Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Widzę że Honda nie zawiodła tylko mam pytanie do osób które testowały lub w najbliższych dniach będą testować to auto - czy jeździliście wcześniej na testach dwoma lub trzema innymi autami z turbo? Chodzi o to że generalnie jazda turbobenzyną nastraja pozytywnie więc czy Wasze wrażenia mówią o tym że jest to znacznie lepszy silnik od innych testowanych turbobenzyn czy po prostu podoba Wam się turbo. Druga sprawa która mnie interesuje to CVT - chcę kupić auto z automatem i pytanie do osób które mają doświadczenie z automatami - jak to CVT wypada w porównaniu z innymi skrzyniami automatycznymi - czy nie odstaje od konkurencji, jak z czasami reakcji na gaz, czy nie wyje bardziej niż klasyczny automat. Ja się przejadę CVT ale nie mam porównania i doświadczenia z automatami stąd prośba o opinię w tej sprawie. Poza tym dlaczego według specyfikacji 1,5T z CVT pali więcej a 1.0T z CVT pali mniej niż ich odpowiedniki w manualu?
    Last edited by remar; 09-03-2017, 10:13.
    CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• i ilość śrub... generalnie czy koła zimowe z 9 można założyć do 10...

Comment

• Ja też jestem bardzo ciekawy CVT. Celuje w jazdę 1.0 CVT - aby przełamać konwenanse (powszechnie pogardzane "z definicji" mikrotrzycylindrowiec + wyjec). Bardzo jestem ciekawy jak to wypada w stosunku do całkiem udanego 1.0EcoBoost Forda i skrzyń hydrokinetycznych ZFa - przede wszytkim czy jest płynność i kultura, bo do tego taka konfiguracja służy [emoji14] Już 2000rpm przy 120km/h brzmi cudownie!
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Jak się podleczę to chyba też się powlokę na test drive x genem. Z moich doświadczeń z CVT to.... O ile nie wzirowali się na Toyocie to może być dobrze.
          www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Rozstaw srub na oko wyglada tak samo jak w IX i jest ich oczywiscie 5.

Nie mam duzego doswiadczenia z automatami, ale ta skrzynia jest zupelnie nieporownywalna np. do tej w HRV CVT. Tak jak pisalem jazda tym autem bardzo mi przypominala jazde BMW 3, rowniez jesli chodzi o automat. Ale BMW jezdzilem dobrych kilka lat temu, wiec wiecie, rozumiecie

Charakterystyka turbo jest czyms posrednim miedzy 1.2 / 1.4 TSI a wolnossacym R18 hondy jesli chodzi o rozwijanie mocy.
            Last edited by libidinously; 09-03-2017, 11:48.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
              Jest jakieś info na temat spalania 1.5t? Macie jakieś dane z jazd testowych?
              Wiem tylko tyle że ma palić mniej niż 1.8 ale czy to prawda zobaczymy...

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                Widzę że Honda nie zawiodła tylko mam pytanie do osób które testowały lub w najbliższych dniach będą testować to auto - czy jeździliście wcześniej na testach dwoma lub trzema innymi autami z turbo? Chodzi o to że generalnie jazda turbobenzyną nastraja pozytywnie więc czy Wasze wrażenia mówią o tym że jest to znacznie lepszy silnik od innych testowanych turbobenzyn czy po prostu podoba Wam się turbo. Druga sprawa która mnie interesuje to CVT - chcę kupić auto z automatem i pytanie do osób które mają doświadczenie z automatami - jak to CVT wypada w porównaniu z innymi skrzyniami automatycznymi - czy nie odstaje od konkurencji, jak z czasami reakcji na gaz, czy nie wyje bardziej niż klasyczny automat. Ja się przejadę CVT ale nie mam porównania i doświadczenia z automatami stąd prośba o opinię w tej sprawie. Poza tym dlaczego według specyfikacji 1,5T z CVT pali więcej a 1.0T z CVT pali mniej niż ich odpowiedniki w manualu?
                Mogę porównać z Leonem II FR 2.0 TDI 170, odczucia w środku są takie same, z Turbo benzyna niestety nie testowałem nic innego, jeśli chodzi o CVT to jest już blisko do DSG (to inny typ skrzyni), ale CVT na pewno jest bardziej płynna natomiast jeśli chodzi o wycie na sporcie troszkę jest ale jest to bardzo miły dźwięk, trzeba się przejechać trudno to opisać

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                  Wiem tylko tyle że ma palić mniej niż 1.8 ale czy to prawda zobaczymy...
                  Gdzieś czytałem podsumowanie testu 1.5T, to wychodzi realne średnie spalanie w mieście ok. 10 l.

Comment

• Tyle realnie, to mi ctr9 pali w mieście, bez pałowania ale też bez dziadkowania

Comment

• Ja cywilem po Warszawie mam teraz 8,4 z ostatnich 200 km tylko po mieście, bez obwodnicy, trasy etc..a lubię wkręcać na obroty

Comment

• Witam wszystkich.
                        Odnośnie skrzyni CVT ostatnio natrafiłem na taki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=Typy9GJCOmI
                        Nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale na tym filmiku podczas przyspieszenia skrzynia wyje.
                        Osobiście czekam na jazdę testową 1.5 T w manualu i jestem zainteresowany kupnem wersji Sport, aczkolwiek cena 100 000 zł trochę mnie przeraża. Widziałem już auto na żywo i mnie się podoba. Plastiki rzeczywiście nie są jakieś super (wydaje mi się że w moim poprzednim aucie Mazda 3 2014 były lepszej jakości), ale tragedii też nie ma, ważne aby były dobrze spasowane.
                        Mam pytanie do osób które już zamówiły bądź chcą zamówić auto: czy można liczyć na jakikolwiek rabat czy raczej nie ma co się zbytnio nastawiać?
                        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Comment

• Zamieszczone przez Yoriko Zobacz posta
                          Witam wszystkich.
                          Odnośnie skrzyni CVT ostatnio natrafiłem na taki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=Typy9GJCOmI
                          Nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale na tym filmiku podczas przyspieszenia skrzynia wyje.
                          Osobiście czekam na jazdę testową 1.5 T w manualu i jestem zainteresowany kupnem wersji Sport, aczkolwiek cena 100 000 zł trochę mnie przeraża. Widziałem już auto na żywo i mnie się podoba. Plastiki rzeczywiście nie są jakieś super (wydaje mi się że w moim poprzednim aucie Mazda 3 2014 były lepszej jakości), ale tragedii też nie ma, ważne aby były dobrze spasowane.
                          Mam pytanie do osób które już zamówiły bądź chcą zamówić auto: czy można liczyć na jakikolwiek rabat czy raczej nie ma co się zbytnio nastawiać?
                          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
                          Już wcześnie było napisane, można

Comment

• Dzięki za filmik, po obejrzeniu tego już wiem, że jazda próbna tylko manualem...

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                              Dzięki za filmik, po obejrzeniu tego już wiem, że jazda próbna tylko manualem...
                              Ten filmik to porażka , przejedz sie i zobaczysz całkiem inaczej to pracuje!

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                                Ten filmik to porażka , przejedz sie i zobaczysz całkiem inaczej to pracuje!
                                Chcesz powiedzieć, że przy wciśnięciu gazu na maksa i trzymaniu ciągle od 0 do 140 nie wyje tak jak zaczął po około osiągnięciu 80 km/h ?

Comment

Working...
                                X