to zinterpretuj olej który ma zarówno C2 i A5/B5, olejów tego typu jest od groma.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Ale co Ty chcesz interpretować ? olej lekko bieżny, niskopopiołowy ? Ten olej nie jest do Hondy. Ma być full SAPS, a czy wybierzesz paliwooszczędny, czy "grubo skórny" to już twoja sprawa. Ma być tylko ACEA A1/A3/A5.
Comment
-
Co myślicie o Penrite HPR GAS 10?
https://penriteoil.com.au/products/h...0w-50-semi-syn
„HPR Gas 10 jest olejem silnikowym przeznaczonym do stosowania w silnikach LPG i dual fuel. W produkcji
wykorzystano najnowszą technologię aby zapewnić zarówno utrzymanie mocy jak i ochronę przed
zużyciem nowych silników. HPR Gas 10 jest przeznaczony do stosowania w silnikach LPG najnowszych
modeli samochodowych, w tym silnikach wolnossących i z turbodoładowaniem. Specyficzne zastosowania
obejmują VR-VZ Commodore, Au- BA Falcon i ich pochodne, silniki LPG Toyoty i Mitsubishi.
HPR Gas 10 może być także stosowany wtedy, gdy wymagane są oleje 10W-40 lub 15W-40.
Najważniejsze specyfikacje:
- API CI-4/SL
- ACEA A3/B3
- JASO MA
- MB 228.1/229.3
- VW 502.00/505.00
- Ford M2C 905-A3/910-A/153-F/153-G/”
Tak, chodzi mi o zastosowanie oleju do silinika zasilanego LPG. ACEA mi pasuje, ale SAE trochę nie bardzo...Ani ta 10, ani 50. Celowałbym w 5W40, ale może przy LPG ma to lepsze zastosowanie?
Teraz mam zupełnie niepoprawny olej zalany, bo 5W30 i ACEA C3 i widzę, że przez wzrost temp. spalania zaczęło go ubywać, utleniać.
Comment
-
Zamieszczone przez Amek Zobacz posta5W30 i ACEA C3
Comment
-
Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaPrześledziłem sobie wątek i szczerze to wprowadziliście mnie w zakłopotanie.
Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaOd kiedy mam Civica zalewałem do niego Fuchs Titan GT1 PRO C2 5W30
Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaI z tego co czytam to oznacza, że niby zły olej zalewałem?(...) powinienem zalać(...) ale on tez ma C3. Także trochę się pogubiłem...
Nie ma możliwości zgubić się w wymaganiach bo te są banalnie proste. roar wyżej we wpisie podał skany z instrukcji. To są wytyczne dla hondy.
Amek, co do gazu to pisane było też że lpg rządzi się innymi prawami, wysoka temp spalania gazu to ważne by mieć gniazda i zawory należycie smarowane, zima się kończy lato idzie, wypróbuj ten olej i będziesz wiedział czy coś jest wart.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Amek Zobacz postaCo myślicie o Penrite HPR GAS 10?
Comment
-
Mam pytanie odnośnie oleju cały tamten rok śmigałem na Valvoline SynPower 5W-40. Niedługo wymiana i zastanawiam sie nad tym olejem Valvoline Synpower 0w-40. Dlaczego pytam ponieważ nie widzę tego oleju na oficjalnej stornie producenta. Zgadza się jest synPower 0W40 ale w tym sklepie co patrzyłem są 2. Ten co mnie zaintrygował ma taki opis :Recommended by Honda for there modern petrol and diesel engines.
SAE 0W-40 API SJ/CF,ACEA A3/B3/B4,MB 229.3,BMWLL-98,VW 502.00/505.00/503.01.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaZamieszczone przez kefirekOd kiedy mam Civica zalewałem do niego Fuchs Titan GT1 PRO C2 5W30
Comment
-
Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaTITAN GT1 PRO 229.6Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaValvoline SynPower 5W30
Zalej go tak jak producent napisal A3/B3 lub A3/B4
Comment
-
Zamieszczone przez kefirek Zobacz postaValvoline A3/B4
Comment
-
Zamieszczone przez kamillm Zobacz postaA to przepraszam, źle było na jakiejś stronie napisane, to lej ten.
Valvoline Synpower FE 5W30 to A5
Valvoline Synpower 5W30 to A3
Comment
-
Dla mnie lepszy jest A3. A dla Ciebie?
Każdy ma swoje przeznaczenie.
Dla porządku wątek informacyjny wyłącznie dla prezentacji Instrukcji Obsługi w zakresie doboru oleju wg wytycznych producenta samochodu. IX-gen 1,4 i 1,8 / X-gen 1,0T, 1,5T, 2,0T. Wszystkie generacje bez względu na rocznik, silnik, typ, moc, specyfikację 9gen EURO-5, 10gen EURO-6, mają identyczne wytyczne. Zgodnie wytycznymi zawartymi w Tabeli wersje Europejskie mają zalecenia stosowania olejów wg Europejskiej Normy ACEA oraz oleju specjalnego w celu zmniejszania zużycia paliwa.Last edited by roar; 24-03-2018, 22:00.
Comment
-
Zamieszczone przez MarioD Zobacz postaTo który parametr lepszy? A3/B4 czy A5/B5?
(To jak bym Cię zapytał czy lubisz Jogurt naturalny 0% tłuszczu czy smakowy? albo czy lepsze jest jajko na twardo czy na miękko?)
Wiem olejowe wątki są długie i trudno się połapać. Ale sprytnie zadałeś pytanie aby pewnie wywołać 12475 dyskusję.
Zadając tak pytanie - kompletnie nie wiesz o co pytasz ?.
Oba oleje z tymi normami są bardzo dobre, po prostu to są Hity!
Kwestia do czego chcesz olej? Czyli do czego będziesz go stosował? Zapoznaj się z przeznaczeniem tych Norm, jak dowiesz się w czym jest różnica - to najlepszym będzie ten, który dobierzesz pod siebie.
Czytamy Wytyczne to dobór ACEA i SAE : Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
Czy już wiesz który jest najlepszy?Last edited by rambo7; 26-03-2018, 08:48.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment