Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia i-Shift - Błędy, wadliwe działanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Panowie, dość obszernie na temat skrzyni i koła zębatego napisałem w tym wątku:
    Od jakiegoś tygodnia coraz bardziej pojawia się problem szarpania przy ruszaniu. Dziś wymieniłem olej w skrzyni przy przebiegu 196 tys,stary olej był mocno brązowy,brudny natomiast poziom oleju był w normie,skrzynia sucha. Czy w I-SHIFT 2006r sprzęgło jest suche,cierne czy hydrokinetyczne jak w automatach? Zauważyłem ,że przy ruszaniu coraz częściej mi szarpie,raz płynnie wyprzęgli a czasem szarpnie. Dwa dni temu gdy mocniej przycisnąłem go na 2 i 3 biegu to po takiej jeździe przy ruszaniu

Nie jest to kwestia sprzęgła (które w I-shifcie wytrzymuje spokojnie 2 razy dłużej niż w manualu), tylko sterownika odpowiedzialnego za wybieranie biegów.
    Należy sterownik wymontować (lub zlecić jego wymontowanie) i przekalibrować. Robił mi to pan z Elbląga, który zajmuje się sterownikami tego typu. Podaję nr telefonu: 504 042 963.
    Przyznaję, że dodzwonić się jest trudno, jednak dla mnie była to jedyna pomoc w walce z autem i ASO w Siedlcach, którego nie polecam. Pracują tam wymieniacze i dyletanci.
    Kłopot miałem w bodaj listopadzie 2014 r. Do dziś civik jeździ na starym sprzęgle i wszystko gra i buczy wymieniłbym olej w skrzyni jeszcze, ale wolę nie jechać do nich...

Comment

Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
      Panowie, dość obszernie na temat skrzyni i koła zębatego napisałem w tym wątku:
      Od jakiegoś tygodnia coraz bardziej pojawia się problem szarpania przy ruszaniu. Dziś wymieniłem olej w skrzyni przy przebiegu 196 tys,stary olej był mocno brązowy,brudny natomiast poziom oleju był w normie,skrzynia sucha. Czy w I-SHIFT 2006r sprzęgło jest suche,cierne czy hydrokinetyczne jak w automatach? Zauważyłem ,że przy ruszaniu coraz częściej mi szarpie,raz płynnie wyprzęgli a czasem szarpnie. Dwa dni temu gdy mocniej przycisnąłem go na 2 i 3 biegu to po takiej jeździe przy ruszaniu

Należy sterownik wymontować (lub zlecić jego wymontowanie) i przekalibrować. Robił mi to pan z Elbląga, który zajmuje się sterownikami tego typu. Podaję nr telefonu: 504 042 963.
      Nie wiem czy dobrze rozumiem ale cz to znaczy, ze wymontowales sterownik, wyslales do Elblaga tam przekalibrowali, odeslali, zamontowales i do tej pory spokoj, tak???
      Jeszcze napisz jesli to nie tajemnica ile za taka usluge Cie skasowali Albo daj znac na priv...Pzdr

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        DTC P19FF - Wyuczona wartość charakterystyki tarcia sprzęgła poza zakresem
        Kluczowe dla tego błędu są obszary (należy sprawdzić): odpowietrzanie płynu hydraulicznego sprzęgła - regulacja / lub wymiana płynu i odpowiednie napełnienie układu hydraulicznego sprzęgła / Sprawdzić układ wyciskowy i siłownik pomocniczy / siłownik sprzęgła systemu i-SHIFT/.
        witam dziś po diagnostyce oprogramowaniem wow wyskoczył błąd p19ff pytanie czy można samemu odpowietrzyc układ i jak to wykonać oraz ewentualne regulacje?
        http://www.civicforum.pl/showthread....Civic-2006-1-8

Comment

no tu w i-shift samemu może być problem bo nie ma klasycznie pedału sprzęgła, czyli nie masz czym tego DOT4 przepchnąć, czym przepompujesz ten płyn?
          Trzeba coś kombinować i wiadomo w ASO ta operacja jest robiona wg procedury: ODPOWIETRZANIE PŁYNU HYDRAULICZNEGO SPRZĘGŁA w MENU REGULACJA za pomocą urządzenia HDS.
          W takim razie sam to możesz zrobić pod warunkiem (chyba) posiadania kompresora i za pomocą zestawu podciśnieniowego (wysysarka) odpowietrzyć. (na YT filmy czy allegro zestawy są) Nie wiem czy się da? bo nie wiem czy trzeba czymś pracować? Być może procedura z HDS uruchamia jakiś siłownik który przepycha płyn, czy bez pracy tego siłownika da się odpowietrzyć/ wymienić DOT4 nie wiem?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam. Da sie...
            Potrzeba ok 300ml dot4, rurke i butelke po wodzie. Upewnij sie, ze pompa jest w pozycji wysprzeglenia i zaloz rurke na odpowietrznik wysprzeglika. Odkrec odpowietrznik dwa obroty i obsewuj czy pojawia sie powietrze w rurce razem z plynem. Teraz reka wciskaj/pompuj wysprzeglik, odkreciwszy nakretke zbiorniczka i kontrolujac poziom plynu tak, by nie spadl ponizej min. Przepychajac 300ml dot 4 mozna zalozyc, ze powietrze usuniete. Potem jak nie masz HDS-a zrob jazde pobna i sprawdz czy blad da sie skasowac. Jak tak to znaczy ze wspolczynnik tarcia spadl ponizej 700 i jeszcze troche pojezdzisz. Jak nie spadl - konieczne bedzie nauczanie punktu styku poprzedzone odpowietrzaniem przy uzyciu HDS. Sprawdz tez wartosc punktu styku sprzegla - ponizej 7mm to juz mozna myslec o nowym sprzegle.
            Ja czasem robie w ten sposob klientom gdy, bledy nie pozwalaja zaczac odpowietrzania przez HDS. Pozdrawiam

Pierwszy wpis i tak fachowy, dla porządku witamy się w dziale powitań, i stosuj czcionkę PL łatwiej się czyta.
            Last edited by rambo7; 05-07-2017, 08:36. Powód: Regulamin forum pkt 2, 5.

Comment

Mało jest informacji w ogóle o i-shafcie z 2006r i stąd mam kilka pytań
              -pozycja wysprzeglenia czyli luz?

https://www.youtube.com/watch?v=Ek1ofuLQqnI
              ok jest filmik jak wymieniać widze że wysprzeglik się rusza sam też tak dam radę ręką pompować
              Last edited by zbigi30; 05-07-2017, 00:13.

Comment

O cholerka...
                Nie przywitawszy sie?? Wybaczcie, jestem zarejestrowany nie od dzis a tu taki babol...
                i jeszcze ta anielska klawiatura w pracy...
                Już przestawiłem

zbigi30
                Tak to mniej więcej wygląda...
                trzeba ustawić w pozycji wysprzęglenia by było jak najmniej miejsca na powietrze w pompie. Potem po otwarciu odpowietrznika można pompować ręką aż do zaniku bąbelków...
                Gorzej ze stwierdzeniem czy tarcza jeszcze pożyje bez HDS-a. Ale jak auto jeszcze jeździ to może to pomóc.
                Pozdrawiam

W trybie edycji jest 12h na edycję wpisu, po sobie łączymy posty, i już myślę będzie ok.
                Last edited by rambo7; 06-07-2017, 06:47.

Comment

zrobiłem wymianę płynu przy okazji odpowietrzanie i napompowałem sie jak głupi ale to nie pomogło także pewnie juz sprzegło kiepskie ale wciąż jezdzi czasem na 2 biegu słychać że ślizga... poczytac by o tym hds może by coś takiego zakupił

Comment

W takim razie pozostaje tylko użycie HDS-a... Zakup na pewno jest dobrym pomysłem, wszystko zrobisz sobie a jak ktoś z okolic będzie potrzebował to też możesz użyczyć albo pomóc. Ja mam i powiem, że kilka razy pozwolił zaoszczędzić kasę... Ostatnio warsztat do którego oddałem swoje CRV na wymianę dwumasy i spzęgła uparł się, że objawy to nie koło a wtryski. HDS-em sprawdziłem,że dawki i ciśnienia są książkowe i wyszło, że jednak nie wtryski a dwumasa... Bez tego pewnie bym miał nowe wtryski i wciąż drgający silnik...
                    Zapytaj na forum, może ktoś z twoich okolic ma HDS-a i pomoże?

Comment

Witam - dziś zaobserwowałem kłopot w i-shifcie przy próbie zrzucenia biegu na niższy manetką przy kierownicy

Objawy: nie reaguje na manetkę '-', ale bez problemu reaguje na '+'
                      opcja zmiany biegów lewarkiem chodzi bez zastrzeżeń - czy to '-' czy to '+'

po kilkunastu kilometrach minus w manetce znów bez problemów zmieniał biegi.
                      o ile pamiętam, już wcześnie przy próbach wyprzedzania zdarzało się, że nie reagował na manetkę '-' przy kierownicy, wówczas decydowałem się na kickdown, ewidentnie jednak coś tam szwankuje. Styki w kierownicy czy co?

Comment

stawiam na styki skoro lewarek działa

Comment

Witam serdecznie!

Podepnę się pod temat - czyli I-shift c.d...

Hej!
                          Jeżeli chodzi o zmianę biegów to niby wszystko niby gra ale ostatnio zaczęło się dziać coś dziwnego:
                          - czasem przy depnięciu gazu w podłogę chwilę się zastanawia. Chwilę dłużej niż było to wcześniej stąd moja obawa, ze coś się psuje...,
                          - przy zmianie biegów lubi szarpnąć - tak jakby w manualu puścić za szybko sprzęgło. Nie dzieje się to często ale się zdarza,
                          - praktycznie zawsze gdy wrzuca najniższy bieg, już przy samym dohamowaniu, słychać metaliczny dźwięk. Ciężko go jakoś określić - po prostu coś słychać.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?
                          Podobno to puknięcie może wymagać wymiany sprzęgła bądź łożyska. Ktoś pomoże?

Comment

Sprzęgło ma za duży skok jałowy,albo się kończy albo wymaga jedynie kalibracji.
                            Jeśli po kalibracji nic się nie zmieni,to wtedy trzeba będzie kopać głębiej.
                            Radzę z tym nie jeździć,bo jeżeli trafiłem,to skutki długotrwałego używania w takim stanie wygenerują koszta.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                              Sprzęgło ma za duży skok jałowy,albo się kończy albo wymaga jedynie kalibracji.
                              Jeśli po kalibracji nic się nie zmieni,to wtedy trzeba będzie kopać głębiej.
                              Radzę z tym nie jeździć,bo jeżeli trafiłem,to skutki długotrwałego używania w takim stanie wygenerują koszta.
                              Kalibrację rozumiem, koniec sprzęgła też, a co oznacza zbyt duży skok jałowy? Da się to wyregulować czy wiąże się to z wymianą sprzęgła? Może jakiś warsztat lub ASO warte polecenia by to zdiagnozować? Najlepiej w okolicy mazowieckiego, łódzkiego lub kujawsko-pomorskiego. Jeżeli trzeba będzie to dalej też pojadę choć wolałbym gdzieś w pobliżu. Zakładam, że dobry warsztat daleko wygeneruje mniejsze koszta niż szukanie "co się stało" w słabym ASO w pobliżu.

Comment

Zamieszczone przez ciechurka Zobacz posta
                                co oznacza zbyt duży skok jałowy?
                                To znaczy że robi niepotrzebny ruch,bo naciskane jest głębiej niż trzeba.
                                W sprzęgle z nową tarczą słoneczko ma blaszki głębiej,w miarę zużywania zaczynają wystawać ,zmienia się punkt zasprzęglenia i zakres efektywnej pracy aktuatora ,tymczasem u Ciebie łożysko wykonuje ruch w zakresie jak dla niezużytego sprzęgła.
                                Reasumując to jest tak jakby przy manualnej skrzyni ktoś dodał Ci jeszcze kawał zakresu skoku pedału, ale w dół i kazał Ci za każdym razem wciskać do końca,dużo poniżej podłogi.

Comment

Working...
                                X