Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy akumulator

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
    nie jestem nastawiony na konkretną markę - raczej na dobry stosunek ceny do jakości
    tylko czy 65AH to nie za duzo?
    To fiamm parametrami wypada z trzech który podałem najlepiej. Cenowo też bardzo ciekawie i w prosty sposób można sprawdzić datę produkcji na co też zwracałem uwagę przed zakupem.

Co do 65 Ah to będzie optymalnie.

Comment

• Nie kupuj Yuasa. Też mnie rok temu dopadla zmiana i też chciałem Yuase, bo miałem w poprzednim IX ale gosciu mi odradzil bo to nie to co kilka lat temu. Teraz sa kiepskie podzespoły bo to jakis podwykonawca robi dla Yuasy.
      4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
      Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

• Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
        Nie kupuj Yuasa. Też mnie rok temu dopadla zmiana i też chciałem Yuase, bo miałem w poprzednim IX ale gosciu mi odradzil bo to nie to co kilka lat temu. Teraz sa kiepskie podzespoły bo to jakis podwykonawca robi dla Yuasy.
        Też słyszałem tą opinię. Podobno jak przenieśli produkcję do nowej fabryki gdzieś w jakimś kraju taniej siły roboczej, to jakość spadła. Ale i ceny spadły. Teraz to 50% tego ile kiedyś za Yuase trzeba było zapłacić. Moim zdaniem po prostu jakość Yuasy teraz nie odstaje od reszty.
        W moim wpisie nie polecałem Yuasy, tylko dałem przykład aku o wyższych parametrach

BTW, wczoraj odpalałem samochód, który stał ponad 6 miesięcy na zewnątrz. Akumulator miał 12.6 V (2 letnia A-mega ukraińska). Prewencyjnie parę razy zakręciłem pompą paliwa zanim rozrusznikiem zakręciłem, ale odpalił praktycznie na dotyk.

Comment

• Zamieszczone przez manieku Zobacz posta
          Yuasa jest całkiem spoko i akumulator co podałeś kosztuje 377zł, a nie 700zł...
          https://www.petrostar.pl/akumulatory...0a,p1315519393
          Dzięki za info, akumulator na aucie...
          Zamieszczone przez danthe Zobacz posta
          Też słyszałem tą opinię. Podobno jak przenieśli produkcję do nowej fabryki gdzieś w jakimś kraju taniej siły roboczej, to jakość spadła. Ale i ceny spadły. Teraz to 50% tego ile kiedyś za Yuase trzeba było zapłacić. Moim zdaniem po prostu jakość Yuasy teraz nie odstaje od reszty.
          no cóż.... ja jako zadowolony z marki już kupiłem
          choć nie byłem uparty na markę ale ją wybrałem bo ją znałem a innych nie, więc przy promce co kolega wstawił zwyczajnie się skusiłem
          mogę dawać info co i jak ale wątpię by był kłopot przez pierwsze 2 lata natomiast i tak nie wymagam, od żadnego produktu typu akumulator by dał rade w dzisiejszych czasach więcej niż 4 lata - a tyle mnie zadowala...
          gdyby była wpadka dam znać co by ktoś błędów nie powielał

dziękuję wszystkim za porady i odzew w temacie
          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Witam. Kupiłem dziś nowy akumulator. Pojemność 65Ah, czyli trochę większa od oryginału, który posiadał 60Ah.
            Czy w Hondzie po zmianie aku trzeba coś zmieniać w sterowniku, podpinając się urządzeniem diagnostycznym? Nie chciałbym aby wystąpił problem z niedoladowaniem.

Uzupełnienie... poszukałem i wychodzi, że to jest prosty samochodzik i takiego systemu nie posiada. Wymiana jest zatem banalna.
            Last edited by Theo74; 12-12-2024, 22:07.

Comment

• poleci ktos NIEdroga ladowarke ktora poradzi sobie z doladowaniem akumulatora w civicu ? EFB zdaje sie ?

Comment

• Za stówę kupisz:
                Zrzut ekranu 2025-01-12 181941.jpg

Zrzut ekranu 2025-01-12 182232.jpg
                Last edited by Theo74; 12-01-2025, 18:23.

Comment

• Dzieki wielkie. Ale lepiej w civicu ladowac na aucie ? Jak wyjme aku zaniose do domu to nic sie nie odwali mu ?

Comment

• Wykręć zanieś do domu, w cieple lepiej się ładuje, nic mu nie odwali, znaczy choinka będzie, ale jak chwile pojedziesz to zniknie.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Czy to prawda, że przy podładowywaniu w aucie minus lepiej podłączyć pod masę, niż pod minusowy zacisk AKU?

Comment

• Ja cały czas stosuję ładowanie aku bez rozłączania klem. Brak jakichkolwiek negatywnych następstw.
                        Posiadam ładowarkę NOCO. Ta wyprodukowana przez Osrama nie powinna się różnić funkcjonalnością.
                        Na ich stronie można wyczytać:

"Inteligentny prostownik i urządzenie do konserwacji akumulatora z wielostopniowym cyklem ładownia
                        Inteligentny prostownik i urządzenie do konserwacji akumulatorów 4A, OSRAM BATTERY charger 904, umożliwia ładowanie pojazdów 6V i 12V, w tym motocykli i samochodów osobowych. 9-stopniowy proces ładowania dla akumulatorów kwasowo-ołowiowych/AGM, 7-stopniowy proces ładowania akumulatorów litowych. Podłącz i bądź spokojny, ponieważ ładowarka automatycznie przełącza się w tryb podtrzymania, gdy akumulator zostanie w pełni naładowany."

Zrzut ekranu 2025-01-13 165221.jpg

Zrzut ekranu 2025-01-13 165512.jpg
                        Last edited by Theo74; 13-01-2025, 16:56.

Comment

• Ha, faktycznie nie ma pokazanej opcji podpięcia do klem + i - przy podłączonym aku. Nie wiedziałem, że tak nie jest zalecane. Z drugiej strony nie jest też napisane, że tak nie można
                          Chyba zależy to od samochodu. W niektórych samochodach mam tak, że są wyprowadzone specjalne porty ładowania, zazwyczaj tylko dodatnie. I z tego co widziałem to są one połączone bezpośrednio z klemami krótkimi grubymi przewodami (max 15 cm)
                          Ja zawsze podpinam do klem jeśli to jest możliwe bez odłączania samochodu od aku. Jak na razie przez kilkadziesiąt lat nic nie spaliłem w żadnym samochodzie

Comment

• Ja doładowuje od 3 lat zwykłym staromodnym prostownikiem z czasów komuny na samochodzie i jak do tej pory nic się nie stało.

Comment

• Pytałem o to w ASO i dostałem odpowiedź, że nie ma potrzeby rozłączania. Czy to Pb czy e:Hev.

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                                Ja doładowuje od 3 lat zwykłym staromodnym prostownikiem z czasów komuny na samochodzie i jak do tej pory nic się nie stało.
                                Z prostownikiem starego typu bym zalecał ostrożność. Niektóre potrafią podać do 17 V. Szczególnie te bez elektronicznych zabezpieczeń liczone na 220V. Takie napięcie już może uszkodzić ECU lub inne moduły. Lub wygotować wode z elektrolitu.

Comment

Working...
                                X