Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy akumulator

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

ważne że kupił nowego w ASO.
    Akumulator pada tak, że na początku słabo kreci. Wtedy pojechałem do punktu zrobił mi test napięcie spadło do 7V koleś już leciał po zestaw rozruchowy ja przyciskam guzik auto odpaliło wiec doradził żeby podładować a nie wymieniać od razu.
    A prawdziwie padł tak, że przy odpalaniu zaświeciły się wszystkie kontrolki a przy kilku próbach zastartowania nie świeciło nawet dodświetlenie. Telefon po teścia i zapalił na kablach. Cała noc ładowania na drugi dzień musiałem palić z drugiego akumulatora i wycieczka po nowy.
    Teraz w bagażniku mam starter
    Civic X 2.0 USA

Comment

Aku po nieodpaleniu miał 9,2v wcześniej z dwa razy pojawiał się komunikat z HH o za niskim napięciu ,rozmowa z fachowcem od aku przekonała mnie do kupna .

Comment

Może coś ci pobiera duży prąd jak auto stoi.
        Dokładałeś jakieś dodatkowe zabezpieczenie, albo rejestrator jazdy (tryb parkingowy)?

Comment

Nic z tych rzeczy ,rejestrator idzie z gniazda 12v odłączalnego po wyjęciu kluczyka .

Comment

Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
            Aku po nieodpaleniu miał 9,2v wcześniej z dwa razy pojawiał się komunikat z HH o za niskim napięciu
            Pewnie nigdy go nie ładowałeś i temu tak w końcu wyszło.. generalnie ten akumulator jest jeszcze do odratowania.. ze 3 cykle pełnych ładowań i jeszcze by pochodził.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Zgadza się nigdy nie ładowałem,styl jazdy i ilość kilometrów dziennie pokonuje od wielu lat podobnie więc nauczony poprzednimi autami nie zawracałem sobie tym głowy ale widać, że w Hance jest potrzeba doładowywania co mnie zaskoczyło.

Comment

Zamieszczone przez rm_125 Zobacz posta
                ważne że kupił nowego w ASO.
                Akumulator pada tak, że na początku słabo kreci. Wtedy pojechałem do punktu zrobił mi test napięcie spadło do 7V koleś już leciał po zestaw rozruchowy ja przyciskam guzik auto odpaliło wiec doradził żeby podładować a nie wymieniać od razu.
                A prawdziwie padł tak, że przy odpalaniu zaświeciły się wszystkie kontrolki a przy kilku próbach zastartowania nie świeciło nawet dodświetlenie. Telefon po teścia i zapalił na kablach. Cała noc ładowania na drugi dzień musiałem palić z drugiego akumulatora i wycieczka po nowy.
                Teraz w bagażniku mam starter
                No taki aku z ASO to może mieć 3 lata i pewnie nikt nawet nie poświęcił mu kilku minut żeby go porządnie podładować.
                Zdecydowanie pewniejszym miejscem zakupu aku jest hurtowania zajmująca się tylko akumulatorami.
                Lepszy będzie "no name" ze świeżym elektrolitem niż markowy/oem Panasonic /Warta która przez 3 latała po półkach magazynu.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                  No taki aku z ASO to może mieć 3 lata i pewnie nikt nawet nie poświęcił mu kilku minut żeby go porządnie podładować.
                  Zdecydowanie pewniejszym miejscem zakupu aku jest hurtowania zajmująca się tylko akumulatorami.
                  Lepszy będzie "no name" ze świeżym elektrolitem niż markowy/oem Panasonic /Warta która przez 3 latała po półkach magazynu.
                  to byłą ironia przecież pisałem że w każdym punkcie najpierw sprawdzają i często odsyłają do domu żeby podładować.
                  Sam mam jakiegoś ukraińskiego z 3 letnia gwarancją sa jeszcze polskie Gromy
                  Civic X 2.0 USA

Comment

To ja kupiłem dokładnie rok temu, do swojego Opla, w Auchan "z półki" akumulator firmy "Power" 45Ah, za 210zł Od razu sprawdziłem go testerem, to był w pełni naładowany, jak i jego "żywotność" (rezystancja wewnętrzna) wynosiła 98%.. Zobaczymy ile przetrwa.. ale jak za tą cenę to nawet 3-4lata będzie dobrze... generalnie będę go raz na rok ładował prostownikiem do pełna, tak żeby mieć pewność, że obsługa była prawidłowa.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Tak czytam i aż mi się łezka w oku kręci. W mojej poprzedniej Toyocie Avensis t25 polift, oryginalny akumulator miał 12 lat jak sprzedawałem auto. Nadawał się już do wymiany, ale auto normalnie na nim odpalało. Najlepsze jest to, że nigdy nic z nim nie robiłem, nawet nie podładowywałem :-).

Comment

Też miałem w Corolli 11lat Panasonica i działał dalej ,nigdy nie doładowywany, w Hance ten system ładowania to widać wykańcza aku ,ekologia...zaoszczędzę na paliwie a potem wydam na nowe aku...
                        Zauważyłem, że w ciągu dnia bez świateł bardzo rzadko pojawia się ładowanie, jedynie na światłach cały czas ładuje...
                        Last edited by gabler; 26-10-2021, 11:35.

Comment

więc tak ... po nie całych 2 latach dostałem nowe aku na gwarancji, podziałał 2 lata i padł, kolejny aku varta d53 2 rok idzie i kończy się

czy trzeba robić jakiś reset w komputerze żeby było ładowanie odpowiednik prądem jak do nowego aku czy nie ma potrzeby?

w fabii po wymianie aku trzeba robic reset w komputerze bo naczej komp ładuje mniejszaym prądem jak do zużutego aku

Comment

Honda robi proste auta, nie trzeba płacić 500 zł za przypisanej akumulatora do auta itp czary
                            Civic X 2.0 USA

Comment

doradzicie jakie aku teraz kupic?
                              na razie były same varty

Comment

Kiedyś dość dobre były aku yuasa .Ale jeśli wymieniasz aku co 2 lata to chyba coś Ci zżera prąd , jakiś dodatkowy alarm czy immo albo więcej stoi niż jeździ . Tu bym szukał problemu bo to nie jest normalne

Comment

Working...
                                X