Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metalowe osłony tarcz hamulcowych - tarcze kotwiczne

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Mam takie same tarcze założone jak na zdjęciach załączonych przez "Yakuzza" . Auto było sprowadzone z Niemiec ja już przejechałem u nas dwie zimy . Kompletnie nie widać żadnych zniszczeń . A co do założonych tarcz to nie wiem czy ktoś to wykonał dodatkowo czy auto z salony tak wyjechało ale mam z 2006 roku autko 5D z silnikiem 1,8 .

Comment

w 1,4 DSi takich nie ma, są typowe osłaniające tylko tarcze od wewnątrz, nie wystają tak bajernie jak te we wpisie #14.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

No ja w 1.8 z salonu PL też nie miałem ich tylko te zwykłe... Ale teraz już mam:

i zobaczymy jak będzie, może będzie lepiej z tym tyłem. Na pewno te osłony są solidniejsze i mam wrażenie lepiej zabezpieczone jak macałem sobie dla porównania. Ale to pokażą lata Na razie na pewno fajnie wyglądają, bo same tarcze na tle 17'' wyglądały na małe Ale o kole zapasowym u mnie seryjnie 15'' niestety trzeba zapomnieć

P.S.
        W ASO oryginały są dostępne bez problemów za około 140pln brutto, trzeba tylko powiedzieć że od Rki bo u nas w Rkach na pewno były seryjnie, a tylne hamulce identyczne są we wszystkich ufokach
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          Jak się nie mylę, to są po prostu elementy z Rki (niektóre diesle też miały), które są inne niż te normalne - właśnie sobie takie zamontowałem A gdzie kupowałeś?
          No właśnie nie kupowałem.Zmieniałem tarcze i klocki z tyłu u mechanika bo piszczały jak diabli.Zaproponował mi Ferodo i powidział żeby tarcze kotwiczne też zmienić bo już przerdzewiały.Więc pyta czy orginał czy zamiennik.Byłem pewien że wsadzi to samo a ponieważ to zwykły kawał balchy ,mówię O.K. weź zamienniki pewnie i tak skorodują i tak trzeba je będzie zmienić, przy kolejnej wymianie tarcz hamulcowych.Więc gdzieś mi takie kupił i wsadził i jest git.Wyjaśniło się więc że to są zamienniki do Type-R.Cena 80 pln za sztukę sugeruje że to są zamienniki do erki.To było jednak trochę dawniej niż rok temu bo w lutym lub marcu 2012 może wtedy tyle kosztowały.Natomiast tarcz i klocków Ferodo to już w życiu nie zamontuje, straszna tandeta chyba że jakaś wersja sportową, bo te zwykłe to mają niską trwałość.A jeśli nie ma takich osłon od erki w zamienniku ,to znaczy że po prostu trafiłem niezłą okazję, a mechanik mówiąc "zamienniki" miał na myśli wsadzenie części z Type-R do zwykłego HB.Okazuje się że czasem warto posłuchać mechaniora.

Comment

A może miał odmalowane na składzie albo ze szrotu i miał 160pln w kieszeni ale jak Ci zrobił dobrze nie ma co się gniewać. Bo ja zamienników tarcz kotwicznych do żadnego Civica nigdzie nie znalazłem... To nie są w końcu typowe części eksploatacyjne - to jest pierwsze auto, w którym w ogóle musiałem się tym zainteresować.

Co do Ferodo to na pewno też nie polecam klocków Ferodo Premier - porównywalne TRW czy ATE są lepsze i tańsze i nie piszczą a nawet nie wiem czy lepiej nie hamują. Ale zaufałem jeszcze raz Ferodo bo właśnie mam nowiutki zestaw tarcze Premier + klocki DS2500 i tu już jest dobrze. Tarcze jak tarcze, ale klocuszki na razie boskie.
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Dzięki Alix.To jakby jeszcze nie był problem, to podaj mi jakiej farby do zacisków użyłeś, lub jak nie jesteś zadowolony z niej to jaką polecasz.Muszę się w końcu za nie wziąść, bo wyglądają już marnie, a jest akurat pogoda.Sorry za offtop.

Comment

Żaden problem, proszę:
                Farby ja użyłem takiej: https://www.vhtpaint.com/products/caliperpaint/
                Są np. na Allegro: https://allegro.pl/listing/listing.p...Mozilla-search

Swoją drogą, ciekawe czy można by nią zabezpieczyć te tarcze kotwiczne skoro seryjnie są słabo zabezpieczone? Ale pewnie lepsze to oksydowanie, bo trwalsze mechanicznie
                Last edited by Alix; 09-08-2013, 22:05.
                . .

Comment

mozna spokojnie kupic te osłony z disla 2,2 do benzyny 1,8??znalazłem je w dobrym stanie tylko sie boje ze nie beda pasowac..

Comment

Można, będą pasować, hamulce są identyczne we wszystkich wersjach poza Type R - jak widzisz kolega do 1.8 tu zakładał, https://www.civicforum.pl/showthread...831#post195831 ja też mam takowe
                    . .

Comment

a jak to wyglada z dojazdowka podobno nie bedzie pasowac,,to jak wyglada koło zapasowe w samochodach ktore maja orginalne takie osłony?

Comment

Dojazdówki były w tych Civach bodajże w 3 rozmiarach (Rka miała 17'' nawet). Zimowa zmiana opon była u mnie dość szalona i nie sprawdzałem jeszcze po wymianie osłon... Na oko ma szansę wejść, ale na oko to wiadomo Teraz przy zmianie na letnie (która może nastąpić zaskakująco szybko w tym roku...) zamierzam na spokojnie przymierzyć czy mój zapas 15'' jeszcze pasuje Ja na co dzień i tak jeżdżę bez, bo dedykowaną wnękę w bagażniku zajmuje Audio a poza tym dla mnie to wożenie zbędnych kilogramów Ale przed dłuższym letnim zagranicznym wyjazdem na pewno to sprawdzę, bo wtedy dojazdówkę jednak wolę mieć.

Część osób twierdzi że pasują nawet te 15'', część odgina do tego te osłony (dla mnie druciarstwo i nonsens), ale zdania są jakoś rozbieżne więc jak sprawdzę sam to napiszę to tu i w temacie o dojazdówce.
                        Last edited by Alix; 02-03-2014, 10:43.
                        . .

Comment

czy moze orientujesz sie czy moge włozyc zamiast dojazdowki zwykła stalowke 16 cali z opona 205/55,czy to wejdzie do bagaznika

Comment

Hmm ciekawy pomysł... wymiar zewnętrzny jest niemal taki sam a wnęka jest spora, problemy raczej będą tylko na głębokość - u mnie wychodziło jakieś 22cm a klapa wnęki trochę wchodzi - może być na styk / nie domykać się. Musiałbyś spróbować. Ewentualnie można klapę przenieść w niższe położenie, włożyć oponę i na to np.folia czy gumowy dywanik - elegancko nie będzie, choć na upartego da się jeździć, szczególnie jak miałoby tak służyć tylko okazjonalnie na dalsze wyjazdy. Oczywiście, nie będzie pasować raczej mocowanie ani ta wyprofilowana pokrywa materiałowa od dużo węższej dojazdówki, ale to najmniejszy problem. Za to na pewno z 16'' nie ma absolutnie żadnego problemu z tymi większymi osłonami tarcz hamulcowych
                            . .

Comment

mam pytanie wzwiazku z tymi osłonami czy to jest oddzielny element czy jest zintegrowany z jaks piasta ?

Comment

Trochę pisałem o tym tu: https://www.civicforum.pl/showthread...089#post196089
                                . .

Comment

Working...
                                X