Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pełno jest civicow od ręki dostępnych na otomoto, więc nie wiem w czym problem? Wiadomo sportów nie ma, ale sport plus man lub cvt, ewentualnie prestige cvt.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
      Wiadomo sportów nie ma
      No tak, ale jak przychodzisz do salonu po nowe auto i wykładasz "na stolik" 100 albo 150tys. to nie po to, żeby kupować co tam ktoś sobie przypadkiem pokonfigurował z otomoto, tylko to co konkretnie chcesz, w kolorze jakim chcesz i z dodatkami jakie chcesz! Swoją drogą, w większości przypadków (poza kradzieżą i szkodą całkowitą) normalni ludzie chyba raczej planują tak duże zakupy z odpowiednim wyprzedzeniem? Ja np. wiem, że Mazda ma teoretyczny okres auta pod zamówienie 4-6 mcy, ale nawet do 8-9 potrafi jej zająć produkcja. Więc jak miałem kupować auto, to byłem gotowy je zamawiać marzec/kwiecień; akurat nie zamówiłem bo Type R i jego wymiany opon i mody narobiły dostatecznie dużo kosztów więc jednak bierzemy w roku podatkowym 2018 auto dla żony, ale to też będę zamawiał z odpowiednim wyprzedzeniem. Ba, zawsze można nie odebrać, już 3 razy w swojej historii tak zrobiłem w sumie - raz z Leonem w dieslu (jednak w ciągu tego prawie pół roku czekania nie zmieniłem pracy i nie musiałem mieć klekota na szczęście), raz z BMW i... Type R w "backupowym" salonie. Nie zdarzyło mi się nie odzyskać 100% zaliczki. Trzeba tylko dopilnować, aby na umowie widniała "zaliczka", a nie "zadatek", bo to dwa różne terminy z prawnego punktu widzenia. Poza tym czasem trzeba twardo postawić, aby mieć to co się chce i tyle.
      Last edited by Alix; 11-05-2017, 11:44.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Tylko jaki masz wybor w civicu? Wybierasz poziom wyposazenia i kolor no dobra, jeszcze silnik i skrzynia. Ale daleko tu do konfigurowania. Wiec kupno auta z placu nie jest jakims rocket science. W przypadku niemców i marek premium faktycznie kupno ze stocku jest jakims kompromisem.

Comment

• Z komentarza na FB Honda Polska:
          Z nie oficjalnych źródeł ceny będą dwie. Ok 148 tys i na full za ok 156 tyś.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
            Pełno jest civicow od ręki dostępnych na otomoto, więc nie wiem w czym problem? Wiadomo sportów nie ma, ale sport plus man lub cvt, ewentualnie prestige cvt.
            Hatchbacków od ręki jest raptem kilka. Reszta to reklamy. Tak samo jak z sedanami, ale ok, one dopiero mają premierę dla dziennikarzy bodajże w ten weekend.

Słusznie ktoś zauważył, civic: tu nie ba czego za bardzo customizować, 5D ma raptem 3 wersje wyposażeniowe, do tego manual lub cvt. Raptem 6 opcji. Nie ma żadnej mnogości pakietów, tylko jak wszędzie kolory do wyboru, ale paleta i tak uboga. W porównaniu z VAGiem wybór malutki, a i tak trzeba czekać więcej niż pół roku. O to mi chodziło. Dałem przykład CRV, gdzie model po lifcie, a mimo to na ten rok pod zamówienie niedostępny. Jedynie jeśli któryś z dealerów zamówi akurat pasującą opcję i salony się wymienią lub klient będzie skłonny nagiąć swoje preferencje.
            Ale czy o to chodzi, jeśli kupuje się nowe auto z salonu? Machnąć ręką to można na auto firmowe, zwłaszcza jakiegoś dostawczaka, bo to ma pracować i w takie się nie wczuwam zbytnio.

Comment

• Kolorów jest kilka, wersji jest kilka, skrzynie, np. pakiet Premium (skora do 1.0 Exe etc) no trochę tego jest. Jeszcze nigdy - ani w Hondzie, ani w Toyocie, ani w Suzuki, ani teraz w Mazdzie, ani tym bardziej w Seacie czy BMW nie zdarzyło się mi, że na stoku było to co chciałem - zawsze zamówienie. Nie przychodzę do salonu po nowe żeby naginac swoje preferencje, taka opcja dla mnie nie istnieje, auto ma być takie jak ja chcę, to nie otomoto
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• ale macie problemy, reklamy reklamami, gdybym chciał teraz kupić X, czy CTR IX, czy HRV to w ciągu tygodnia auto by stało w garażu. Kwestia koloru, no tutaj wiadomo, że mogłoby by być gorzej.

Comment

• Trochę danych technicznych ze strony www.zeperfs.com
                  Współczynnik momentu obrotowego do wagi:
                  1.0T – 143 Nm/T
                  1.5T – 169 Nm/T
                  Rezerwa momentu obrotowego silnika:
                  1.0T – 21%
                  1.5T – 3%
                  Określenie mocy:
                  1.0T – 0,55 kW/cm2
                  1.5T – 0,51 kW/cm2
                  Średnie ciśnienie:
                  1.0T – 23 bar
                  1.5T – 19,8 bar
                  Średnia prędkość tłoka:
                  1.0T – 14,4 m/s
                  1.5T – 16,4 m/s
                  Wskaźnik optymalizacji silnika:
                  1.0T – 92%
                  1.5T – 79%

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Nie przychodzę do salonu po nowe żeby naginac swoje preferencje, taka opcja dla mnie nie istnieje, auto ma być takie jak ja chcę, to nie otomoto
                    Jasna sprawa. Chodzilo tylko o to, ze szansa trafienia czegos ze stocku w Hondzie jest o kilka orbit latwiejsze niz w konfigurowalnych markach

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                      ale macie problemy, reklamy reklamami, gdybym chciał teraz kupić X, czy CTR IX, czy HRV to w ciągu tygodnia auto by stało w garażu. Kwestia koloru, no tutaj wiadomo, że mogłoby by być gorzej.
                      Dokładnie dla chcącego nic trudnego, poza tym gdybym miał auto zamawiać, konfigurować i czekać na niego pół roku albo więcej, to bym się nie doczekał, po prostu nie umiem być tak cierpliwy, wolę iść na lekki kompromis ( wypas, kolor-byle nie biały lub różowy) i wziąć to co mi dają, wtedy też można lepszy rabat wynegocjować. Jedynie na co bym nie poszedł, to na inny silnik niż sobie założyłem.

Comment

• Zapowiada się cenowo lepiej niż myślałem: https://www.topgear.com/car-news/hot...-less-focus-rs
                        . .

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                          Honda Plaza ma już u siebie sedana...
                          Potwierdzam, byłem dzisiaj. Stoi na zewnątrz 1 sztuka executive z manualnem, tapicerka skórzana (standard w exe).
                          Jazdy testowe najwcześniej od połowy przyszłego tygodnia.

Pytanie do osób, które oglądały sedana na prezentacji przedpremierowej w zeszłym roku.
                          Wydawało mi się, że były tam elektryczne fotele oraz nawiewy z tyłu. To co stoi w Honda Plaza nie ma nawiewów a fotele mają
                          jedynie elektrycznie regulowane podparcie lędźwiowe.
                          Ktoś pamięta czy sedan miał nawiewy na tył i elektrykę foteli? Może ja coś pogmatwałem i tylko mi się wydaje, że miał te rzeczy.
                          Moje FD7

Comment

• Z tego co pamiętam nawiewów nie było, tylko podgrzewane fotele tylne. Regulacja wydaje mi się że manualna, ale nie dam sobie ręki uciąć.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
                            Moja Honda
                            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Ja jestem wyczulony na nawiewy z tyłu i na 100% były w najwyższej wersji wyposażenia, nawet w Plaza tv na Youtube widać z prezentacji w Paryżu, że są. Kurczę, czy to taki strasznie drogi gadżet, że dopiero w najwyższej wersji jest. To mnie akurat wkurza, wolałbym lepsze wykończenie niż cały zestaw pikachu(adas) który niby pomaga jeździć.
                              A czy w x też trzeszcza boczki drzwiowe i podsufitka oraz co drugi plastik na kokpicie jak w ix pod uciskiem???

Comment

• Czas oczekiwania na Suzuki Vitarę albo SX4 to pol roku... ogladałem ostatnio w salonie... jeśli zamówiłbym do wczoraj to odbiór ostatni tydzień października

Comment

Working...
                                X