Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sorry, ale ta tabelka jest śmiechu warta. Gdzie taki YellowStuff wytrzymuje 900 stopni jak przy ok. 700 tarcze zapalają się na czerwono Standardowy klocek wytrzymuje ok. 260-290 stopni, a później odpuszcza. Wszystkie temperatury począwszy od BlackStuff do Yellow Stuff to ściema Myślę że jak podzielimy je przez pół to będziemy blisko prawdy Torowe klocki rzadko kiedy wytrzymują więcej niż 700 stopni bo później to już nie ma na czym hamować ściema ściema ściema

A to że klocek dużo pyli = dobrze hamuje to też bajka. Jak coś się przegrzewa bo jest badziewiem to też będzie dużo pylić i się zużywać. Każde 100 stopni powyżej temp. optymalnej dla danego klocka to 2x większe zużycie/pylenie, kolejne 100 stopni to już 4x ... itd. itd.

Na klockach nie ma co oszczędzać, podobnie jak na oponach. Już lepiej włożyć badziewną tarcze bo doprowadzenie jej do czerwoności wymaga trochę zachodu, a klocek to każdy potrafi popalić - czasem wystarczy jedno hamowanie. Wkładajcie dobre markowe klocki to dłużej pożyjecie

Comment

• Tylko o to jest pytanie jakie to dobre klocki bo czytając opinie już sam nie wiem które wybrać.

Comment

• Bierz ATE, trochę pylą ale są ok. W Civic IX idą na pierwszy montaż. I jak ktoś nie jeździ jak szaleniec to spokojnie wytrzymają 50-60tys.km.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• ATE chyba najbliżej oryginału chociaż u mnie pyliły okrutnie (pewnie się przegrzewały). Na skuteczność nie powinieneś jednak narzekać. Ze zużyciem nie wiem jak to wygląda bo wyrzuciłem je dosyć szybko Ewentualnie te EBC Black Stuff...

Comment

• A textar? Ewentualnie jaki model?

Comment

• Textar 2408701- przód
              Textar 2408601- tył

Comment

• Dziękuję. Do tego jeszcze tarcze tył. Te ww. to standard czy jest jakaś lepsza linia z textara?

Comment

• Textary to standard. Ale Ci powiem że sam jestem mile zaskoczony bo je teraz mam na przodzie i jest dużo lepiej niż przy klockach Trw. Tarcze zostały z Trw i razem z Textarami dobrze się spisują. Oczywiście ja mam VI gen.

Comment

• Ok a coś z Textara lepszego niż standard też występuje? Podasz jeszcze kolego symbol tarcz na tył, mowa o hatchback 1.8 2009.
                    Last edited by mareckiabc; 02-03-2018, 22:30.

Comment

• Musisz popytać lub poszperać czy występuje coś lepszego.

Tarcza hamulcowa tył:

Textar - 92164303
                      TRW - DF4837
                      ATE - 24010901581
                      ZIMMERMANN - 280318620

Comment

• Te podane klocki textara sprawdzałem w dwóch miejscach i tył jest droższy od przodu. To nie pomyłka? Zazwyczaj było odwrotnie.

Comment

• Może tak być jeśli np. tył jest sprzedawany w komplecie z zestawem montażowym klocków który oczywiście wypada wymienić Ja znalazłem odpowiednio:
                          135 zł przód
                          i 150 zł tył

Comment

• Na jesien zmienialem klock wlasnie na textary. I tyl byl o 5zl drozszy od przodu

Comment

• I jakie wrażenia z użytkowania textarów?

Comment

• Cześć wszystkim,
                                Przymierzam sie do wymiany tarcz hamulcowych z przodu i mam na oku Zimmermany, ATE, TRW albo nieco droższe od reszty EBC. Klocki mam obecnie nowe EBC standard. Teraz pytanie, warto dopłacać do tarcz EBC około 150zł czy taki Zimmerman albo ATE też są tarczami godnymi polecenia?

Comment

Working...
                                X