Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzypiący pedał sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam w 2021 roku. Dwa tygodnie temu miałem to samo. Jeździłem trochę "złymi" drogami. Od tego czasu pojawiało się omawiane tutaj skrzypienie pedała sprzęgła, choć sprzęgło samo działało bez zarzutu.. Chciałem już jechać do mechanika, ale powiedziałem sobie poczekaj. Postanowiłem maksymalnie wykorzystać pedał do zmiany biegów, przez wielokrotne wyciskanie. Po dwóch dniach wszystko ucichło i wróciło do poprzedniego stanu. Zaoszczędziłem trochę grosza.
    Last edited by Ryszard44; 28-07-2021, 12:51.

Comment

• Mnie skrzypiało przy puszczaniu. Związane to było z minimalnymi ruchami stopy na boki, jak się stopą nacinęło w prawo, to nie szkrzypiało. Oględziny wykazały, że ociera się SPRĘŻYNA powrotna, która jest w takim metalowym U-kształcie. Ociera o lewą ściankę.

Nasmarowałem tam MULTI płynnym smarem firmy WURTH, bo taki akurat miałem w domu. Na dwa miesiące ucichło, po czym pojawiło się bardzo sporadycznie (a wtedy skrzypiało stale). Na tyle sporadycznie, że póki co nie warto się schylać. Na wszelki wypadek kupiłem polecany tu na forum smar wolnościekający i wożę w dojazdówce. Jak się weźmie długą rureczkę, to nawet nie trzeba osłon zdejmować.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        ... (otwórz maskę) spójrz na ramię widełek w skrzyni.
        Czyli widać to miejsce od strony otwartej maski ?

Comment

Working...
        X