Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jak się włączy radio czy muzę to też przeszkadza szum?
    p.s
    zawsze można wygłuszyć matami drzwi i bagażnik za kilka stów...

Comment

• Burton, jak szumi od lusterek i maski to niczym tego nie wyciszysz. Tył to jeszcze może, może w lifcie Honda zastąpi czymś tą g... roletkę, mogliby chociaż jako akcesoryjną dać półkę.

Comment

• Panowie, bo już mi mózg paruje, mam wstępnie zarezerwowanego civica z cvt, będę się zatem musiał szybko decydować. Na marginesie dodam, że wersji cvt sport 2017 1.5T to już praktycznie nie ma w wyprzedaży. Są sport plusy, sedany, głównie wszystko w manualu, wybór kolorów też już ograniczony... Tych 1.0T jest więcej wg dilera. Mam też równolegle ofertę na mazde 3 2.0 165 KM ale manual właśnie... też już niedobitki w mazdzie zostały... Strasznie się waham ;-) Ale taka moja natura, bardzo ciężko mi podjąć decyzję!

Comment

• bierz civica, będziesz zadowolony

Comment

• Jak wybierasz między mazdą 3 a civic to zdecydowanie bierz Hondę... buda mazdy już mocno oklepana jest - zachwycała 4 lata temu - teraz już bez szału...

Comment

• Zapomnij o Maździe.

Comment

• Mazda ma ponadczasowy wygląd, który jeszcze długo się nie zestarzeje, taki i30 czy golf wyglądają przy niej jakby miały 10 lat. Civic na zdjęciach wygląda gorzej, aczkolwiek na żywo jest super, czy ładniejszy od 3??? Jak dla mnie po prostu inny. Mazda, niestety jest glosniejsza, twardsza, a jednocześnie trochę gorzej się prowadzi, silnik 2,0 165KM jak dla mnie taki oldschool, ale przez krótką skrzynkę nawet fajnie się zbiera, myślę że trochę nawet lepiej od r18. Materiały ma chyba obecnie najlepsze z Japończyków, choć (nie wiem, nie siedziałem) podobno impreza nowa ma jeszcze lepsze. Sporo jednak w niej archaizmow i multimedia ma jeszcze gorsze od Hondy. Poza tym pomimo że naprawdę ładna, to największą jej tajemnicą jest jak można stworzyć tak ciasne z tyłu auto przy rozstawie osi 270cm, a bagażnik też porażka, i wielkość i dygta i generalnie na odwrót do Civica przy bliższym poznaniu auto traci cały blask.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                  Mazda ma ponadczasowy wygląd, który jeszcze długo się nie zestarzeje,
                  Kwestia gustu... mnie to Kodo już się znudziło i oklepało... może dlatego, że tyle tego wszystkiego widzę na ulicach... 4 lata temu dałbym się pokroić za wygląd Mazd - teraz już nie robi na mnie takiego wrażenia... zgodzę się natomiast, że Mazda 3 traci dużo jak już do niej wejść... mnie szczególnie nie pasuje ten panel multimedialny wystający z kokpitu...

Comment

• Może kolejna generacja 3 będzie lepsza. Choć to de facto taka zmiana, jak między 3 BK a 3BL. Niemniej jednak imo będzie czuć różnicę
                    www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Na trasę Golf 1.4/1.5TSI z ErgoActive lepszy od Civica. Komfort o klasę lepszy. Wykonanie wnetrza o klasę lepsze.
                      Na miasto czy pojazdowki do 150 km lepszy Civic 1.5T, bo fajniej sie zbiera i agresywniej wygląda.
                      Eksploatacja Golfa tansza. (Przeglady, utrata wartosci, opony etc)

Co do skrzyń automat to zalezy od silnika. Golf diesel z DSG rusza z takim jakby zawahaniem, nie wiem jak to nazwac ale jak nie ruszasz ostro to ma taki moment zastanowienia. Nie lubie tego.
                      W wersjach benzynowych tego nie ma.
                      Civic CVT jest fajnie płynny przy ruszaniu ale podczas jazdy nie juz tak sprawny jak DSG.
                      No ale DSG bezawaryjnie z reguly jezdzi 150-160 tys km. Jaka bedzie miało CVT nie wiadomo.

Tak wiec jesli malo jezdzisz to bierz Civica, jak jezdzisz duzo to bierz Golfa.

Aa jak Mazda 3 to trzeba czekac na nowy model, bo obecny to juz technicznie staroć.
                      W nowej beda silniki doładowane.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Utrata wartości wcale u golfa nie wygląda lepiej, szczególnie takiego dopasionego z fotelami i multimediami, który kosztuje 120-130tys, wówczas na takim sporcie 1,5turbo straci się dużo mniej. Poza tym dla mnie golf w większości to taka trochę niemiecka propaganda, serwis tańszy, bo każą jeździć co 30 tys, a jak się coś zepsuje, to klienta mają gdzieś, ciekawe czy super 1,5tsi będzie kulał jak poprzednie tsi i tdi, jak dla mnie właśnie na duże przebiegi i na więcej niż 5 lat vieswagen to ryzyko.

Comment

• Hmmm... duże przebiegi roczne u mnie raczej nie występują. W 626 przez 15 lat nakręciłem, uwaga, 150 tys. km. Czyli średnia wiadoma. Na wakacje raczej samolotem. Po mieście transportem publicznym, gdzieś na zakupy do centrów handlowych autem. Ale jak jakiś wyjazd weekendowy to od razu 500-800 km. Nie planuje większych zmian życiowych w następnych powiedzmy 5 latach, więc zakupione auto po tym czasie może osiągnie 60 tys. km :-) Dużo za to postoi w garażu :-( Chyba że będę zauroczony i co weekend szukał nowych celów podróży :-)

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                            Utrata wartości wcale u golfa nie wygląda lepiej, szczególnie takiego dopasionego z fotelami i multimediami, który kosztuje 120-130tys,
                            Ergo Active
                            Sportowe fotele ergoActive 1340 PLN
                            - regulacja fotela kierowcy w 14 kierunkach
                            - sportowe, podgrzewane fotele z przodu
                            - regulacja podparcia pod uda dla fotela kierowcy
                            - funkcja masażu dla fotela kierowcy z elektryczną regulacją podparcia odcinka lędźwiowego
                            - tapicerka siedzeń z mikrofibry Art Velours

Zwykłego Golfa 150 KM z DSG nikt nie kupuje za 130 k pln.

Highline 150 KM z DSG to ok. 100k pln do tego 12-15k pln na bajery, które de facto dostajesz w gratisie, bo tyle wyszarpie kazdy rabatu na aktualny rocznik. Na wyprzedazy rocznika oczywiście więcej.

Liczyłem to juz tutaj chyba z 10 razy i kolejny raz mi sie nie chce.
                            Tak, Golf jest tańszy w eksploatacji od Civica.
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Przypominam, że Golf Gti 230km, nie 1.4, 1.8, a 2.0 ma w testach elastyczności podobne osiągi do 1.5 Civica
                              Przypominam tez jak jeździ ten "sportowy" golf

Golf to jest auto do jazdy na wprost, nie jest oczywiście złe, jeżeli ktoś wie czego chce, komfortowego auta , performance jest po stronie Hondy.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                                Golf to jest auto do jazdy na wprost,
                                To co mają powiedzieć właściciele Renaulta czy Citroenów ?
                                Ja przejezdziłem Golfem VII ponad 120 tys km i uważam, że to bardzo dobry samochód. Wart wydanej na niego kasy.

Powiem więcej - po tych latach spędzonych w VW zrozumiałem dlaczego te auta ciągle wygrywają porównania w mediach - po prostu nawet drobne elementy funkcjonale sa doprowadzone do perfekcji. A te własnie elementy decydują o przyznanych punktach i klasyfikacji, no bo wyglądu nikt nie ocenia - czy sie podoba czy nie decyduje kupujący.

Comment

Working...
                                X