Cześć , od pół roku jeżdżę civicem viii sedan 1.8 2006 z przebiegiem około 200tys i już wcześniej miałem takie wrażenie lecz teraz mam pewność ,że mój civic kiedy jest chłodniej poniżej 20-15 stopni czy w nocy , dopóki olej nie jest jeszcze prawidłowo rozgrzany(czasem nawet jak jest już 90 stopni to też) jest znacznie mocniejszy różnica moim zdaniem jest bardzo odczuwalna, włączona klima nie ma tu nic do rzeczy, chociaż różnicę w mocy praktycznie można porównać do tej kiedy mamy włączoną klimę i wyłączoną. Kiedy jest chłodniej silnik ciągnie znacznie wcześniej na niższych obrotach jest taki zrywny nie trzeba go w ogóle wkręcać, lecz kiedy go wkręce do tych 5000 obrotów dużo bardziej zauważalny jest ivtec. powiedzcie jaka może być tego przyczyna co jest nie tak ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Civic 1.8 w na zimnym i w chłodne dni jest mocniejszy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez chacuno Zobacz posta, włączona klima nie ma tu nic do rzeczy
Zamieszczone przez chacuno Zobacz postamój civic kiedy jest chłodniej poniżej 20-15 stopni (...) jest znacznie mocniejszyKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez chacuno Zobacz postajaka może być tego przyczyna co jest nie tak ?
Comment
-
I tu się zgodzę z chacuno, ponieważ myślałem że mam jakieś swoje widzi mi się i nie zakładałem tematu. Otóż mam ten sam problem i to jest zauważalne przy "wyłączonej klimie"
Myślałem że to tak ma być, ale jeśli dodatkowo włączyłem klime spalanie wzrosło u mnie do 10,5 l/100km.
Gdzie poprzednio max miałem 7-8l/100km. Niestety nie znalazłem do tej pory rozwiązania. Nie pytajcie o zawory przepustnice adaptacje (wszystko zrobione).
Jedyne co zauważyłem to to że zawór imt przy dolnych obrotach silnika jak chce przyśpieszyć to się otwiera na parę sekund (może 3 lub 4) i zamyka a potem znow otwiera przy około 5000 obr/min. Znalazłem w serwisówce informację ze ten ten zawór w kolektorze przy dolnych obrotach ma być zamknięty a u mnie z niewiadomych przyczyn się otwiera i pewnie zaburza cały moment silnika. nie wiem do tej pory czemu tak jest. Może tutaj też leży problem
Comment
-
Zamieszczone przez slavek777 Zobacz postamyślałem że mam jakieś swoje widzi mi się i nie zakładałem tematu.
Jak przy budowie jednostki przegniesz pałę z niektórymi rzeczami,to w upał nie pojedziesz wcale,dlatego nie stroi się w zimie.
Nie macie się czym przejmować.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaoczywiście że ma.
bo pewnie się nie zorientowałeś że nawet jak masz A/C ON przy 15stC to sprężarka nie działa.
Comment
-
Przede wszystkim, gdy silnik jest zimy i gdy jest zimniej na dworze twój Civic dostaje zimniejszego powietrza... A gdy się nagrzeje to płuca nie wyrabiają, szczególnie, ze są zlokalizowane tak blisko gorącego silnika.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
To Panie i Panowie wg tego co mówicie serwisowa hondy jest błędna i producent hondy ma błędy? Tak? Bo tak to teraz rozumie jak mówicie E tak ma być. Jeśli tak ma być to czemu w sprawnej hondzie działa jak przykazał Bóg a u mnie i możliwe że u kolegi coś się wykrzaczylo i dlatego tak właśnie się dzieje. Działanie zaworu imt znalezione na naszym forum. Odnosi się do innego tematu ale chodzi mi o zasadę poprawnego działania
Screenshot_20180904-211331.jpg
Edit:
I o to chodzi że ten zawór przy niskich obrotach powinien być zamknięty, otwiera się z nie wiadomych przyczyn. I to powoduje zawirowanie powietrza w kolektorze i inna mieszanka. Co do temperatury to ok. Zgodzę się. Ale niestety u mnie to jest też w dużym stopniu wyczuwalne. Nie jeżdżę jednym autem tylko więc widzę że coś jest nie tak skoro w 2 przy tej samej temperaturze jest okLast edited by slavek777; 04-09-2018, 21:18.
Comment
-
Sam filtr (wkładka) nic nie da. Jedyne co to poprowadzić ze zderzaka, czyli Cold Air Intake
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
Comment