Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drgania kierownicy w przedziale prędkości 120 - 145 km/h

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez auer73 Zobacz posta
    na postoju że słyszę takie ciche tarcie gumy o gumę. Nie wiem co to może być.
    To chyba osłony przegubów, też tak mam, to normalne.

Comment

Musisz wymienic tarcze hamulcowe

Comment

Zamieszczone przez Jarekszadkowski Zobacz posta
        Musisz wymienic tarcze hamulcowe
        Możliwe, że OEM tarcze pogięły się po +/- 10 000 km i biją tylko w tym zakresie prędkości, o którym pisałem, ale nie biją przy hamowaniu? Coś nie chce mi się wierzyć...

Comment

Pomiar bicia tarcz i piast wykazał zbyt duże odchylenia (tarcze po 0, 05; piasty 0,06). Dodatkowo tarcze, które mają ok. 10 000 km są przegrzane, a klocki zeszklone. Nie widzę innej możliwości jak to, że po prostu tarcze zostały założone na krzywe piasty. Z czasem dopasowały się do piast. Dodatkowo widocznie coś tam minimalnie musiało obcierać, jeżeli przegrzały się. Mechanik właśnie sprawdza czy tłoczki i prowadnice chodzą ok.

Comment

Prawdziwy mechanik przed założeniem tarczy hamulcowej, zawsze sprawdza bicie piasty przed montażem nowej. Widocznie trafiłeś poprzednio na mało doświadczonego mechanika

Comment

Niby to oczywiste ale byłem w kilku warsztatach w Szczecinie i - niestety - znalazłem tylko jeden, który miał czujnik zegarowy. W czwartek jadę jeszcze do ASO. Jeżeli ASO potwierdzi to, co wiem to nie mam wyjścia i szykuje worek pieniędzy na wymianę piast, łożysk, tarcz i klocków OEM.

Comment

Czujnik zegarowy to koszt kilku stówek, więc nie wiem co to za pseudo mechanicy byli

Comment

Przy hamowaniu nic nie bije - dlatego pewnie nikt tego nie sprawdzał. Ja przy mechanikach nie stoję i nie podsuwam pomysłów. Generalnie temat był (i w sumie nadal jest) dość niejednoznaczny.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
                    Czujnik zegarowy to koszt kilku stówek, więc nie wiem co to za pseudo mechanicy byli
                    Już nie przesadzaj. Przynajmniej 70% warsztatów nie bada krzywizny piast przy wymianie tarcz. A tym bardziej jeśli samemu się nie wymusi tego na nich. Mogę również śmiało powiedzieć, że mało które ASO to robią przy "rutynowej" wymianie tarcz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
                    Last edited by Paluch; 05-08-2019, 20:45.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                      Już nie przesadzaj. Przynajmniej 70% warsztatów nie bada krzywizny piast przy wymianie tarcz. A tym bardziej jeśli samemu się nie wymusi tego na nich. Mogę również śmiało powiedzieć, że mało które ASO to robią przy "rutynowej" wymianie tarcz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
                      Myślę, że masz rację - niestety. Inna sprawa to to, dlaczego mam krzywe piasty. Temat zaczął się z dnia na dzień, nic się nie stało. Tania impreza to to nie będzie, bo same części 2700 zł ;-)

Comment

Jeśli dobrze się zamontuje wszystko, to spokojnie tarcze i klocki wytrzymają 50tys km. Choć to zależy od stylu jazdy. U mnie wytrzymały całe życie auta, czyli 60tys km(7 lat) a jeszcze nie były zużyte do końca

Comment

Rozglądam się za dobrym zamiennikiem piast przednich. Cena OEM jest wysoka. Widzę, że FAG robi piasty i łożyska do UFO, ale na stronach mogę znaleźć tylko piasty na tylną oś - na przednią od FAG brak. Nie wierzę, że nie ma piasty na przód i wybór jest tylko między OEM, a NTY za 90 zł... Nie pasuje od żadnego innego auta?
                          Last edited by krs; 06-08-2019, 19:20.

Comment

ja bym zamiennika nie kupił, zdecydowanie OEM z demontażu. Skoro sądzisz że twoje są felerne to kup używkę, piasty przednie w Civic są bardzo trwałe i nie musisz się bać używek skoro twierdzisz że to, to.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Skłaniam się ku OEM i pewnie tak się to skończy. Zamienniki żadne za 90 zł nie są brane po uwagę. Piasty są krzywe, tak samo jak tarcze - to fakt, który wynika z pomiaru czujnikiem. To nie są moje domysły. Już nic innego nie zostało, cała reszta wymieniona.
                              Last edited by krs; 07-08-2019, 11:52.

Comment

A to nie jest tak, że łożysko w piaście może się kończyć i dlatego piasta rzekomo krzywa?
                                Last edited by marcin19883; 07-08-2019, 15:20.

Comment

Working...
                                X