Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kup Specol gold 5w40 w tej cenie jeden z lepszych łoliw. Będziesz Pan zadowolony

Comment

• Ja leje do tego samego silnika tylko że w ufo motula x-cess 5w40. Tylko ja będę robił ze 30kkm rocznie więc często wymieniam olej.

Jak się zastanawiasz jaki olej, to weź któryś z trochę lepszej półki 5w30/5w40(motul, liqui moly, pmo itd.) Ważne żeby olej był świeży w honduni i na bagnecie był prawie na max

Comment

• Mówimy właśnie o ufo k20.

Comment

• Nie, nie zapytam jaki olej stosować, mam inne pytanie dotyczące wymiany oleum.
          Civ VIII 1.8. Jeżdżę zawsze do tego samego zakładu zajmującego się wymianą oleju.
          Jeżdżę tam bo wiem co leją i jakie montują filtry. Olej jest zmieniany w moim aucie co ok. 15 tys km.
          Na ostatniej wymianie nie upuszczali, jak zwykle, wykręcając korek w misce a wysysając przez rurkę bagnetu.
          Mam mieszane odczucia co do takiej wymiany. Przecież tam jakiś syf na dnie zostanie chyba. 100% oleju też nie wyssą.
          Zastanawiam się czy nie zmienić zakładu jeśli nie odmówią tradycyjnej wymiany.

Comment

• Zamieszczone przez eror Zobacz posta
            Zastanawiam się czy nie zmienić zakładu jeśli nie odmówią tradycyjnej wymiany.
            Nie chciało się osłony odkręcić ? Czy jak ? To i filtra Ci nie wymienili.. bo jak inaczej? Moim zdaniem korek szybciej odkręcić i zlać olej niż całe to wysysanie trwa.. zmień zakład jak nie będą chcieli normalnie spuścić oleju, fakt, syf będzie na dnie misy.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• NIe dokładnie się wypisałem. Teraz byłem żony autem, Seatem Ibizą i tam filterek jest na górze, więc go wymieniali.
              Faktycznie trwało i trwało....
              Zastanawiałem się czy Hondą jechać. Mam po drodze, więc podjadę zapytać czy w Hondzie odkręcą czy będą chcieli zassać. Jak zassać to trudno, jadę gdzie indziej.

Comment

• No tak ale nawet jak spuszczasz korkiem to zawsze w misce coś, zostanie jak zasysasz istnieje prawdopodobieństwo, że uda się wszystko choć też nie wierzę, musiała by ssawka idealnie w każde miejsce dotrzeć, nie da się całości oleju spuścić bez zdjęcia miski.

Comment

• Niestety pompowanie oleju przez bagnet to coraz częsta praktyka, chodzi o optymalizacje kosztów w serwisie i czystą robotę. Podpinają pompkę i nara, samo się pompuje. Brak ryzyka ukręcenia gwintu miski, brak brudnego zlewania oleju bo pompują prosto do beczki, nie podnoszą samochodu, nic nie odkręcają. Wg mnie - okropna praktyka, albo ktoś robi dobrze albo kombinuje, a to jest kombinactwo. Nie mówiąc o tym, że w civicu filtra nie wymienili bo dostęp jest od dołu. Podsumowując, trochę syfu zostaje w misce olejowej, filtr zapchany, wg mnie to proszenie się o poważne problemy. Takie serwisy powinno się gonić.

Comment

• Z olejów Mannol który będzie dobry?

Do mojego UFO lałem już foxnr oleje, zawsze 5w30 inne parametry niby tak żeby pasowały do honda, ale w Mannolu jakoś ciężko mi to odnaleźć a mam w dobrej cenie.

Comment

• Ważne aby olej spełniał normy wymagane przez Hondę.. a wiec w twoim przypadku olej ma spełniać normę ACEA A3/A5.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Rozdłubywania starego tematu ciąg dalszy, ale po przeczytaniu ok. 100 stron tego tematu dalej się czuje jakbym nic nie wiedział

Kilka dni temu zakupiłem UFO 1.8, od czasu sprowadzenia do Polski w 2020 jest zalewany Valvolinem 10w60, przejechał na nim przez 4 lata ok 15tys, ostatnio wymieniany miesiąc temu.

Jest sens i logika wymiany na 5w40 helix ultra albo inny tego typu? Nie zacznie brać oleju?

Comment

• 10W60 to męczarnia dla tego silnika.. na 5W40 zobaczysz od razu różnicę w spalaniu i wkręcaniu się na obroty... spokojnie możesz zalać, nic nie powinno się stać jeśli silnik jest w dobrej kondycji.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Osobiście Shell Helix Ultra 5W 40 stosuję od 2 lat. Wymieniam co roku , po około 12 tys. Od wymiany do wymiany nic nie musze dolewać, obecnie auto ma przejechane 182 tys.

Comment

• Zamieszczone przez Vendet Zobacz posta
                              jest zalewany Valvolinem 10w60
                              ktoś zdecydowanie przedobrzył.

Jak wyżej koledzy piszą. Zmieniaj na 5w40 odpowiednie API i nic nie powinno sie stać.
                              Może dla pełni szczęścia wlałbym jakąś płukankę, żeby ten gruby olej wypłukać ile się da..

Comment

• Zamieszczone przez Vendet Zobacz posta
                                Kilka dni temu zakupiłem UFO 1.8, od czasu sprowadzenia do Polski w 2020 jest zalewany Valvolinem 10w60,
                                podałeś parametr SAE czyli lepkość w określonej temperaturze. Instrukcja.... instrukcję obsługi musisz przyswoić. Pisze tam to co pisze wszędzie od jakiś 40 lat co to jest SAE. Dobierz lepkośc odpowiednio do temperatury otoczenia - czyli dobrany było olej na Afrykę. Auto sprowadzono z Afryki?
                                a jeśli nawet tak, to nie ma problemu w Instrukcji pisze wyraźnie że silnik ten może byc zalewany jakimkolwiek SAE czyli od 0W do 15W ...byle się wpisywało w temperaturę otoczenia.
                                Więc jeśli by np. przyjechał z Afryki... na koło podbiegunowe... to trzeba nalać SAE na koło podbiegunowe.

Zamieszczone przez Vendet Zobacz posta
                                Nie zacznie brać oleju?
                                branie oleju zależy od kondycji silnika nie od SAE - zapamiętaj sobie to na zawsze. Jeśli silnik bierze olej to będzie brał olej bez względu na to, jaki olej nalejesz. Olej to nie klej!
                                to nie ma nic do rzeczy! skąd takie pytanie? ...Instrukcja: "dobierz olej odpowiednio do temperatury otoczenia" - to są wytyczne. Jeśli dobierzesz olej afrykański a jeździ w zimnym klimacie to jaki to ma sens?
                                Pamiętaj że dobór SAE to jest połowa informacji potrzebnych do prawidłowego dobrania oleju.
                                Jeszcze zostało dobrać ACEA, masz do wyboru 5 rodzajów.
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X