Problem w tym, że Pan w hurtowni powiedział mi, żeby nie zmieniać z bardziej lepkiego na mniej lepki, żeby teraz tylko dalej lać 10W40. Podobno zmiana może skutkować rozszczelnieniem i popsuciem silnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Last edited by rat4; 16-08-2020, 13:28.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
-
Zamieszczone przez Mike_mus Zobacz postaCześć!
Zbliżam się do kolejnej wymiany oleju i mam mały dylemat, prośba o poradę.
Moja hanka 1.8 ma w tym momencie nalatane 243000km ......
- Wlać 5W-30 czy 10W-40? Tak czy tak wybór padnie raczej na SynPower od valvoline.
- Czy płukać silnik jeśli zdecyduje się zmienić lepkość?
- Czy może jeszcze co innego? jakiś 5W-40...
Płukanka oczyści resztę magistrali wraz z zaworami v-tec .
Może pojawić się pocenie oleju na Zimmeringach . Guma twardnieje z czasem .
Jest taki olej dedykowany do silników o dużym przebiegu .
Valvoline max live , ma zawartą formułę przywracającą częściowo plastyczność gumowych uszczelek silnika , sam olej ma pakiet dodatków który wycisza pracę silnika , więc nie musisz iść w wysoką lepkość , a możesz wlać 5w40 .
Znajdź w google Valvoline polska i dobierz oliwę z formułą max live .
Płukankę polecam z Archoil bo nie uszkadza struktury nowego oleju - zawsze ciut zostanie w kanałach olejowych.
To że masz takie objawy i szukasz gęstego oleju , może być przyczyną osadu w pompie i kanałach , zablokowany częściowo zawór bocznikowy pompy może sprawiać ze do silnika nie idzie potrzebne ciśnienie i ilość oleju .
Płukanka i max live , jeśli nie pomoże to wtedy potrzebna głębsza diagnostyka pomiarowa.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaJest taki olej dedykowany do silników o dużym przebiegu .
Valvoline max live , ma zawartą formułę przywracającą częściowo plastyczność gumowych uszczelek silnika , sam olej ma pakiet dodatków który wycisza pracę silnika , więc nie musisz iść w wysoką lepkość , a możesz wlać 5w40 .
Znajdź w google Valvoline polska i dobierz oliwę z formułą max live .
Comment
-
CASTROL Magnatec 5W40 ACEA C3 nie jest złym olejem, ale właściwszym będzie np.: Shell Helix Ultra 5W40 ACEA A3/B4. Przyzwoita jakość w dobrej cenie. Płukanki po Castrolu robić nie musisz. (nie ma olejów o SAE 5W-40 z Normą ACEA A1/B1).Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Baksik Zobacz postaDo mojego ciciva poprzednik lał 5W40 C3, teraz zrobić płukankę? czy mogę lać inny 5W40 bez problemu? z tym, że klasy A1/B1 np?
Plukanke robie za kazda zmiana oleju niezaleznie czy zmieniam na inny. Silniczek ma obecnie prawie 214kkm i chodzi jak zegarek (70kkm na LPG).The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Comment
-
Z racji, że właśnie najechałem na Hance 100k (jest 170k), a mam ją 5 lat, to podzielę się subiektywnymi doznaniami co do olejów jakie zalewałem. Wymiany były średnio co 8-12k, filtr oleju zawsze K&N PS-1010, jazda mieszana, można by przyjąć 70% trasa, reszta miasto. Zaznaczę, że lubie czasem docisnąć do odcinki.
Na początku poszedł Motul Eco-nergy 5W30. Hanka oleju generalnie nie brała. Dolałem może ok. 300-400ml. Silnik pracował spoko, aczkolwiek było go słychać dość wyraźnie, szczególnie im bliżej było do kolejnej wymiany.
Następnie zalany był Motul 8100 x-cess 5W40 - wrażenia i branie podobne co wyżej. Wow nie było. Oleju szczególnie nie ubywało. Dolałem może ze 300ml.
Kolejnym był Mobil 1 New Life 0W40 i tu miłe zaskoczenie cenowe oraz że przez blisko połowę przebiegu silnik lekko wkręcał się na obroty i pracował cichutko, by potem słychać go było coraz wyraźniej. W końcowej fazie klepanie w silniku był na tyle uciążliwe, że zdecydowałem się na wymianę oliwy po ok. 8k.
Mimo niezbyt pozytywnych wrażeń po Mobilu zaryzykowałem Mobil 1 FS 0W40. Niby to nowsza wersja poprzednika, ale wrażenia niemal identyczne co przy poprzednim. Oliwa wymieniona przed czasem, mimo, że Hanka nie brała oleju. Dolałem może ok. 200ml.
Po doświadczeniach z powyższymi olejami zdecydowałem się na Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40, który zbierał bardzo dobre opinie. I tu mnie powiem szczerze oliwa zaskoczyła. Od samego początku silniczek chodził aksamitnie, równo, fajnie wkręcał się na obroty, a dolewka w ciągi niemal 12k symboliczna (ok. 300ml). Zaznaczę, że do wymiany nie odczułem pogorszenia pracy silnika. Chodził cichutko i miarowo. Olej ten zalewałem niedawno trzeci raz i nie żałuję. Ale zbliża się już kolejna wymiana i podkusiło mnie kupić Liqui Moly Molygen New Generation 5W-40, żeby go przetestować. Nie wiem czy to będzie dobry wybór, czas pokaże i z pewnością coś napiszę o subiektywnych odczuciach.
Szerokości i gumowych drzewCIVIC R18A2 SPORT
Comment
-
Teraz mam zalany olej Castrol EDGE 5W-30 LL ACEA C3.
Z tego co wyczytałem nie poleca się zostać przy "ACEA C3" i najlepiej wymienić na 5W-30 ACEA A3/B3 lub A5/B5. Dobrze zgaduje czego powinienem szukać?
Civic VIII 2006, 1.8 + LPG, 140.000 przebiegu.
Comment
-
Zamieszczone przez aente Zobacz postanie poleca się zostać przy "ACEA C3"
Nalej Shel Helix Ultra SAE 5W-40 ACEA A3/B4 będziesz miał odpowiedni olej zgodny z H i bdb stosunek ceny do jakości.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
No i super, konkretna wskazówka!
Shell (jak wyczytałem wcześniej) ma dobre parametry i opinie. Planowałem zakup Shell Helix Ultra 5w30 a3/b4 ale bardzo ciężko go dostać :/
Pewnie zrobię zgodnie z tym co napisałeś - wleje Shel Helix Ultra SAE 5W-40 ACEA A3/B4.
Comment
-
Zamieszczone przez aente Zobacz postaPlanowałem zakup Shell Helix Ultra 5w30 a3/b4 ale bardzo ciężko go dostać :/
.
W przypadku HELIX ULTRA różnica między 5w30 a 5w40 jest bardzo niewielka.
Ten pierwszy jest "gruby" jak na 5w30 a drugi jest "cienki" jak na 5w40 (mam na myśli lepkość w 100 stopniach).
Comment
Comment