Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drgania kierownicy w przedziale prędkości 120 - 145 km/h

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Drgania kierownicy w przedziale prędkości 120 - 145 km/h

Dzień dobry,

Przeglądałem ten dział i podobne problemy już były, natomiast ich rozwiązania nie sprawdziły się u mnie - zagadka.

Pacjent: Civic 1.8, 140 KM, 5d hb, 2010 r., manual.

Problem: wibracje na kierownicy, ale TYLKO w przedziale między 120 a 145 km/h (krótkie i częste, o małej amplitudzie drgań, coś jak przy źle wyważonych koła, wyczuwalne i zauważalne). Bez znaczenia na którym biegu osiągam tę prędkość. Drgania nie ustępują też, kiedy pomiędzy 120 - 145 km/h wcisnę sprzęgło. Nie ma też znaczenia czy wciskam gaz, czy nie. Zaczęło się to dziać nagle, wszystko było w porządku, aż do 2 miesięcy wstecz - nic się nie stało, nie było kolizji ani dziury w drodze itp. Jedyna zastanawiająca rzecz jest taka, że temat pojawił się po wymianie górnych mocowań amortyzatorów z przodu (być może to zbieg okoliczności).
    Sprawdziłem opony, wyważyłem je 7 razy, kupiłem nowe opony z nowymi felgami aluminiowymi (to zostało zrobione w ramach rozwiązania tego konkretnego problemu). Zmieniłem wahacze (5 miesiące temu, wybity był sworzeń), drążki i końcówki drążków kierowniczych (wymiana w lutym; lekkie luzy). Zmieniłem też przednie amortyzatory (z łożyskami i odbojami, ok. 2 lata temu). Belka skrętna ma wstawione tuleje poliuretanowe (robiłem to rok temu). 5 dni temu zmieniłem również kompletnie półosie (obie) na nowe, OEM (słyszałem o wadzie fabrycznej, u mnie okazał się uszkodzony przegub wewnętrzny lewy) - po tym wszystkim problemy nadal istnieją. Sprawdziłem również zbieżność zawieszenia (było w porządku).
    Wydałem pieniądze, straciłem czas i nic, jak dotąd żaden mechanik nie jest w stanie mi pomóc. Czy może Państwo możecie mi pomóc i sprawdzić co możemy z tym zrobić, nakierować? Mieszkam w Szczecinie i kupiłem ten samochód, kiedy miał 6 lat (jestem drugim właścicielem, pierwszy właściciel kupił go w salonie w Warszawie - historia auta itd. jest pewna). 90% części, które zmieniłem, to części OEM. Aktualny przebieg to 170 000 km. Przez ponad 3 lata eksploatacji auta nie działo się nic - nagle taki problem. Moim ostatnim pomysłem jest sprawdzenie bicia osiowego tarcz hamulcowych i piast. Może coś ze skrzynią lub sprzęgłem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

P.S. Pomiar bicia tarcz i piast wykonam za tydzień, dodatkowo jestem już też umówiony na wizytę w ASO - ale aktualnie każdy rozkłada ręce...

Zamieszczone przez krs Zobacz posta
    Dzień dobry,

Przeglądałem ten dział i podobne problemy już były, natomiast ich rozwiązania nie sprawdziły się u mnie - zagadka.

Pacjent: Civic 1.8, 140 KM, 5d hb, 2010 r., manual.

Problem: wibracje na kierownicy, ale TYLKO w przedziale między 120 a 145 km/h (krótkie i częste, o małej amplitudzie drgań, coś jak przy źle wyważonych koła, wyczuwalne i zauważalne). Bez znaczenia na którym biegu osiągam tę prędkość. Drgania nie ustępują też, kiedy pomiędzy 120 - 145 km/h wcisnę sprzęgło. Nie ma też znaczenia czy wciskam gaz, czy nie. Zaczęło się to dziać nagle, wszystko było w porządku, aż do 2 miesięcy wstecz - nic się nie stało, nie było kolizji ani dziury w drodze itp. Jedyna zastanawiająca rzecz jest taka, że temat pojawił się po wymianie górnych mocowań amortyzatorów z przodu (być może to zbieg okoliczności).
    Sprawdziłem opony, wyważyłem je 7 razy, kupiłem nowe opony z nowymi felgami aluminiowymi (to zostało zrobione w ramach rozwiązania tego konkretnego problemu). Zmieniłem wahacze (5 miesiące temu, wybity był sworzeń), drążki i końcówki drążków kierowniczych (wymiana w lutym; lekkie luzy). Zmieniłem też przednie amortyzatory (z łożyskami i odbojami, ok. 2 lata temu). Belka skrętna ma wstawione tuleje poliuretanowe (robiłem to rok temu). 5 dni temu zmieniłem również kompletnie półosie (obie) na nowe, OEM (słyszałem o wadzie fabrycznej, u mnie okazał się uszkodzony przegub wewnętrzny lewy) - po tym wszystkim problemy nadal istnieją. Sprawdziłem również zbieżność zawieszenia (było w porządku).
    Wydałem pieniądze, straciłem czas i nic, jak dotąd żaden mechanik nie jest w stanie mi pomóc. Czy może Państwo możecie mi pomóc i sprawdzić co możemy z tym zrobić, nakierować? Mieszkam w Szczecinie i kupiłem ten samochód, kiedy miał 6 lat (jestem drugim właścicielem, pierwszy właściciel kupił go w salonie w Warszawie - historia auta itd. jest pewna). 90% części, które zmieniłem, to części OEM. Aktualny przebieg to 170 000 km. Przez ponad 3 lata eksploatacji auta nie działo się nic - nagle taki problem. Moim ostatnim pomysłem jest sprawdzenie bicia osiowego tarcz hamulcowych i piast. Może coś ze skrzynią lub sprzęgłem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

P.S. Pomiar bicia tarcz i piast wykonam za tydzień, dodatkowo jestem już też umówiony na wizytę w ASO - ale aktualnie każdy rozkłada ręce...
    Hmm większość rzeczy posprawdzałeś albo wymieniłeś. Ja w focusie też mam drgania ale na stalowych felgach są mniejsze i tylko koło prędkości 120km/h.
    Przychodzi mi do głowy tylko sprawdzenie reszty przegubów i może coś z części nowych jest wadliwe. Piszesz zmieniłem itp. a osoba tzn mechanik kompetentny ? Bywa to różnie.

Comment

Na ręce nie patrzyłem. Wszystko robione dwóch (z opinii i poleceń) dobrych warsztatach w Szczecinie. Bardzo dziwna sprawa, serio. Zawieszenie nie ma luzów - przynajmniej ani diagnosta na stacji, ani mechanicy nie mogą nic znaleźć. Może to górne mocowanie amora zostało źle złożone. Szukam, bo musi dać się to naprawić.

Comment

Zamieszczone przez krs Zobacz posta
        W trakcie czytania o tym właśnie myślałem. Sprawdź.
        Coś ma bicie. Trzeba znaleźć co

Comment

Zgadza się - ale dziwny jest fakt, że wibracje kierownicy występują tylko w takim wąskim przedziale prędkości. Najczęściej jest to związane z kołami, brakiem wyważenia. Niestety nie w tym przypadku.

Comment

Zazwyczaj tak. Ale po pomiarze ww. Zostaną jeszcze inne rzeczy które się kręcą. I nie ignoruj bicia 0.05mm. niby nic ale kiedyś gdy miałem tarczę z takim biciem to auto aż skakało.

Comment

Sprawdz obowiązkowo tarcze(bicie), klocki, prowadnice hamulcowe. Mi kiedyś tez wibrowało, gdy prowadnice się zapiekły.

Comment

Kolejny trop. Fakt, miałem problem z hamulcami, były regenerowane zaciski itd. (też znany problem w UFO) ale kompletnie nie widać, żeby coś tam trzymało, koła kręcą się swobodnie. Dodatkowo zauważyłem, że kierownica - przy jeździe na wprost - na tendencję do lekkiego skrecania w prawo; nawet przy jeździe z małą prędkością. Jest to delikatny ruch, ale widać. Natomiast nie zauważyłem korelacji pomiędzy rozgrzaniem hamulców a biciem. Kombinuję jak jak mogę. Ale bicie tarcz i piast na pewno będę sprawdzał. Hamulce też pewnie jeszcze raz zostaną przejrzane. W ASO pewnie cudów nie zrobią, ale łapię się wszystkiego już.

Comment

Mam podobny przypadek.
                  U mnie objawiał się drganiami kierownicy przy prędkościach autostradowych (130 i wyżej), do 110km/h był spokój, podczas hamowania nie było dużych drgań. Dodam że tarcze (firma ATE) miały przejechane ok 50 tys. Również wyważanie kół + test drogowy na wyważarce nie wykazał bicia felg lub uszkodzenia opon. Nie dawałem za wygraną i sprawdziłem tarcze. Na zegarze wykazało lekkie odchylenie wskazówki, mechanik twierdził, że takie odchylenie nie powinno mieć wpływu na bicie. Zdecydowałem o wymianie na nowe tarcze. Padło na TRW. Wymiana, i okazało się podczas wymiany, iż lekko trzymały mi zaciski, popuszczały tłoczki. Czyszczenie, montaż nowych tarcz + klocki + nowe uszczelnienia, łożysko w porządku nie ma luzów, zaciski chodzą lekko .
                  I tu ciekawostka!
                  Wszystko było cacy-zero drgań, zrobiłem ok 5tys.km. (pełne zadowolenie), do niedawna. Znów pojawiło się bicie + bicie przy wyhamowywaniu-diagnoza wadliwe tarcze.
                  Teraz czekam na reklamację w/w tarcz, muszę założyć pewnie nowe tarcze ale nie kupię już taniego badziewia (TRW-za komplet z klockami zapłaciłem 427zł).
                  Moje wnioski:
                  - czy poprzednie tarcze uszkodzone zostały przez delikatnie trzymające zaciski?
                  - czy trzymające zaciski nie uszkodziły czegoś co może mieć wpływ na krzywienie tarcz?
                  - czy po prostu miałem pecha i trafiłem na wadliwe tarcze TRW?

Jak kolega wyżej radził, przy sprawdzaniu tarcz nie ignoruj drobnego odchylenia wskazówki przy pomiarze.
                  Stawiam że u Ciebie winowajcą będą tarcze, u mnie, też po zmianie na TRW nic nie trzymało (a zrobiłem 5tys. i dupa.
                  Pozdrawiam

Comment

Przy zakładaniu nowych tarcz, trzeba było sprawdzić bicie.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
                      Przy zakładaniu nowych tarcz, trzeba było sprawdzić bicie.
                      Było sprawdzane czy biją tarcze, wskazówka w jednym miejscu lekko się wychylała, stąd decyzja o wymianie tarcz. Napisałem to w pierwszej części posta

Comment

Zamieszczone przez auer73 Zobacz posta
                        Było sprawdzane czy biją tarcze, wskazówka w jednym miejscu lekko się wychylała, stąd decyzja o wymianie tarcz. Napisałem to w pierwszej części posta
                        Sorry szybko czytałem. Myślałem, że nowe tarcze były wadliwe i wymieniasz jeszcze raz, bo się żaliłeś na trw. Prawda jest taka, że tarcze mogą się wykrzywić od np przegrzania. Przy ostrym hamowaniu wjedziesz w kałuże i po tarczach
                        Last edited by marcin19883; 03-08-2019, 02:21.

Comment

Dziwna sprawa. Tarcze z przodu mam OEM, przejechałem na nich może z 10000 km. Wcześniej też miałem TRW i biły przy hamowaniu. Czyli jednak TRW ma jakiś problem z jakością. W poniedziałek będę sprawdzał bicie tarcz i piast. Wydaje mi się, że faktycznie tu może być problem, że któraś strona trzyma. W czwartek jadę też do ASO. W poniedziałek porozmawiam z mechanikiem, żeby hamulce rozebrał (mimo, że pełna regeneracja była robiona półtora roku temu).

Comment

A co z biciem piasty? Może piasta bije a nie tarcze?

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
                              A co z biciem piasty? Może piasta bije a nie tarcze?
                              Czekam na telefon z warsztatu kiedy mam podjechać. Z wcześniejszej rozmowy z warsztatem i przedstawieniu im sytuacji mają wszystko dokładnie sprawdzić. Zobaczymy
                              Choć od kilku dni zauważyłem przy skrętach kierownicą czy to w prawo czy w lewo, zwłaszcza na postoju że słyszę takie ciche tarcie gumy o gumę. Nie wiem co to może być.

Comment

Working...
                              X