Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bezprzewodowy internet- alternatywna nawigacja w Honda Civic X.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Bezprzewodowy internet- alternatywna nawigacja w Honda Civic X.

Jak działa fabryczna nawigacja w Civic X gen chyba wszyscy wiedzą : generalnie "nie za bardzo".

W moim przypadku wyznaczanie trasy i poruszanie się po nieznanym terenie to duże wyzwanie.
    Generalnie jaki by się nie ustawiło tryb, to i tak fabryczna nawigacja Garmin prowadzić będzie po dziwnych trasach.
    Najczęściej co kilkadziesiąt kilometrów każe mi nagle zjechać z głównej drogi choć logika mówi, że trzeba nadal jechać prosto.
    Przykład: trasa Szczecin-Gdańsk jest dość prosta i nieskomplikowana, niczym amerykańska autostrada Route 51
    Niestety w moim przypadku Garmin kazał mi co chwilę, co kilka kilometrów zjeżdżać z trasy, nawet na drogi polne czy nawet prosto w pole. Dziwne trochę ....

Dlatego postanowiłem wykorzystać inną alternatywną dostępną nawigację Waze (wraz z HH).
    Korzystanie z Hotspot w dodatkowym iPhone nie sprawdziło się. Trzeba po włączeniu zasilania za każdym razem go uaktywniać.
    Parę wątków znalazłem w innych tematach, ale są tak rozrzucone i chaotyczne, brakuje często odpowiedzi, że chciałem zebrać wiadomości w jedno miejsce.

W tym momencie pojawiło się pytanie: jaki najlepszy zastosować w aucie modem/router LTE/WiFi aby było dobrze, czyli:
    - połączenie internetowe pojawiało się automatycznie po włączeniu silnika oraz zanikało po jego wyłączeniu,
    - urządzenie spełniało zaostrzone warunki dotyczące wyższej wilgotności,
    - była możliwość podłączenia karty SIM,
    - urządzenie działało i automatycznie włączało się po podłączeniu pod gniazdo USB znajdujące się między fotelami,
    - modem działał sprawnie i nie rozłączał połączenia...
    - cena urządzenia do 500 zł, im mniej tym lepiej :-)
    Mniej ważne są opcje udostępniania innym w aucie sieci po Wi-Fi, priorytetem jest stały i automatyczny dostęp do internetu po włączeniu silnika i stabilna praca nawigacji.

Jeśli macie doświadczenia ze stałym internetem w aucie to proszę o info. Wdzięczność ma będzie bezgraniczna :-)

Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w chińskim odpowiedniku oryginalnej jednostki centralnej.

Comment

Nie lepiej podłączyć telefon i korzystać z google maps?
      Na dłuższe trasy tak robię. Na jednostce odpalony Yanosik a przez AA google maps.

Kup sobie tag NFC na dzień dobry odpali Ci GPS w telefonie ewentualnie hot spot. Chyba sobie kupię bo te mnie wkurza włączanej hot spotu za każdym razem
      Civic X 2.0 USA

Comment

HUAWEI E8372 H-153

Ten modem działa bez problemu, używam już długo. Po połączeniu tworzy hot spot wifi i connect się z nim łączy. Mam wpięty na stałe w gniazdko zapalniczki w bagażniku, po włączeniu silnika/zapłonu po około 30 - 40 sekundach na connecie pojawia się połączenie wifi.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Theo74 Zobacz posta
          Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w chińskim odpowiedniku oryginalnej jednostki centralnej.
          Myślałem o tym, ale wozik na razie jest na gwarancji, dlatego nie będę nic ruszał.
          Zamieszczone przez rm_125 Zobacz posta
          Nie lepiej podłączyć telefon i korzystać z google maps?
          Na dłuższe trasy tak robię. Na jednostce odpalony Yanosik a przez AA google maps.

Kup sobie tag NFC na dzień dobry odpali Ci GPS w telefonie ewentualnie hot spot.
          Mam HH więc teraz chciałbym korzystać z Waze zainstalowanego w jednostce centralnej. To ze względu na komunikaty na desce, jak dla mnie bardzo przydatna opcja i dużo lepsza niż w fabrycznym Garminie, bo nie obcina nazw ulic ( np. na wyświetlaczu w Garmin :"Aleja Marszałka Pił").
          Hotspot jak pisałem wcześniej miałem, ale za każdym razem po włączeniu auta trzeba go ustawiać. (stary iPhone5- podłączony pod USB nr 2 między fotelami. USB nr 1 zarezerwowane jest dla Małżonki :-)

NFC przyznam że nie znam. Pierwsze słyszę :-) Obiecuję :doszkolę się

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
          HUAWEI E8372 H-153
          O, to ciekawe, jednak rozmawiałem wczoraj na chat z konsultantem Huawei i przekazał mi, że nie mają obecnie urządzenia, które by automatycznie włączało się po uruchomieniu silnika. Muszę to sprawdzić, tylko pytanko. Ten model jest na USB, a piszesz o gnieździe zapalniczki? Na pewno ten model? Konsultant polecał mi model pod zapalniczkę Huawei E8377, ale też miał się sam nie włączać, trzeba by było przycisnąć ...

I dziękuję za szybki odzew :-)
          Last edited by Typek®; 04-07-2021, 11:00.

Comment

Mam wpiętą w bagażniku ładowarkę usb i do tego ten modem. Kupiony kiedyś na allegro z jakiejś sieci zagranicznej.
            Po dostaniu napięcia czyli włączeniu zapłonu/silnika modem się włącza i po niecałej minucie rozsyła sygnał wifi. Connect po dodaniu za pierwszym razem hasła później łączy się już automatycznie za każdym razem. Połączenia nie zrywa, jest stabilne. Dla mnie idealne rozwiązanie. Dodatkowo młodemu tablet pod wifi działa przy okazji .

Comment

Czyli analogicznie gdy ten modem podłączyłoby się do gniazda USB nr 2 też odpalałoby się z automatu?
              Czy to gniazdo w bagażniku ma inny sposób zasilania? Czy ma to znaczenie?
              Niby powinno być tak samo :-)
              Pytam, gdyż według Huawei nie da rady, a widać, że jednak tak

Comment

Wystarczy, że dostanie napięcie i sam się włącza więc w gnieździe usb również zadziała. Mimo wszystko uważam, że lepiej wpiąć go sobie w bagażniku bo w niczym nie przeszkadza ale to każdego indywidualna sprawa.

Comment

Zgadza się. Sprawdzę obie opcje. Dzięki za pomoc

Jeszcze jedno pytanko:
                  W czasie rozmowy z Huawei sugerowano mi również tzw. sticki, które włączają się automatycznie po podłączeniu do USB.
                  Np. model e3372. Podobny do e8372. Taki modem przesyłać ma sygnał LTE z karty SIM przez złącze USB, nie nadaje jednak sygnału WIFI.
                  Czy do obsługi doinstalowanej przez HH zewnętrznej nawigacji (Waze ) to wystarczy?
                  Obecnie aby korzystać online z Waze uaktywniałem właśnie sygnał WiFi przez Hotspot z iPhona.
                  Czy LTE zapewni mi dostęp do nawigacji bez konieczności WiFi?
                  I drugie pytanie: korzystając z WiFi z e8372 sygnał pobierany jest z tego urządzenia, czy siorbać będzie sygnał z mojego iPhona?

Hehe, sorki, trochę nie kojarzę za mocno tej zaawansowanej techniki NASA, dlatego wolę wcześniej zapytać :-)

Najnowsze routery od HUAWEI. Dowiedz się więcej o serii HUAWEI Mesh, HUAWEI WiFi AX. Wkrótce nowe modele.
                  Last edited by Typek®; 04-07-2021, 17:04.

Comment

do E8372 wkładasz osobną karte SIM. on się łączy z siecią i robi z niej wifi. Przy takim układzie twój iphone może być na Marsie. Nie jest do niczego potrzebny. Po prostu potrzebujesz osobnej karty sim.

Comment

No i gitara :-) dzięki

Comment

Nie napalaj się na Waze, mi to kilka razy się zawiesiło i przejechałem skręty. Ale mam też odpalonego Yanosika i to działa całkiem inaczej

Kupujesz rozdzielacz USB pod zapalniczką i problem żony rozwiązany
                        Civic X 2.0 USA

Comment

Tak, z rozdzielaczem z zapalniczki to dobry pomysł
                          A czy sygnał ze złącza USB 5A z Carplay można podzielić?

Zobaczę dalej jak się WAZE będzie sprawował. Stabilność nawigacji zależy pewnie od mocy sygnału po LTE i sprawności modemu
                          Garmin fabryczny to dla mnie totalna porażka. Tak beznadziejnej nawigacji nie miałem nigdy.

Yanosik jest za bardzo komercyjny, i nie wyświetla na zegarach, a to rozwiązanie jest super.
                          Nie trzeba lampić się na nawigację.

Może w HH jakiś upgrade zrobią z innymi mapami? :-)
                          Choć ostatnio coś cisza w nowościach

Comment

Haha płynność waze nie zależy od jakości internetu a mocy tego badziewnego radia. A czego się spodziewać po androdzie 4.0 i 1.x GB Ram
                            Civic X 2.0 USA

Comment

Ja tam wielkim fanem Waze nie jestem, ale jak na razie jest 1:0 dla niej. Przejechana cała Polska. Nic nie zrywało, wszystko leciało płynnie.
                              Przy Garmin też nie zrywało, zmieniało za to bez sensu trasę, kierowało mnie co kilka kilometrów w krzaki i cały czas zawracało z drogi.
                              Więc to chyba nie o bebechy chodzi. Starsze nawigacje są przecież jeszcze na słabszych prockach, a często dają spokojnie radę.

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                              HUAWEI E8372 H-153
                              Ten modem działa bez problemu, używam już długo.
                              Czy konfigurację tego modemu zrobiłeś bezpośrednio w samochodzie czy trzeba najpierw na laptopie lub w kompie?
                              Last edited by Typek®; 05-07-2021, 18:49.

Comment

Working...
                              X