Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziękuję za rady. Byłem u mechanika. Zmierzył tarcze i stwierdził, że wystarczy wymienić klocki. Polecił polskie Broecki:-) Napiszę swoje opinie po przejechaniu paru tys. Km:-)

Comment

• Hej czeka mnie wymiana przodu tarcze i klocki jaki zestaw polecacie ? przeczytałem tutaj kilkanascie watkow i w sumie ile ludzi tyle opinii. Głównie zależy mi na mniejszym pyleniu i żeby to hamowało w miare i było w rozsądnych pieniądzach. Najlepiej żeby klocki miały te blaszki bo widzę że nie każdy zestaw klocków to ma.

Honda ufo 5d polift 1.8

Comment

• Zamieszczone przez tomiapage Zobacz posta
        hej czeka mnie wymiana przodu tarcze i klocki jaki zestaw polecacie ? Przeczytałem tutaj kilkanascie watkow i w sumie ile ludzi tyle opinii. Głównie zależy mi na mniejszym pyleniu i żeby to hamowało w miare i było w rozsądnych pieniądzach. Najlepiej żeby klocki miały te blaszki bo widzę że nie każdy zestaw klocków to ma.

Honda ufo 5d polift 1.8

zimmermann

Comment

• Mam pytanie czy montowaliście na tył te klocki zimmermann 24086.155.1 do sedana VIII FD? Bo właśnie dzisiaj zacząłem działać z wymianą, ale wizualnie w porównaniu z org hondy te klocki znacząco się różnią. Nie miałem jeszcze okazji przymierzy,ć ale jutro będę kończył robotę i sprawdzę czy to pasuje.
          Od razu też podpytam jaki zastaw naprawczy w postaci prowadnic jarzma wraz z gumkami polecacie na tył?
          Last edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 01:39.

Comment

• Do sedana na tył ten zestaw nie pasuje. Dodatkowo na stronie producenta jak widać w linku podaje tył - wymiary kloców kompletnie inne, oryginały mają wymiary ~89x47 - a sprzedawca zaś miał na stronie zaznaczone że pasuje na przód:/ Wieczorem zamieszczę zdjęcia do wglądu na przyszłość.

wyszukałem po kodzie części z katalogu hondy że te klocki Zimmermann 21719.150.1 powinny pasować. Tak jak napisali na stronie w moim przypadku na tył mamy system hamulcowy AKEBONO.
            Załączone pliki
            Last edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 23:10.

Comment

• Zamieszczone przez SpeeDyLOCO Zobacz posta
              Mam pytanie czy montowaliście na tył te klocki zimmermann 24086.155.1 do sedana VIII FD? Bo właśnie dzisiaj zacząłem działać z wymianą, ale wizualnie w porównaniu z org hondy te klocki znacząco się różnią. Nie miałem jeszcze okazji przymierzy,ć ale jutro będę kończył robotę i sprawdzę czy to pasuje.
              Od razu też podpytam jaki zastaw naprawczy w postaci prowadnic jarzma wraz z gumkami polecacie na tył?
              Niedawno wymieniałem te prowadnice. Kupiłem z autofren. W zestawie wszystko co potrzeba i co najważniejszs pasuje.
              IMG_20210608_113024.jpg

Comment

• A mógłbyś podać kod produktu? Z tego co wnioskuję po gumkach na zdjęciu to na pewno do mojego 4d sedana to na tył nie pasuje. Bo podobny zestaw kupiłem i trzpienie oraz gumowe osłonki nie pasowały do tego systemu hamulcowego. Sprawdzę kody które kupiłem bo 2 mi się takie trafiły podczas moich dawnych przygód.
                Ostatnio kupiłem pasujące QUICK BRAKE 113-1319 (same gumki ze śrubami mocującymi jarzmo) i tu powiem że gumki jak na razie najlepsze (za org) w jakości Autofrena zestaw był porażką bo to nie była guma a jakieś coś gumopodobnego w kierunku plastiku. Ale dopytuję tutaj bo możne ktoś trafił na jeszcze lepsze jakościowo zamienniki. Osobiście uważam że oryginał jest do tej pory po tylu latach super.
                Last edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 23:52.

Comment

A mógłbyś podać kod produktu? Z tego co wnioskuję po gumkach na zdjęciu to na pewno do mojego 4d sedana to na tył nie pasuje. Bo podobny zestaw kupiłem i trzpienie oraz gumowe osłonki nie pasowały do tego systemu hamulcowego. Sprawdzę kody które kupiłem bo 2 mi się takie trafiły podczas moich dawnych przygód.
                  Ostatnio kupiłem pasujące QUICK BRAKE 113-1319 (same gumki ze śrubami mocującymi jarzmo) i tu powiem że gumki jak na razie najlepsze (za org) w jakości Autofrena zestaw był porażką bo to nie była guma a jakieś coś gumopodobnego w kierunku plastiku. Ale dopytuję tutaj bo możne ktoś trafił na jeszcze lepsze jakościowo zamienniki. Osobiście uważam że oryginał jest do tej pory po tylu latach super.
                  Aa sorry nie zauważyłem, że potrzebujesz tych prowadnic do sedana. Te które kupiłem i pasują są do HB (ufo).
                  IMG_20210608_112309.jpg
                  Jeżeli masz problemz doborem tych prowadnic to może najlepiej zanieś jedną kompletną do sklepu niech zamówią sprawdzą to co przyjdzie z tym co zaniosłeś i niech dzwonią dopiero jak przyjdzie coś co będzie pasować. Oczywiście o ile masz taką możliwość. Ja tak zrobiłem i udał się ☺
                  Last edited by AmeN; 05-07-2021, 10:23.

Comment

Do sedana na tył ten zestaw nie pasuje. Dodatkowo na stronie producenta jak widać w linku podaje tył - wymiary kloców kompletnie inne, oryginały mają wymiary ~89x47 - a sprzedawca zaś miał na stronie zaznaczone że pasuje na przód:/ Wieczorem zamieszczę zdjęcia do wglądu na przyszłość.

wyszukałem po kodzie części z katalogu hondy że te klocki Zimmermann 21719.150.1 powinny pasować. Tak jak napisali na stronie w moim przypadku na tył mamy system hamulcowy AKEBONO.
                    To takie "wariacje" aut z zza wielkiej wody niestety... np. Civic X z 2017 wersja USA ma też system AKEBONO na przód. Przychodzi tam tarcza 280mm/23mm i zupełnie inny zacisk oraz klocek niż w każdym z wersji EU.
                    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• No dobra jestem po wymianie na wskazany model 21719.150.1 wszystko prawie dobrze. Musiałem w imadle podgiąć "akustyczny czujnik zużycia" czyli blaszki Bo są inne nieco grubsze i dłuższe wiec trzeba je mocno ścisnąć, aby nie blokowały i nie ocierały o baszę prowadzącą klocek na jarzmie. Za wyjątkiem tego pasują.
                      20210710_143538.jpg20210710_152053.jpg20210710_163858.jpg
                      Last edited by SpeeDyLOCO; 12-07-2021, 11:48.

Comment

• ...blaszki kompensatora drgań ze starych klocków oczywiście przełożyłeś do tych nowych klocków?
                        Mówię o blaszkach które tu np widać w OEM zestawie fabrycznym Lucasa: https://www.civicforum.pl/showthread...hamulcowe+CTDi
                        lub tu: https://www.civicforum.pl/attachment...1&d=1287745515
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Nie przekładałem, myślałem że te Zimmermanny mają taką naklejkę z tworzywa zamiast tych blaszek. Dodatkowo jednej mi brakuje bo zgubił mi ją kiedyś mechanik po którym sam musiałem poprawiać czyszczenie hamulców, a jak zadzowniłem i powiedziałem że brakuje to oczywiście wypierał że tam to nie ma takich blaszek...To zapytałem czemu z drugiej są dwie Oczywiście nie miał odpowiedzi.
                          Ale wracając do tematu rozumiem że lepiej przełożyć te blaszki tak?
                          hamulce tył.JPG
                          Last edited by SpeeDyLOCO; 13-07-2021, 13:29.

Comment

• (to nie Honda ale)w MINUCIE 4:37 WYJAŚNIA:
                            https://youtu.be/dcyc5AJG67Y?t=276

Comment

• U mnie niby tych problemów nie ma ale lepiej zamontować i muszę sobie skompletować jedną blaszkę. Może wiecie czy sprzedają jakieś zamienniki - najlepiej kod kowaru jak znacie?
                              I jeszcze pytanie jakiej grubości powinny mieć tarcze z tyłu? Bo moje org stare Hondy mają 9mm a jak patrzyłem na zamienniki to niby nowe mają 9mm, a wartość minimalną przy zamiennikach podają że 8mm.

Comment

• Blaszke można trafić wraz z używanymi klockami na aukcjach
                                Tu jest o grubości opisane i można przyjąc to za norme do civica 8mm
                                https://www.civicforum.pl/showthread...arcz-w-sedanie

Comment

Working...
                                X