Niestety w AA Waze u mnie nadal "czarny ekran"... może to kwestia telefony albo mojego lenistwa, bo nie kasowałem google maps ani nie sprzątałem ekstra po poprzednim Waze
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Honda Connect - Wgrywanie Aplikacji i Ukryte Opcje
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez Kurian Zobacz postaNiestety w AA Waze u mnie nadal "czarny ekran"... może to kwestia telefony albo mojego lenistwa, bo nie kasowałem google maps ani nie sprzątałem ekstra po poprzednim Waze
Comment
-
Najnowsza aktualizacja Yanosika 3.3.2.2 nic nie zmienia w kwestii dźwięku wiec nie ma sensu aktualizować.
Comment
-
Wersja Yanosika 3.3.2.3 to samo.
Comment
-
Hej wszystkim (pierwszy post, to się witam)
zasiadam właśnie do rootowania naszego Connecta
kabel już zrobiłem i mam wszystkie niezbędne narzędzia
(postaram się zdać relację z prac)
1. niestety nie jestem pewien, jaka wersja Google Maps przypasi pod nasz system
tutaj:
znalazłem wersję "universal" (pierwsza pozycja) dla androida 4.2+
czy taka podejdzie? czy powinna być jakaś inna? a może istnieje nowsza?
2. w którymś poście podajecie też działającą wersję Yanosika
czy to ostatnia "działająca" na Connecta, czy macie dostęp do jakiejś nowszej?
3. instalował ktoś sklep google? jeśli tak to jakie apk? i czy bezproblemowo można wtedy zainstalować aplikacje ze sklepu?
Comment
-
Zamieszczone przez jimi Zobacz postaHej wszystkim (pierwszy post, to się witam)
zasiadam właśnie do rootowania naszego Connecta
kabel już zrobiłem i mam wszystkie niezbędne narzędzia
(postaram się zdać relację z prac)
1. niestety nie jestem pewien, jaka wersja Google Maps przypasi pod nasz system
tutaj:
znalazłem wersję "universal" (pierwsza pozycja) dla androida 4.2+
czy taka podejdzie? czy powinna być jakaś inna? a może istnieje nowsza?
2. w którymś poście podajecie też działającą wersję Yanosika
czy to ostatnia "działająca" na Connecta, czy macie dostęp do jakiejś nowszej?
3. instalował ktoś sklep google? jeśli tak to jakie apk? i czy bezproblemowo można wtedy zainstalować aplikacje ze sklepu?
kahur.ee/honda-connect
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
-
Google maps które podałeś powinno działać, nowsze też tylko może przymulać system.
Yanosika możesz zainstalować najnowszą będzie działać, wersja 2.8.0 posiada działające kanały audio i można sobie ustawić tak, że nie będzie przełączało z radia na audio aps podczas komunikatów yanosika.
Sklep google nie będzie tak działał, trzeba by spróbować zainstalować wszystkie inne potrzebne aplikacje, a chyba i tak nie uda się zainstalować aplikacje ze sklepu.
Spróbuj wrzucić whitelist sposobem z pierwszej strony.
Comment
-
W sumie nawet mając działające google play (aby zainstalować potrzebne będzie jeszcze : Google Framework, Google Account Manager i Google Play Services i dopiero mając to jest szansa ze uda się Google Play zainstalować i że bezie działać ) chyba nie będzie to pełny sukces, bo nawet jak uda się oszukać whitelist przy instalacji to i tak aplikacja nie będąca na liście zapewne z automatu dostanie najniższy możliwy pakiet uprawnień i będzie działać tylko przy zaciągniętym ręcznym ...
Comment
-
Dobra, nie wiem, gdzie jest błąd (w skrypcie install.sh, czy gdzie), ale na początku nowego whitelist pojawiają się wpisy:
Kod:File STDIN:
dziwne, bo w pierwszej linii, tak, jakby coś nie tak było z cat.exe, zamieszczonym w /bin
Tym sposobem na HC lądował zły plik xml, a zatem apka nie dostawała żadnych uprawnień
Zapewne stąd INTERNAL_ERROR
Nie wiem, czy to przez ten zły plik, ale dzisiaj rano HC się włączał tak, jakbym go wcześniej zrestartował albo po prostu wyłączył.
Potworzę sobie skrypty - odpowiednio dla utworzenia nowego xml-a, wgrywania xml-a na HC i instalacji apki
Przed wgraniem wyedytuję xml, prześlę i wtedy zainstaluję apkę
Wieczorem popróbuję
Comment
-
no to miałem rację
rootowanie jednak przebiegło pomyślnie - skorzystałem z "pakietu" root-honda
niestety, instalacja programów coś u mnie szwankowała, dlatego podzieliłem sobie skrypt install.sh na 3 części:
1. nazwałem ją sobie wlcreate.sh, służy do pobrania aktualnej whitelisty i wygenerowania whitelist-1.0-new.xml
Kod:#!/bin/sh if [ "$1" = "" ]; then echo "Usage: ./install.sh file.apk" exit 0 fi echo 'Please connect your computer with the head unit...' adb wait-for-device uname=`uname` echo "OS type: $uname" echo "Getting signature of $1..." if [ "$uname" = "Darwin" ]; then sig=`java -jar bin/GetAndroidSig.jar "$1" | grep "To char" | sed -E 's/^.{9}//'` else sig=`java -jar bin/GetAndroidSig.jar "$1" | grep "To char" | sed -r 's/^.{9}//'` fi echo "Signature: $sig" echo "Getting package information... (press Control+C if you stuck here)" if [ "$uname" = "Darwin" ]; then package=`aapt dump permissions "$1" | head -1 | sed -E 's/^.{9}//'` else package=`aapt dump permissions "$1" | head -1 | sed -r 's/^.{9}//'` fi echo "Package name: $package" echo "Backuping whitelist..." adb shell "su -c 'chmod 666 /data/data/whitelist-1.0.xml'" adb shell "cp /data/data/whitelist-1.0.xml /data/local/tmp/" adb shell "su -c 'chmod 666 /data/local/tmp/whitelist-1.0.xml'" adb pull /data/local/tmp/whitelist-1.0.xml whitelist-1.0.xml echo "Preparing replacement whitelist" cat whitelist-1.0.xml | grep -v "</applicationLists" | grep -v "</whiteList" > whitelist-1.0-new.xml echo " <application> <property> <name>$package</name> <package>$package</package> <versionCode>1-999999999</versionCode> <keyStoreLists> " >> whitelist-1.0-new.xml #Need to hanlde case of sig containing multiple lines - some APKS have more than one sig for signature in $sig; do echo " <keyStore>$signature</keyStore> " >> whitelist-1.0-new.xml done echo " </keyStoreLists> </property> <controlData> <withAudio>without</withAudio> <audioStreamType>STREAM_ADA_GUIDE</audioStreamType> <regulation>null</regulation> <revert>no</revert> </controlData> </application> </applicationLists> </whiteList>" >> whitelist-1.0-new.xml if [ ! -z "$sig" ]; then echo "APK signature obtained" else echo "Error: APK signature NOT obtained!" exit 1 fi if [ ! -z "$package" ]; then echo "Have package name: $package" else echo "Error: Did not get package name!" exit 1 fi wlcheck=`ls -al whitelist-1.0.xml | awk '{print $5}'` if [ $wlcheck -gt 20000 ]; then echo "Original whitelist-1.0.xml size seems okay" else echo "Error: Original whitelist-1.0.xml size DOES NOT seem okay!" exit 1 fi packagecheck=`grep $package whitelist-1.0-new.xml` if [ ! -z "$packagecheck" ]; then echo "Package name is present in new whitelist" else echo "Error: Package name is NOT present in new whitelist!" exit 1 fi
edytujemy whitelist-1.0-new.xml, u mnie na początku pliku przy każdym generowaniu znajdują się 2 linie do usunięcia:
Kod:File STDIN: File STDIN:
Kod:#!/bin/sh ts=`date '+%Y-%m-%d--%H-%M-%S'` echo "Backing up whitelist to /data/local/tmp/whitelist-1.0-$ts.xml" adb shell "cp /data/data/whitelist-1.0.xml /data/local/tmp/whitelist-1.0-$ts.xml" echo "Making an extra backup of whitelist on your PC..." adb pull /data/local/tmp/whitelist-1.0-$ts.xml . echo "Uploading whitelist to tmp..." adb push whitelist-1.0-new.xml /data/local/tmp/whitelist-1.0-new.xml adb shell "su -c 'cp /data/local/tmp/whitelist-1.0-new.xml /data/data/whitelist-1.0.xml'" adb shell "su -c 'chown system:system /data/data/whitelist-1.0.xml'"
Kod:#!/bin/sh adb install -r -d $1
No, to jeszcze odpowiadające im BAT-y (można to zebrać w pojedyncze pliki)
wlcreate.bat
Kod:@set PATH=%PATH%;.\bin;.\adb .\bin\bash.exe .\wlcreate.sh %1
Kod:@set PATH=%PATH%;.\bin;.\adb .\bin\bash.exe .\wlsend.sh
Kod:@set PATH=%PATH%;.\bin;.\adb .\bin\bash.exe .\inst.sh %1
- zgrywam sobie plik test.apk do katalogu root-honda
- wpisuję komendę:
Kod:wlcreate.bat test.apk
- wpisuję komendę:
Kod:wlsend.bat
Kod:inst.bat test.apk
takie rozwiązanie jest o tyle wygodne, że jak chcę poprawić szybko whitelist, to edytuję whitelist-1.0-new.xml i wykonuję wlsend.bat
dobra, ostatni mój problem to dźwięk w mapach google
jak słucham radia, to dźwięk przełącza się na AudioApps
i nie jest za to odpowiedzialne ustawienie STREAM_ADA_GUIDE, jak ktoś sugerował, zmiana na null nic nie daje...
yanosik świetnie działa, jest do wyboru kanał w ustawieniach i jest ok
zależy mi na tych gmapach... zna ktoś rozwiązanie??Last edited by jimi; 11-01-2018, 21:31.
Comment
-
ok, znalazłem przyczynę mojego problemu z liniami "File STDIN:"
odpowiedzialna za to jest linia:
Kod:cat whitelist-1.0.xml | grep -v "</applicationLists" | grep -v "</whiteList" > whitelist-1.0-new.xml
zmiana "grep" na "bin\grep.exe " pomogłaby, jednak dzięki temu mam skrypty, które pomagają mi zapanować nad np. dublowaniem wpisów w whitelist
może komuś to pomoże
Comment
-
Zamieszczone przez jimi Zobacz postaA znacie tą stronę?
kahur.ee/honda-connect
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Comment
Comment