Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Choinka błędów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Cześć, wg mnie też to jest wina akumulatora. Pierwszy raz choinka pojawiła się u mnie w samochodzie około 2 tyg temu, podkreślę , że około 2 -3 dni auto nie było używane. I dzisiaj również pojawiło mi się to coś, auto nie używane 5 dni, czyli tak jakby aku wymagał doładowywania podczas jazdy (wtedy jest OK). U mnie jeszcze jest coś takiego, że gdy ruszam z "choinką" pojawia się komunikat w stylu "jedź ostrożnie, inicjalizacja systemów". Ostatnim razem, po przejechaniu około 10-15 km ustało (mniemam aku na tyle sie naładował), dzisiaj jeszcze nie miałem okazji dalej pojechac, ale wieczór robie trasę ww - krk, to mam nadzieję ze sie ustabilizuje. Za tydz 2 mam przeglad, to ogarnę sytuacje, pewnie aku do wymiany, albo jeździć bez przerw

Comment

U Ciebie rzeczywiście może być to aku. Ważne jest co wykaże odczyt z komputera. Ja wymieniłem aku na nowe, bo i tak miałem je wymienić przed zimą. Jednak błędów nie dało się wykasować. Teraz po wymianie czujnika ABS jeżdżę już kilka dni i błędy się nie pojawiają.

Comment

Pojechałem w 20km traske i choinka wypaliła się. Jak będę miał okazję nie użyje 3 dni auta i sprawdzę czy się powtórzy. Na kompa póki co nie dam, niesmak po płaceniu jak za zboże po podłączeniu jednego kabelka pozostal.
        Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez michonda Zobacz posta
          ....U mnie jeszcze jest coś takiego, że gdy ruszam z "choinką" pojawia się komunikat w stylu "jedź ostrożnie, inicjalizacja systemów". .....)
          To jest akurat standardowy komunikat, który pojawia się po odpięciu akumulatora. Więc może faktycznie akumulator. Podjedź jak masz możliwość do firmy, która zajmuje się sprzedażą aku i facet sprawdzi urządzeniem parametry. Bo aku i tak nie podlega gwarancji.
          Moja Hania
          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Podlega, podlega. Miałem wymieniony w 3 roku gwarancji po zgłoszeniu. Zbadali i stwierdzili że spadła wydajność i pojemność. Wymienili na gwarancji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
              Podlega, podlega. Miałem wymieniony w 3 roku gwarancji po zgłoszeniu. Zbadali i stwierdzili że spadła wydajność i pojemność. Wymienili na gwarancji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
              Wyszedłem z założenia, że Hanka michonda z 2019 roku, więc gwarancja się skończyła...
              Moja Hania
              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

I u mnie pojawiła się choinka błędów, która gaśnie i pojawia się.
                Autel znalazł oczywiście czujnik ABS lewy tył....
                Ktoś ma namiary na jakiś zamiennik? Oryginał ma przyjechać dopiero 21.07....
                FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Zamieszczone przez Frędzel Zobacz posta
                  I u mnie pojawiła się choinka błędów, która gaśnie i pojawia się.
                  Autel znalazł oczywiście czujnik ABS lewy tył....
                  Ktoś ma namiary na jakiś zamiennik? Oryginał ma przyjechać dopiero 21.07....
                  Nie ma zamienników do tego modelu, to raz
                  A dwa ,że mnóstwo ludzi szuka już tych czujników. Trzeba po prostu czekać.

Comment

Jaki jest nr OEM tego czujnika?
                    Może będę wstanie pomóc.

Comment

47560-tgn-g01

Comment

Siemanko, u mnie to samo, choinka się zapaliła pojechałem sprawdzić aku do fachowców, aku trzyma 400amperów ale doładowałem i tak, zgasło na kilka dni i znowu choinka, pojechałem na warsztat pod komputer i błąd czujnik prawy tył ABS nie gasł więc mechanik zamówił nowy w aso Gdańsk, był ciągu kilku dni, zamienniki nie dostępne, ale to nie jakiś majątek cały koszt około 800zł. Diagnostyka, czujnik i wymiana.
                        Pozdrawiam

Comment

Póki co u mnie czujnik leży na półce i wszystko działa. Tak jakby było słabe aku. Po 2 tygodniach stania bo byłem na urlopie żadnego błędu. I bądź tu mądry....
                          FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

[QUOTE=Paluch;472743]Jak sprawa akumulatora? Masowe błędy często powiązane są ze słabym napięciem. Wtedy jest chwilowa utrata komunikacji między sterownikami np. przy odpalaniu gdzie chwilowo jest zużywany duży prąd. Zacząłbym od podładowania porządnie akumulatora i obserwacji.

Po dwuletniej walce z losowo pojawiającą się choinką i wymianą chyba wszystkich elementów elektrycznych łącznie z akumulatorem w samochodzie Civic X 1.0 2018, choinka przy regularnym doładowywaniu auta ładowarką automatyczną od ponad 9 miesięcy nie występuje. Twoją teoria się jak najbardziej potwierdza.

Comment

Też myślałem że akumulator. Po doładowaniu- niby wszystko ustało. W następnym okresie raz było dobrze, raz źle. Potem choinka zaświeciła się na stałe, co paradoksalnie mocno mnie ucieszyło, bo wiedziałem że łatwiej będzie o diagnozę. Przejechałem się z komputerem i znajomym- brak odczytu z lewego tylnego koła, więc zamówiłem czujnik w serwisie w ciemno (mam do salonu 85km, więc nie jechałem tam po diagnozę by wrócić do domu i czekać). Na czujnik czekałem coś ok 3 tygodni, bo tak pokazał dostępność ich system. Wizyta trwała godzinę. Koszt- 543 brutto z robocizną (mam jakiś tam upuścik w systemie zdaje się). Od tamtej pory- wszystko gra.

Comment

Zamieszczone przez Frędzel Zobacz posta
                                Póki co u mnie czujnik leży na półce i wszystko działa. Tak jakby było słabe aku. Po 2 tygodniach stania bo byłem na urlopie żadnego błędu. I bądź tu mądry....
                                Mija ponad miesiąc i pojawiły się tylko 2 krotnie błędy ACC, systemu unikania kolizji i automatycznych świateł drogowych. I samo znikło...
                                A czujnik dalej leży i czeka...
                                FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Working...
                                X