Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wycieraczki - uporczywy dźwięk tarcia gumek o szybę

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Kwaśne opady na pewno nie. Chodzi o wycieraczki (ich konstrukcję) i gumę. 4 letnia captiva ojca miała nadal seryjne wycieraczki i byłem zachwycony ich pracą. Ściągały idealnie, szyba była suchutka, a sama praca bezgłośna. Tak pracowały w pierwszym i w 4 roku użytkowania. A były to najbardziej klasyczne i proste wycieraczki z kilkoma punktami docisku.
    W swoim 11 letnim civiku mam bosche i choć ideału nie ma, to jednak nie skaczą i nie hałasują. Kiedyś do Jazza kupiłem polecane Oximo i w sumie nie byłem zadowolony, bo szyba nie była poprawnie wytarta, zawsze zostawiały mokre ślady. Generalnie nie widziałem jeszcze dobrze ściągających "bananów".

Comment

To ciekawe, czy ktoś kiedyś znajdzie rozwiązanie...

Comment

Odwiedziłem dziś ASO gdzie po zapoznaniu się z odgłosem jaki wydawały moje wycieraczki, uznano mi wymianę piórek na nowe. Na tą chwilę jestem bardzo zadowolony oraz bardzo ciekaw czy te nowe piórka tez wytrzymają "w ciszy" tylko dwa tysiące kilometrów.

Comment

Jakość wycieraczek do szyby przedniej

Od samego wyjazdu z salonu wycieraczki pozostawiają wiele do życzenia. Chrupią i są głośne. Dziś kupiłem w sklepie zamienniki i też nie działają jak powinny. Zostawiają niewytarte pola z brudem. U Was też takie wrażenia?
          W IX genie narzekali użytkownicy, a ja jeździłem na salonowych 2 lata i nic się działo.
          Civic 1.5T

Varadero

Comment

Był już poruszany ten temat.
            Mam problem z wycieraczkami przednimi. Podczas pracy trą mocno o szybę i wydają przy tym uporczywy dźwięk tarcia (szczególnie problem dotyczy wycieraczki prawej tj. od strony pasażera). Jest to o tyle dziwne, że autko ma niespełna 2,5 tys km i użytkowane jest od 3 miesięcy. Czyściłem szybę, piórka, lekko je odginałem i doginałem, a niestety problem nadal występuje. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem? Czy powinienem próbować reklamować jakość wycieraczek w ASO?

Niestety fabryczne wycieraczki są strasznie lipne. Mi po wymianie w ASO nowe wycieraczki działały poprawnie przez pierwsze 500 km, po ostatnich mrozach i opadach śniegu nie nadają się do niczego

Comment

U mnie jakoś dają radę może dlatego, że na szyby położyłem ceramikę.
              Moja Hania
              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Rewiduję swój pogląd na - 2 tygodnie temu wymieniłem fabryczne na oximo i jest cisza! Normalnie pracują, cicho, super ściągają. Niepotrzebnie zwlekałem i męczyłem się, można było je wymienić już po wyjeździe z salonu. Fabryczne to jakieś "Mistuby", niespotykanie żałosne dziadostwo. A oximo są tak tanie, że za niewiele ponad 30 zł ZA KOMPLET to można wymieniać co roku

Comment

Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
                  Rewiduję swój pogląd na - 2 tygodnie temu wymieniłem fabryczne na oximo i jest cisza! Normalnie pracują, cicho, super ściągają. Niepotrzebnie zwlekałem i męczyłem się, można było je wymienić już po wyjeździe z salonu. Fabryczne to jakieś "Mistuby", niespotykanie żałosne dziadostwo. A oximo są tak tanie, że za niewiele ponad 30 zł ZA KOMPLET to można wymieniać co roku
                  Kupowałeś do X gena czy z innego pasują?
                  Civic 1.5T

Varadero

Comment

u mnie Oximo do X gena wytrzymały 2 miesiące. Dodam ze auto jest garazowane, nie drapane na mrozie, a na szybie ceramika. Only Bosch

Comment

Ja kupiłem Bosch Aerotwin - polecam do Civica X.
                      Ciche i ładnie ściągają wodę.
                      Mam nadzieje, ze osoby, które widzą pogorszenie funkcjonowania wycieraczek po mrozach mają na uwadze prawidłowe postępowanie w takich sytuacjach.
                      Mam tu na myśli:
                      - nie odrywanie piór od szyby gdy są do niej przymarznięte
                      - nie wycieranie wycieraczkami lodu na szybie
                      - nie używanie wycieraczek "na sucho"

Comment

Aerotwin SUPER, ale tylko tak do 120 km/h. Przy wyższych prędkościach zbierają już słabiej i nierówno.
                        Fabryczne to masakra i należy je wymienić możliwie jak najszybciej.

Comment

Jaki to typ mocowania wycieraczek ?

Comment

Odnośnie Bosch Aerotwin - jak kupowałem te wycieraczki w Intercars - dobrali mi po samochodzie, nie mówiłem nic o mocowaniu.
                            Na dobrą sprawę można do sklepu podejść z wycieraczką.

Comment

Mocowanie w X genie to najzwyczajniejsze U (haczyk). Najpopularniejsze mocowanie. Tylko w VIII ufo jest inne mocowanie, a tak to w IX, X VII, VI jest to samo.
                              Różnice są tylko w długościach. W X to 650 i 450 mm. Wg mnie bosch jest zbyt sztywny i guma szybko parcieje. No i za Boscha mam 3 lub 4 zestawy Oximo (około 120 vs. 30-35 zł).
                              Co kto lubi.

Comment

Czyli nie tylko ja widzę, że oryginalne są do bani. Ceramika na szybie a jak tylko trochę owadów szyba przyjmie to zostaje tylko ręcznie na stacji przemyć bo wycieraczka nie zbiera do czysta. Ktoś jeszcze może polecić jakiś model, może coś po środku progu cenowego tu wymienionych czyli 50-60zł?

Comment

Working...
                                X