Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co by tu wybrać ...Civic'a?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez A-Max Zobacz posta
    Może dlatego, że mam w silniku 0W-20
    Niekoniecznie. Ja mam wlany 5W30, a też mało mi auto pali jak spokojnie jadę. W zeszły weekend wracałem z wypadu. Trasa prawie 200 km. Jechałem ostrożnie, bo w bagażniku miałem ze 150 kg gratów. Ja i żona. Płynne 100 km/h, zwalniałem w terenie zabudowanym. Spalanie wyszło mi 6,5 litra.
    Już to pisałem wiele razy. Honda ma ostrego kopa i wchłonie każde paliwko jakie wyssie ze zbiornika, ale jak się jedzie płynnie to mistrz spalania.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
      Z tym spalaniem to sam dzisiaj się zdziwiłem
      Jeśli chodzi o spalanie i osiągi silnik 1,5T jest rewelacyjny i nie wiem czy biorąc pod uwagę te dwie wartości jakikolwiek inny silnik może mu dorównać. Po prawie pięciu latach użytkowania z czystym sumieniem stwierdzam że układ napędowy to majstersztyk a i całe auto jest rewelacyjne. I jak trzyma cenę, jak jest u nas kupione, pierwszy właściciel i bezwypadkowe. Np, takie 5-cio letnie:

Comment

Ta cena to trochę z kosmosu... to co, ja swojego sport plusa z 2018 roku z przebiegiem 60 parę koła sprzedam za więcej niż kupiłem?

Comment

Zamieszczone przez lisu Zobacz posta
          Ta cena to trochę z kosmosu
          Podobno ceny aut na rynku wtórnym wzrosły o ok. 20%. Inflacja sprawiła,że ludzie inwestują również w auta używane. Tak coś nawijali wczoraj w telewizji. To 99999zł jest rzeczywiście z kosmosu, ale jak się przyjrzeć innym ofertom to dla salonowych sztuk od pierwszego właściciela, serwisowanych w ASO ceny są niespodziewanie wysokie.

Comment

Zamieszczone przez A-Max Zobacz posta
            Od siebie dodam też łyżkę dziegciu w postaci:
            - rdza na rantach drzwi (ASO nie potrafi się z tym uporać)
            - ogólnie słabe wygłuszenie.
            Natomiast nie narzekam na spalanie - minimalnie średnio 4.1 l na odcinku 200 km (gdzieś tu fotę wstawiałem kiedyś). Nigdy nie dobiłem do średniej wartości 9 l przy korzystaniu nawet z maksymalnej prędkości przewidzianej dla CVT( kilkanaście km ciągłej jazdy na max) . Może dlatego, że mam w silniku 0W-20.
            4.1 to jazda na kropelce maksymalnej. Da sie, +300 punktow do masochizmu i byc moze nerwow pozostalych uzytkownikow tej drogi.

1.5T uzytkowany na 100% to okolo 13,5 litra na setke. Ale tak na 100%. Gorki, zakrety, kazdy bieg do odcinki. Niezaleznie czy manual czy CVT. Normalny wynik jak na 180 kucy w benzynie.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

20% wzrosły ceny ale aut typu SUV, kompakty zdrożały 8%, ale fakt za 1.5t z PL trzeba dać 85-90. Nowe w katalogu tylko sport plus dostępne są po 115 600, 1.0t od 90 500 zł.
              99k za kompakt praktycznie 5 latka, masakra...

Comment

W komisie przy salonie Hondy widziałem dwie X gen 1,5T, gdzie ceny były śmiesznie wysokie. Aż wierzyć się nie chciało żeby ktoś je kupił w takiej cenie. Po dwóch tygodniach karty z danymi były odwrócone z informacją "sprzedane".Te z Pl, bezwypadkowe mają powodzenie.

Comment

W zeszłym roku, nówki sedan manual z 2020r. były do wyjęcia za 95900 (wliczając dopłatę za lakier 2500, bez dopłaty czyli białe i czerwone - 93500)
                  A teraz używki?
                  Last edited by bravossi; 30-03-2022, 18:45.

Comment

Ta bańka nakręca się sama jak już pisaliśmy wcześniej. Kiedyś pęknie ale na razie to dobry okres na sprzedaż auta. Patrząc na to co się dzieje śmiało mógłbym wystawić swoje auto po roku od zakupu za 10k więcej i pewnie też by się sprzedało.
                    Ale nadal można trafić auta w normalnej cenie - jak ktoś śledzi rynek ogłoszeń i ma czas to znajdzie.
                    Co do ekonomii 1.5 to faktycznie daje się zejść jak ktoś spokojnie jeździ. Dla mnie ten silnik i osiągami (spalania jak i mocy) i parametrami jest bardzo podobny do fordowego ecobosta 1.6 -182KM. Tyle, ze tam miałem manual a tu CVT więc jednak to trochę inna jazda.
                    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Na otomoto nie ma ani jednego nowego Civica na sprzedaż. Szok! W salonie Hondy byłem kilka dni temu i też mieli zero na stanie, nawet te wystawiane w środku poszły. Ciekaw jestem czy przyjmują zamówienia. CRV np są, podobno nawet dość szybko do odbioru, do dwóch miesięcy, na otomoto tez jest dużo wystawionych.

Comment

Jak ostatnio pojechalem do ASO na serwis i mialem potrzebe szybkiej wycieczki okazalo sie ze nie ma zastepczych, jest jakis jeden i u klienta, jechalem testowka. Niestety Jazz, bleeeee... strrrrraszne auto. I musialem wszystko powylaczac bo co 500m na mnie krzyczalo ze cos zle robie

Tak, to jest ten moment na bańce ze powinienem sprzedac przynajmniej Jaguara i zarobic na nim... kilkadziesiat tysiecy po 2,5 roku jezdzenia nim (sic!). A Rke bym najprawdopodobniej sprzedal za cene, jaka zaplacilem za nia w salonie 7 lat temu...

Tylko ze ja tak kocham nimi jezdzic... i nie ma nic sensowniejszego w zamian!
                        Last edited by Alix; 30-03-2022, 20:56.
                        ............................C I V I C
                        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          Tylko ze ja tak kocham nimi jezdzic... i nie ma nic sensowniejszego w zamian!
                          To tak jak ja swoim 1,5T Jak na razie nie sprzedał bym nawet za dobrą kasą bo i cóż za tą kasę mógłbym lepszego kupić nawet trochę dokładając.
                          Last edited by Stach13; 30-03-2022, 21:04.

Comment

Ot i cały problem - sprzedać można tylko czym jeździć? W moim przypadku to auto użytkowe - potrzebuje go. Sprzedaż tylko wtedy jak "czegoś" w domu za dużo albo taki był plan itp. itd...
                            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Ja nie jestem pewien, czy obecne ceny aut to "bańka". Ludzie p... o przerwanych łańcuchach dostaw, a naprawdę to USA szukają "nowych Chin" do taniej produkcji, kompletna zmiana systemu. To może potrwać, plus to, że Europa powoli stanie się zadupiem i będziemy na końcu kolejki.

Comment

Masz 100% racji. Zgodnie z informacją Shimano Polska łańcuch do napędu 1x12 (taki potrzebuję w rowerze) przewidziane zatowarowanie za 19 tygodni. Na pytanie dlaczego tak długo, otrzymałem odpowiedź, że Europa nie jest priorytetem. My tu żyjemy w bańce myśląc o byciu pępkiem świata. Trzymajmy kciuki za bezawaryjność Civica.
                                Last edited by A-Max; 31-03-2022, 09:46.

Comment

Working...
                                X