Dziękuję za rady. Byłem u mechanika. Zmierzył tarcze i stwierdził, że wystarczy wymienić klocki. Polecił polskie Broecki:-) Napiszę swoje opinie po przejechaniu paru tys. Km:-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Hej czeka mnie wymiana przodu tarcze i klocki jaki zestaw polecacie ? przeczytałem tutaj kilkanascie watkow i w sumie ile ludzi tyle opinii. Głównie zależy mi na mniejszym pyleniu i żeby to hamowało w miare i było w rozsądnych pieniądzach. Najlepiej żeby klocki miały te blaszki bo widzę że nie każdy zestaw klocków to ma.
Honda ufo 5d polift 1.8
Comment
-
Zamieszczone przez tomiapage Zobacz postahej czeka mnie wymiana przodu tarcze i klocki jaki zestaw polecacie ? Przeczytałem tutaj kilkanascie watkow i w sumie ile ludzi tyle opinii. Głównie zależy mi na mniejszym pyleniu i żeby to hamowało w miare i było w rozsądnych pieniądzach. Najlepiej żeby klocki miały te blaszki bo widzę że nie każdy zestaw klocków to ma.
Honda ufo 5d polift 1.8TecDoc Catalogue by TecAlliance - one of the world's leading global vehicle and spare parts catalogues for the automotive aftermarket based on the TecDoc standard.
zimmermann
Comment
-
Mam pytanie czy montowaliście na tył te klocki zimmermann 24086.155.1 do sedana VIII FD? Bo właśnie dzisiaj zacząłem działać z wymianą, ale wizualnie w porównaniu z org hondy te klocki znacząco się różnią. Nie miałem jeszcze okazji przymierzy,ć ale jutro będę kończył robotę i sprawdzę czy to pasuje.
Od razu też podpytam jaki zastaw naprawczy w postaci prowadnic jarzma wraz z gumkami polecacie na tył?Last edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 01:39.
Comment
-
Do sedana na tył ten zestaw nie pasuje. Dodatkowo na stronie producenta jak widać w linku podaje tył - wymiary kloców kompletnie inne, oryginały mają wymiary ~89x47 - a sprzedawca zaś miał na stronie zaznaczone że pasuje na przód:/ Wieczorem zamieszczę zdjęcia do wglądu na przyszłość.
wyszukałem po kodzie części z katalogu hondy że te klocki Zimmermann 21719.150.1 powinny pasować. Tak jak napisali na stronie w moim przypadku na tył mamy system hamulcowy AKEBONO.Załączone plikiLast edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 23:10.
Comment
-
Zamieszczone przez SpeeDyLOCO Zobacz postaMam pytanie czy montowaliście na tył te klocki zimmermann 24086.155.1 do sedana VIII FD? Bo właśnie dzisiaj zacząłem działać z wymianą, ale wizualnie w porównaniu z org hondy te klocki znacząco się różnią. Nie miałem jeszcze okazji przymierzy,ć ale jutro będę kończył robotę i sprawdzę czy to pasuje.
Od razu też podpytam jaki zastaw naprawczy w postaci prowadnic jarzma wraz z gumkami polecacie na tył?
IMG_20210608_113024.jpg
Comment
-
A mógłbyś podać kod produktu? Z tego co wnioskuję po gumkach na zdjęciu to na pewno do mojego 4d sedana to na tył nie pasuje. Bo podobny zestaw kupiłem i trzpienie oraz gumowe osłonki nie pasowały do tego systemu hamulcowego. Sprawdzę kody które kupiłem bo 2 mi się takie trafiły podczas moich dawnych przygód.
Ostatnio kupiłem pasujące QUICK BRAKE 113-1319 (same gumki ze śrubami mocującymi jarzmo) i tu powiem że gumki jak na razie najlepsze (za org) w jakości Autofrena zestaw był porażką bo to nie była guma a jakieś coś gumopodobnego w kierunku plastiku. Ale dopytuję tutaj bo możne ktoś trafił na jeszcze lepsze jakościowo zamienniki. Osobiście uważam że oryginał jest do tej pory po tylu latach super.Last edited by SpeeDyLOCO; 04-07-2021, 23:52.
Comment
-
Zamieszczone przez SpeeDyLOCO Zobacz postaA mógłbyś podać kod produktu? Z tego co wnioskuję po gumkach na zdjęciu to na pewno do mojego 4d sedana to na tył nie pasuje. Bo podobny zestaw kupiłem i trzpienie oraz gumowe osłonki nie pasowały do tego systemu hamulcowego. Sprawdzę kody które kupiłem bo 2 mi się takie trafiły podczas moich dawnych przygód.
Ostatnio kupiłem pasujące QUICK BRAKE 113-1319 (same gumki ze śrubami mocującymi jarzmo) i tu powiem że gumki jak na razie najlepsze (za org) w jakości Autofrena zestaw był porażką bo to nie była guma a jakieś coś gumopodobnego w kierunku plastiku. Ale dopytuję tutaj bo możne ktoś trafił na jeszcze lepsze jakościowo zamienniki. Osobiście uważam że oryginał jest do tej pory po tylu latach super.
IMG_20210608_112309.jpg
Jeżeli masz problemz doborem tych prowadnic to może najlepiej zanieś jedną kompletną do sklepu niech zamówią sprawdzą to co przyjdzie z tym co zaniosłeś i niech dzwonią dopiero jak przyjdzie coś co będzie pasować. Oczywiście o ile masz taką możliwość. Ja tak zrobiłem i udał się ☺Last edited by AmeN; 05-07-2021, 10:23.
Comment
-
Zamieszczone przez SpeeDyLOCO Zobacz postaDo sedana na tył ten zestaw nie pasuje. Dodatkowo na stronie producenta jak widać w linku podaje tył - wymiary kloców kompletnie inne, oryginały mają wymiary ~89x47 - a sprzedawca zaś miał na stronie zaznaczone że pasuje na przód:/ Wieczorem zamieszczę zdjęcia do wglądu na przyszłość.
wyszukałem po kodzie części z katalogu hondy że te klocki Zimmermann 21719.150.1 powinny pasować. Tak jak napisali na stronie w moim przypadku na tył mamy system hamulcowy AKEBONO.aut z zza wielkiej wody niestety... np. Civic X z 2017 wersja USA ma też system AKEBONO na przód. Przychodzi tam tarcza 280mm/23mm i zupełnie inny zacisk oraz klocek niż w każdym z wersji EU.
Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
No dobra jestem po wymianie na wskazany model 21719.150.1 wszystko prawie dobrze. Musiałem w imadle podgiąć "akustyczny czujnik zużycia" czyli blaszkiBo są inne nieco grubsze i dłuższe wiec trzeba je mocno ścisnąć, aby nie blokowały i nie ocierały o baszę prowadzącą klocek na jarzmie. Za wyjątkiem tego pasują.
20210710_143538.jpg20210710_152053.jpg20210710_163858.jpgLast edited by SpeeDyLOCO; 12-07-2021, 11:48.
Comment
-
...blaszki kompensatora drgań ze starych klocków oczywiście przełożyłeś do tych nowych klocków?
Mówię o blaszkach które tu np widać w OEM zestawie fabrycznym Lucasa: https://www.civicforum.pl/showthread...hamulcowe+CTDi
lub tu: https://www.civicforum.pl/attachment...1&d=1287745515Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Nie przekładałem, myślałem że te Zimmermanny mają taką naklejkę z tworzywa zamiast tych blaszek. Dodatkowo jednej mi brakuje bo zgubił mi ją kiedyś mechanik po którym sam musiałem poprawiać czyszczenie hamulców, a jak zadzowniłem i powiedziałem że brakuje to oczywiście wypierał że tam to nie ma takich blaszek...To zapytałem czemu z drugiej są dwieOczywiście nie miał odpowiedzi.
Ale wracając do tematu rozumiem że lepiej przełożyć te blaszki tak?
hamulce tył.JPGLast edited by SpeeDyLOCO; 13-07-2021, 13:29.
Comment
-
-
U mnie niby tych problemów nie ma ale lepiej zamontować i muszę sobie skompletować jedną blaszkę. Może wiecie czy sprzedają jakieś zamienniki - najlepiej kod kowaru jak znacie?
I jeszcze pytanie jakiej grubości powinny mieć tarcze z tyłu? Bo moje org stare Hondy mają 9mm a jak patrzyłem na zamienniki to niby nowe mają 9mm, a wartość minimalną przy zamiennikach podają że 8mm.
Comment
-
Blaszke można trafić wraz z używanymiklockami na aukcjach
Tu jest o grubości opisane i można przyjąc to za norme do civica 8mm
https://www.civicforum.pl/showthread...arcz-w-sedanie
Comment
Comment