Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Świece zapłonowe 1,8 V-tec. Wymiana świec w silniku 1,8 (2009 rok)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam,

Te świece K20TT będą pasować do Hondy Civic Sedan 8 gen 1.8 + gaz?

Comment

• Podobno też podejdą do r serii.

Comment

• To podobno czy na pewno?

Podobno wujt sołtysa w du..ę ru...ał.
        Last edited by Grzechu; 15-10-2020, 13:37. Powód: nieodpowiednie słownictwo

Comment

• podobno na pewno
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Cześć ,

Zabrałem się za wymianę świec i wykręciłem żeby zobaczyć jaki jest stan bo nie wiem kiedy były wymieniane.

Wydaje mi się że są to w miarę nowe świece ale aż takim specem nie jestem żeby to stwierdzić.

IMG_20201024_205712.jpg

IMG_20201024_205729.jpg

IMG_20201024_205619.jpg

IMG_20201024_205746.jpg

Comment

• To dla porównania prezentuję:
              Świeca zapłonowa DENSO SKJ20DR-M11S
              Wyjęte z silnika po przebiegu ponad 130.000.km (silnikiem trzęsło i telepało karoserią tylko na zimnym po uruchomieniu, jak się zagrzał to pracował prawidłowo).W porównaniu do świec prezentowanych przez Woody, to widać że izolatory ceramiczne tam białe - tu brązowe. Odstęp elektrod to jakieś 2,5mm wypaliło znacznie elektrody środkowe na pewno nie ma tam 1,1mm a więcej. W świecach irydowych elektrody masy są w całkiem dobrym stanie.
              W świecach Woody rant gwintu jest mocno okopcony - czarny, w prezentowanych tutaj jest ten nalot minimalny być może to zależy od rodzaju świecy (ciepłoty) bo te wyżej to jakieś niemieckie, te prezentowane tutaj to fabryczne od nowości Denso. Być może to kwestia paliwa? a być może ustawień mieszanki i jest nieco za bogato, choć izolator i elektrody bardzo czyste.
              Silniki R18A1 i R18A2.
              Honda CIVIC VIII Hatchback (FN, FK) 1.8 (FN1, FK2) liftback 140KM, 103kW (od 2005.09)
              Honda CIVIC VIII Sedan (FD, FA) 1.8 (FD1, FD7) sedan 140KM, 103kW (2005.09 - 2012.02
              Załączone pliki
              Last edited by rambo7; 16-03-2021, 09:06.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zapomniałem w ogóle o temacie świec [emoji848]DENSO K20TT - takie w końcu zamontowałem kilka miesięcy temu i wydaje mi się że jest wszystko ok tzn. nie czuje , widzę , słyszę żadnych niepokojących objawów.

Muszę wykręcić świece i zobaczyć jak teraz wyglądają. Co prawda w grudniu założyłem LPG to mogą teraz inaczej wyglądać.

Comment

• Moje świece po 12 latach i 118kkm. Silnik pracował prawidłowo, zmieniłem dla spokoju.
                  E3C90765-5B9B-41E6-8D65-6D4702E87EED.jpg

Comment

• Sprawdź przerwę szczelinomierzem bo coś duża się wydaje.
                    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

• Pomierzyłem 2 pierwsze które mi podeszły pod rękę, na obu 1.05 wyszło.

Comment

• 100kkm już wkrótce , auto ciągle robi kangury ,szarpanie, może świecie zmienić ?
                        Jakie lepsze NGK , czy Denso też dają radę
                        Hrv 1,5

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
                        Last edited by Bodex1; 17-08-2021, 19:50.

Comment

• 20210817_181825.jpg20210817_182120.jpg20210817_182129.jpg20210805_221640.jpg

Ja jestem w szoku wymieniałem świece na NGK te na białym zdjeciu zrobiłem z 10tyś km zobaczcie jak wygladają elektrod już nie ma wypalone są ładnie ale kolor metali gwintu zrobił się niebieski jak niektóre części z chin taki opalany kolor, przyznam się że świece się lekko odkręciły a pamiętam że przykręcałem ja 25Nm, Teraz zmieniłem te ze zdjecia na Denso i dokręciłem normalnie bez dynamometru dość mocno, zastanawia mnie czy przyczyna tak zniszczonych świec to za lekkie dokręcenie czy poprostu jakieś podróbki swiec powiem też, że dość często śmigam do odcinki

Comment

• poprawcie mnie jeśli się mylę, ale świece powinno dokręcać się "na moment" i dodatkowo "kąt" po momencie.
                            Dobrze pamiętam?

Comment

• Nie. Dla różnych świec są różne wytyczne,jeśli ich nie masz to szukasz w katalogu producenta świec albo serwisówce silnika.
                              Dla świecy m14X1.25 z pierścieniem to ok. 25Nm .
                              Tolerancja jest duża,więc ciężko przegiąć jak ktoś ma trochę oliwy w głowie.

Comment

• Witajcie, ja aktualnie testuję świece z aliexpress, wątpię czy tam jest iryd ale póki co pracują prawidłowo lepiej niż bosch czy denso k20tt, te świece mają oznaczenie IZFR6K-11S
                                Zrobione już ponad 10 tyś km bez niepokojących oznak zużycia, silnik działa płynnie bez wypadających zapłonów.
                                tutaj link https://pl.aliexpress.com/item/40007...27425c0fPlewSn
                                Co ciekawe wykonanie jest bez zastrzeżeń, co do oryginalności to pewnie nie są oryginalne trudno mi uwierzyć ponieważ komplet kosztował 40 zł. Miałem duże obawy ale nauka wymaga poświęceń
                                Oczywiście nie namawiam do tego tylko tak informacyjnie
                                Nowy obraz mapy bitowej.bmp
                                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                                X