Zamieszczone przez marcin19883
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drgania kierownicy w przedziale prędkości 120 - 145 km/h
Collapse
X
-
-
Dobry trop podsunąłeś. Łożyska NTN to koszt 300 zł za komplet. Więc - jeżeli ASO nie znajdzie nic więcej, jak tylko to, że faktycznie piasty i tarcze krzywe - to zamówię łożyska, wymienię i sprawdzę. Jeżeli okaże się, że piasty jednak też są skrzywione i nie uda się łożysk wyprasować to trudno, stracę 300 zł i wówczas zamówię piasty + nowe łożyska. Ale może uda się uniknąć zakupu piast za 1600 zł/komplet.
Comment
-
Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz postaPamiętaj jeszcze, że jest coś takiego jak toczenie tarcz na samochodzie i to może rozwiązać Twój problem.
Piasty wcale nie są takie pancerne. Też swoje zmieniałem bo były skrzywione w VIII gen. ale tylne.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaPrzy krzywych piastach nie zmieni to nic. Tarcze dotoczą do krzywych piast a piasty nadal będą biły i powodowały drgania jeśli one są winowajcą.
Piasty wcale nie są takie pancerne. Też swoje zmieniałem bo były skrzywione w VIII gen. ale tylne.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Na tę chwilę ASO stwierdziło, że zawias, półosie są w stanie idealnym. Upatrują problemu w łożysku podpory półosi. Na moją delikatną sugestię na temat piast, łożysk, tarcz popatrzyli się dziwnie i powiedzieli, że to nie ma nic do rzeczy. Z takim przypadkiem się nie spotkali jeszcze. Teraz robią jazdę próbną. Jak wrócą to powiem, że piasty i tarcze mają bicie, bo to mierzyłem. Nie chciałem im nic sugerować, ale widzę, że nie za bardzo wiedzą co jest grane. Zamiast ściągnąć koła pytają się mnie czy pierścienie centrujące od felg nie są pękniete.
Comment
-
ASO nie rozwiązało problemu. Nie byli w stanie właściciel nic zaproponować. Na moje uwagi na temat łożyska (na sam koniec wizyty) powiedzieli, że teoretycznie może to być to, bo auto ma przejechane 170 000 km i łożyska - jeżeli są od nowości - to już nadszedł ich czas. Maszyna na Stacji Kontroli Pojazdów nie wykazała żadnych bić, ale też nikt nie pochylił się nad zamierzeniem bicia tarcz i piast. Także ASO szału nie zrobiło. Zamówiłem właśnie nowe łożyska z Haparts, we wtorek będę je wymieniał. Jeżeli coś ulegnie zmianie, cokolwiek - znaczy, że dobry trop. Jeżeli nic się nie zmieni, to wówczas nowe piasty i kolejny raz nowe łożyska. Ryzyk-fizyk - może uda się rozwiązać temat za 300 zł (koszt łożysk), a być może po prostu te 300 zł pójdzie w błoto (przy sumie całości to już grosze).Last edited by krs; 08-08-2019, 12:42.
Comment
-
Jakie masz wspomaganie?
U mnie występowało bicie w okolicach 110km/h.
Pod komputerem widniał zapamiętany błąd od czujnika prędkości obrotowej ( na skrzyni )
Przy elektrycznym wspomaganiu jednym z efektów awarii tego czujnika to zła adaptacja mocy wspomagania do aktualnej prędkości, przez to w danym zakresie prędkości czujnik głupiał i przesterowywał maglownice przez co wyczuwalne były szarpnięcia.
Po wymianie czujnika problem zanikł.
Comment
Comment