Gdzieś na forach było to zdaje się BMW ludzie opisują jak wyklejają pasem gąbki oponę od środka na wzór opon akustycznych co powoduje złamanie fali dźwięku przy toczeniu, ponoć sporo to daje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wyciszenie auta - maty wygłuszające.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Theo74 Zobacz posta
Comment
-
Zamieszczone przez pumaster Zobacz postaNaprawdę słyszysz różnicę? Ja u siebie w sedanie mam letnie Bridgestone ER33, które wg etykiety mają 68dB i nie słyszę żadnej różnicy w stosunku do zimówek które mają bodajże 72dB. Pytam, ponieważ ten szum toczenia mnie denerwuje i jeżeli Advan F robi naprawdę różnicę to ja też je wypróbuje. tyle, że wg etykiety to tylko 1dB różnicy. Tak wiem, że wzrost o 2dB to de facto wzrost dwukrotny słyszalnej głośności ale ja nie słyszę różnicy pomiędzy oponami z głośnością 68dB a 72dB więc dlatego zastanawiam się.
Comment
-
-
Zamieszczone przez gabler Zobacz postaNowy test letnich 18Last edited by MonoBlock; 21-03-2020, 12:49.
Comment
-
Te auta są dość głośne, po przesiadce z accorda 6 coupe którego zreszta wygłuszyłem to tu się czułem jakby grała cała orkiestra dźwięków, zaczynając od szumu okien jakby były niedomknięte (temat ogarnąłem podkładając plastik pod uszczelkę żeby uszczelka doszła do szyby), szum z drzwi gdy mijamy auta itd (ogarnięte poprzez zrobienie wygłuszenia), i na koniec szum opon to mnie jeszcze czeka, lekarstwem będzie wygłuszenie nadkoli bo to daje najlepszy efekt, opony mają seryjne chyba 68db więc za dużo oponami nie ma do ugrania. Już teraz jest znacznie lepiej niż seria, dlatego uważam że warto, a ja należę do osób które lubia mieć cicho w aucie.
Comment
-
Zamieszczone przez pumaster Zobacz postaNaprawdę słyszysz różnicę? Ja u siebie w sedanie mam letnie Bridgestone ER33, które wg etykiety mają 68dB i nie słyszę żadnej różnicy w stosunku do zimówek które mają bodajże 72dB. Pytam, ponieważ ten szum toczenia mnie denerwuje i jeżeli Advan F robi naprawdę różnicę to ja też je wypróbuje. tyle, że wg etykiety to tylko 1dB różnicy. Tak wiem, że wzrost o 2dB to de facto wzrost dwukrotny słyszalnej głośności ale ja nie słyszę różnicy pomiędzy oponami z głośnością 68dB a 72dB więc dlatego zastanawiam się.
Comment
-
Zamieszczone przez MonoBlock Zobacz postaAle coś mi tu nie gało i sprawdziłem :Bridgestone ER33 w rozmiarze 225/50 R17 94 W (bo chyba taki jest w 4D w odróżnieniu od 235/45 w 5D) mają 71 dB a nie 68. Wynik, o którym piszesz, maję opony węższe ~205. Więc nawet z parametrów technicznych widać, że Yokohamy będą znacznie lepsze. I tak jest.
Comment
-
Zamieszczone przez pumaster Zobacz postaw sedanie jest 215/50/r17 a te mają 68dB :-)
Comment
-
Zamieszczone przez MonoBlock Zobacz postaskala logarytmiczna - czyli (-2) dB to dwa razy ciszej
Comment
-
Coś w temacie.
Wpadłem na głupi a może nie, pomysł wygłuszenia boczków drzwi pianką do okien.
Po zdemontowaniu boczków owijami wtyczki kable itp taśmami na płasko, boczki i płaskie powierzchnie drzwi spryskujemy preparatem olejowym np wd40 aby pianka niczego nie złapała, zakładamy boczki i wstrzykujemy piankę. W ten sposób w ypełnilibyśmy w pełni wolną przestrzeń na 100 procentz możliwością demontażu.
Trzeba by sprawdzić na jakimś starym gracie.
Osobiście znam człowieka, który pianką wyciszył kiedyś PolonezaLast edited by gabler; 05-06-2021, 12:01.
Comment
-
Pianka nie ma dużej absorbcji , największą mają pochodzenia bitumicznego , są na wiadomym portalu pianino różnej grubości z klejem na jednej stronie do tego rodzaju operacji .
Sam wyciszałem bagażnik Insigni i nie musi to być szczelnie ..generalnie vchodzi o to by było jak najwięcej materiałówy absorbującego fale dźwiękowe , nawet jak gdzies w kąciku nie możesz wykleić to fale dźwiękowe które wpadną do środka zostaną zabsobrowane gdy po odbiciu się wpadną na tę matę wygłuszajacą .
Efekt osiągnąłem taki , że najgłośniejszym dworkiem w aucie był szum w kanałów nadmuchu i na słupku A.
Przed z tyłu dochodził huk od opon pow 120kmh jak w boeningu , kto leciał to wie.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
Comment