamieszczone przez gabler Zobacz postaW Toyocie robiłem jeszcze taki myk, że wykładałem wolne przestrzenie gąbką falistą za kokpitem,
Lepszym rozwiązaniem może być pianka zamkniętokomórkowa. W konsystencji przypomina spienioną gumę. Nie waży dużo więcej niż pianka. Można kupić w grubościach od kilku mm, do 3 cm chyba. Ma warstwę kleju. Jest bardzo elastyczna, dobrze się układa.
U siebie dałem to jako uzupełnienie na drzwiach i grubszą warstwę na zabudowę subwoofera.
P1110390.jpg
P1110679.jpg
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaPianka nie ma dużej absorbcji , największą mają pochodzenia bitumicznego
Materiały butylowe dobrze tłumią niskie częstotliwości, pianki wyższe, szumy.
Tak jak pisał Paluch. Położyć matę butylową i na to piankę.
Comment
-
Witam,
przyznaję, że wyciszenie szczawia w wersji 5D a zwłaszcza tylnej części to dla mnie jeden z największych minusów tego auta. Podczas nawet stosunkowo wolnej jazdy z tyłu dobiega hałas podobny do tego jaki wydają zbyt mocno napompowane opony albo wręcz "wyząbkowane".
Mam zatem pytanie do obeznanych z tematem wygłuszenia: posiadam akcesoryjne koło dojazdowe, i w związku tym podłoga bagażnika jest nieco wyżej dzięki dystansom zaznaczonym na zdjęciu. Czy Waszym zdaniem gdybym wykleił matą wygłuszającą widoczne na zdjęciu metalowe fragmenty podłogi bagażnika - dałoby to coś?
Wiem, że pewnie najlepszy efekt dałoby wygłuszenie nadkoli, ale nie chce mi się bawić w zdejmowanie wykładziny tylko chciałbym pójść po najmniejszej linii oporu i wykleić tą gołą blachę. Waszym zdaniem warto, czy nie ma sensu?
Bagaznik1.jpg
tak BTW - IMHO wygłuszenie tyłu i zastąpienie tylnej półki jakąś zwijaną szmatą to dla mnie największe wady X gen w wersji 5D. Największe i póki co jedyne
Pzdr - Artur S.
Comment
-
Ja u siebie po zamontowaniu koła zapasowego blachę wyłożyłem matą butylowa a na to nakleiłem filc samoprzylepny o grubości 3mm. Zrobiłem tak, ponieważ wcześniej tą goła blachę zakrywała taca styropianowa. Nie potrafię jednak określić jak to wpłynęło na wyciszenie ale wydaje mi się że jest ok.
Comment
Comment