Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bezprzewodowy internet- alternatywna nawigacja w Honda Civic X.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam , najtańszy Orange -dla swoich użytkowników ma ofertę -karta 10 GB/miesiąc za 10 pln/miesięcznie . Ja skorzystałem z uprzejmości sąsiadki i ona mi kupiła a ja ją opłacam . Działa idealnie w Polsce i zagranicą -rzadko zrywa połączenie .

Comment

Na alledrogo za 40 zł orangutan free 55GB na rok. Poprzedni rok na Plusie 30GB przejechałem bez problemu używając Spotify w jakości high z Yanosikiem w tle plus sporadycznie Waze.

Comment

Jaki router mobilny do auta?

Jak w temacie - jaki polecacie?
        Obecnie używam modem ZTE 910 , jest OK ale....
        - uważam, że ma czasem problemy z określaniem pozycji - jadę drogą 2pasmową, praktycznie jedyną a określa mi pozycje na jakiejś pobocznej. Wnioskuję, że to słaba dokładność urządzenia bo te same mapy z AndroidAuto z telefonu są superprecyzyjne...
        - chciałbym by działał szybciej niż wspominany model czyli obsługiwał LTE. ZTE pokazuje tylko 4g i to chyba koniec możliwosci tego urządzenia chyba że się mylę?. Telefon klasy Samsung s20 jest duuuuużo szybszy
        - chciałbym by startował sam po zapłonie auta - ZTE 910 spisuje sie doskonale. Start po kluczyku natychmiast a w ustawieniach autowyłacznik po 5min bez zasilania i to jest fajne

Ktoś może poleci cos nowszego? guugluje i jakoś nie mogę znaleźć niczego co spełnia wymagania.
        Last edited by Elwizardos; 08-02-2022, 14:02. Powód: Przeniosłem post do podobnego wątku
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

To raczej nie problem modemu, bo ten dostarcza tylko informacji do map, za pozycję odpowiada moduł GPS.
          Ja korzystam z telefonu Mi9. Ma taką dziwną przypadłość, że na LTE Yanosik co chwila mi się zawiesza i melduje brak Internetu. Mam ustawione na sztywno 4G. Google Maps jako nawigacja i Yanosik w tle, wszystko śmiga nic się nie tnie i nie ma błędów w nawigowaniu.

Nie do końca rozumiem ideę modemu u Ciebie. Jak piszesz korzystasz z AndroidAuto, więc finalnie z telefonu. Czemu nie włączysz w telefonie danych i nie potrzebujesz w tym momencie modemu. Chyba, że masz jakąś inną kombinację.
          Pokombinuj z umieszczeniem telefonu. Być może leży w takim miejscu, że słabo odbiera sygnał z GPS i dlatego pokazuje Ci błędną pozycję na mapie.
          Pozdrawiam Czarodziej
          Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
            ZTE pokazuje tylko 4g i to chyba koniec możliwosci tego urządzenia chyba że się mylę?.
            Mylisz.
            4g to LTE. Używane zamiennie. 4G oznacza 4 generację a LTE to po prostu nazwa technologii/handlowa. Jednym słowem mówiąc to to samo.

Dodatkowo różnicę przy android auto widzisz bo korzystając z android auto korzystasz z sygnału GPS w telefonie a nie w stacji multimedialnej.
            Z tego co się orientuję masz jakąś stację "chińską" z androidem. Można spróbować dokupić inną antenę GPS natomiast nie jest nic pewnego, że to pomoże.

Twój modem działa tak samo jak wspominane tutaj huwawei, którego między innymi ja używam natomiast nie ma to nic wspólnego z pozycjonowaniem.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Ja też pomyliłem Upss, aż musiałem zerknąć do telefonu. Mam na sztywno ustawione 3G. 4G to faktycznie LTE. Nie zmienia to faktu, że wszystko mi śmiga.
              Też obstawiam, że coś jest nie tak z modułem GPS w telefonie, albo trzeba go ułożyć w takim miejscu, żeby odbiór był poprawny.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

trochę dni zajęła mi obserwacja problemu i takie wnioski:
                Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
                To raczej nie problem modemu, bo ten dostarcza tylko informacji do map, za pozycję odpowiada moduł GPS.
                Masz chyba rację. Modem chyba działa poprawnie kłopot jest chyba po stronie modułu GPS który jest w radiu. Na początku myślałem, że jest słaby ale zaobserwowałem, że moduł GPS w radiu łapie bardzo szybko satelity. Minimalnie mam ich 6 przeważnie (jest ikona na centralnym ekranie) a przeważnie od 8-10. Mimo to poprawiłem jego umiejscowienie (jest nad licznikiem pod plastikiem) ale nadal jest tak sobie. I tu zagwozdka - są dni, że działa wszystko jak trzeba a zaraz potem działa tak sobie - ciągle szuka alternatywnej trasy a auto znajduje i umiejscawia ciągle po prawej stronie drogi od kierowcy patrząc - szuka najbliższej trasy.
                Dodatkową informacja jest to, że jeżdżę z odrębnym modułem GPS Yanosik (ten bez wyświetlacza ) i on też ma kłopoty czeto by złapać zasięg satelit. Tak jakby auto go blokowało albo były jakieś zakłócenia. Obserwuje różne dni i ustawienia ale nie mogę znaleźć zależności niestety. Raz jest super raz dupa... ;(
                Myślałem już chwilę, że to wina może Wifi z kamery mi70 ale nawet po jej zdjęciu problem powraca tak samo.
                Moje obserwacje wskazują, że moduł GPS raczej działa ok, jednostka centralna jak złapie sygnał z GPS to śmiga bardzo sprawnie... Tylko, tak jakby jakieś pozycjonowanie było dziwne. Przeszedłem szereg ustawień i zmieniłem w nawigacji jednostki ustawienia na lokalizację z Chrome na Mapy, na Satelitę i w sumie chyba najdokładniej jest na Mapy tak jak się można spodziewać....

Problem jest taki - bo może niejasno pisze, ale podczas jazdy np. stając na światłach auto jakby rozpoznaje, że nie stoi na głównej ale 20m po prawej. W związku z tym szuka drogi (zamiast tej najprostszej dla mnie czyli prosto dalej ulicą ) i znajduje alternatywne trasy po prawej stronie (np. przez osiedle). Całość wygląda tak jakby GPS lokalizował auto z prawej strony około 20m.
                Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
                Nie do końca rozumiem ideę modemu u Ciebie. Jak piszesz korzystasz z AndroidAuto, więc finalnie z telefonu. Czemu nie włączysz w telefonie danych i nie potrzebujesz w tym momencie modemu. Chyba, że masz jakąś inną kombinację.
                Pokombinuj z umieszczeniem telefonu. Być może leży w takim miejscu, że słabo odbiera sygnał z GPS i dlatego pokazuje Ci błędną pozycję na mapie.
                Zwyczajnie chciałem mieć oddzielny net w aucie. Bo Dezzer, bo mapy i różne pogody, aktualizacje itd. Android auto działał mi na kablu i stwierdziłem, że nie będę tym sobie zawracał głowy tylko ogarnie to oddzielny modem z transferem. Wsiadam, odpalam, jadę. Telefon jest i pod mi70, pod mapy, dezera itd itd.... już się sporo tego robi. A nadal chcąc aktualizację czegoś włączałem w telefonie hotspota. Tu chciałem to minąć i zapomnieć o jakichkolwiek podłączeniach. I wszystko działa OK oprócz tych lokalizacji, które raz ok a raz wariat. I to w środku miasta...

Generalnie na telefonie nigdy takich problemów nie było (Albo nie pamiętam). telefon był tez szybszy niż modem (samsmung s20) i zero kłopotów. Zastanawia mnie też to, ze mam ten sam problem z modułem GPS Yanosika, który leży pod radiem (konsola centralna czyli gdzie indziej niż moduł GPS radia który jest nad kierownicą) i też często nie chce załapać sygnału.... Auto ma jakąś klatkę Faradaya czy co? Dlaczego nie ma takich akcji jak mam podłączony telefon - zawsze wszystko raczej hulało maxa sprawnie.

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                Dodatkowo różnicę przy android auto widzisz bo korzystając z android auto korzystasz z sygnału GPS w telefonie a nie w stacji multimedialnej.
                Z tego co się orientuję masz jakąś stację "chińską" z androidem. Można spróbować dokupić inną antenę GPS natomiast nie jest nic pewnego, że to pomoże.
                no i to się zgadza. Tylko dlaczego raz to działa precyzyjnie bez zastrzezeń a raz tak sobie? Ogólnie antena widzi satelity i pokazuje isch sporo (jest satelita test także wiec sprawdzałem) ale jakby całe auto lokalizowane jest po prawej. Zastanawiam się czy to kwestia jakiejś kalibracji może? No i ta dziwna sprawa z GPS z Yanosika. Ten czasem wcale nie chce złapać Satelity. Może one się zakłócają? Możliwe? Yanosika zaczęłąłe używać prawie równo z dodatkowym modemem wiec nie wiem jakby się zachowywał z telefonem niestety....
                Last edited by Lcfr; 24-02-2022, 08:17.
                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zdarza się że np. transmitery do dźwięku zagłuszający sygnał GPS w nawigacjach, może zrób test i podczas jazdy wyłączaj dodatkowe urządzenia które masz i obserwuj czy będą zmiany.
                  U mnie nic takiego się nie dzieje, a też mam i kamerę przód tył, moduł pod obd wpięty, dodatkowe zasilaniem USB itp, coś musie zakłócać.
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                    Zastanawia mnie też to, ze mam ten sam problem z modułem GPS Yanosika, który leży pod radiem (konsola centralna czyli gdzie indziej niz modeuł GPS radia który jest nad kierownicą) i też często nie chce załapać sygnału.... Auto ma jakąś klatkę Faradaya czy co? Dlaczego nie ma takich akcji jak mam podłączony telefon - zawsze wszystko raczej hulało maxa sprawnie.
                    Auto mam od niedawna i też mam ten problem. Kiedy podłącze tel. kablem i chodzi Android Auto to nie mogę kłaść tel pod radio bo traci sygnał GPS, bez znaczenia czy to na navigacji TomTom czy Google. Mam tam ładowarkę indukcyjna ale to samo dzieję się kiedy jest ON i OFf.
                    Serwisowka 8 gen

Comment

Jeżeli chodzi o GPS w telefonie, to spróbujcie ustawić uprawnienia lokalizacji dla danej aplikacji na ciągły dostęp zamiast dostęp tylko podczas używania. Mi to rozwiązało problemu z gubieniem GPS w przypadku yanosika (problem pojawiał się po podłączeniu do HC i uruchomieniu jednocześnie yanosika i google map).
                      Natomiast GPS w HC jest zdecydowanie mniej dokładny niż w moim telefonie (samsung s10). Lubi prowadzić np obok drogi, czy gubić na chwilę zasięg niezależnie od ustawień.

Comment

Zamieszczone przez lisu Zobacz posta
                        Jeżeli chodzi o GPS w telefonie, to spróbujcie ustawić uprawnienia lokalizacji dla danej aplikacji
                        Dzieki za podpowiedź. Zrobiłem tak jak pisałeś i przez 30 minut jazdy Google Maps chodziło spoko. Oby tak już zostało.
                        Pozdro
                        Serwisowka 8 gen

Comment

Zamieszczone przez rybacbr Zobacz posta
                          Auto mam od niedawna i też mam ten problem. Kiedy podłącze tel. kablem i chodzi Android Auto to nie mogę kłaść tel pod radio bo traci sygnał GPS, bez znaczenia czy to na navigacji TomTom czy Google. Mam tam ładowarkę indukcyjna ale to samo dzieję się kiedy jest ON i OFf.
                          Z telefonem nie zauważyłem ale moduł Yanosika, który leży w tym własnie miejscu ma ewidentnie problem ze złapaniem sygnału GPS.

Zamieszczone przez lisu Zobacz posta
                          Jeżeli chodzi o GPS w telefonie, to spróbujcie ustawić uprawnienia lokalizacji dla danej aplikacji na ciągły dostęp zamiast dostęp tylko podczas używania. Mi to rozwiązało problemu z gubieniem GPS w przypadku yanosika (problem pojawiał się po podłączeniu do HC i uruchomieniu jednocześnie yanosika i google map).
                          Natomiast GPS w HC jest zdecydowanie mniej dokładny niż w moim telefonie (samsung s10). Lubi prowadzić np obok drogi, czy gubić na chwilę zasięg niezależnie od ustawień.
                          No ja to zrobiłem własnie w moim radiu które chodzi na Androidzie bo miałem ustawienie pod AA, potem pod Chroma a na koniec ustawiłem własnie pod używaną aplikację czyli pod Google Mapy. Generalnie jest faktycznie lepiej ale chyba z 1 raz znów zaczęło błądzić. Na razie testuje to ustawienie od 2 dni więc ciężko mi powiedzieć jak bardzo to pomogło. Dziwne, żee i radio hondy ma takie same problemy, że prowadzi obok drogi... czyżby przypadłość modelu???? Na pewno jednak to nie występuje jak miałem podłączony telefon po kablu przez AA.

Comment

Trzeba rozgraniczyć sytuację kiedy korzystamy z AA (moduł GPS z telefonu) i kiedy korzystamy bezpośrednio przez HC (moduł GPS z pojazdu). Jak sam zauważyłeś problem występuje głównie przy tej drugiej opcji, co potwierdza tylko moje wnioski.
                            W przypadku AA problem z GPS pojawia się w momencie wygaszenia ekranu w telefonie, bo testowałem np. google mapy przez AA i yanosika bezpośrednio na telefonie i wtedy nie gubił sygnału. Dopiero nadanie pełnych uprawnień do lokalizacji rozwiązało problem (przynajmniej u mnie) i wygaszenie ekranu telefonu nie powoduje gubienia GPS.
                            Last edited by lisu; 25-02-2022, 09:30.

Comment

Tak jak piszesz ale moje obserwacje są takie:
                              - przy korzystaniu z AA (moduł GPS z telefonu) nie mam żadnych problemów. Kompletnie żadnych i niezależnie czy mam wygaszony czy odpalony ekran i nawet jak telefon leży na podejrzanej półeczce pod radiem.. Tyle, że ja nie mam oryginalnego radia Honda a chińczyka dedykowanego do tego modelu.
                              - przy korzystaniu z radia (moduł GPS z radia) i jego aplikacji MapyGoogle mam/miałem opisywany wyżej problem nieprecyzyjnej lokalizacji. Pisze miałem bo własnie specjalnie obserwuje ten temat i obecnie jakby zniknął - chyba po ustawieniu (tak jak pisałeś) w radiu lokalizacji z uprawnieniami aplikacji Mapy Googla. Na początku niby to nie zadziałało ale teraz już 2gi dzień jest ok. Może to kwestia ponownego uruchomienia radia po wprowadzonych zmianach-to moje radio czasem wprowadza zmiany z ponownym uruchomieniem.
                              - inna sprawa, że ożył mi też moduł GPS Yanosika jak go przeniosłem z tej półki pod radiem i wisi na kablu zwyczajnie obok (na razie nie chciałbym go na stałe montować).

Chwilowo jest tak, że wszystko śmiga jak trzeba. Nie wiem czy to wprowadzone zmiany w lokalizacji czy to, że "zmienił się klimat"
                              Obserwuję więc jak się to rozwinie.

Comment

Working...
                              X