Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• to zinterpretuj olej który ma zarówno C2 i A5/B5, olejów tego typu jest od groma.

Comment

• Ale co Ty chcesz interpretować ? olej lekko bieżny, niskopopiołowy ? Ten olej nie jest do Hondy. Ma być full SAPS, a czy wybierzesz paliwooszczędny, czy "grubo skórny" to już twoja sprawa. Ma być tylko ACEA A1/A3/A5.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Co myślicie o Penrite HPR GAS 10?

https://penriteoil.com.au/products/h...0w-50-semi-syn

„HPR Gas 10 jest olejem silnikowym przeznaczonym do stosowania w silnikach LPG i dual fuel. W produkcji
        wykorzystano najnowszą technologię aby zapewnić zarówno utrzymanie mocy jak i ochronę przed
        zużyciem nowych silników. HPR Gas 10 jest przeznaczony do stosowania w silnikach LPG najnowszych
        modeli samochodowych, w tym silnikach wolnossących i z turbodoładowaniem. Specyficzne zastosowania
        obejmują VR-VZ Commodore, Au- BA Falcon i ich pochodne, silniki LPG Toyoty i Mitsubishi.
        HPR Gas 10 może być także stosowany wtedy, gdy wymagane są oleje 10W-40 lub 15W-40.

Najważniejsze specyfikacje:

- API CI-4/SL

- ACEA A3/B3

- JASO MA

- MB 228.1/229.3

- VW 502.00/505.00

- Ford M2C 905-A3/910-A/153-F/153-G/”

Tak, chodzi mi o zastosowanie oleju do silinika zasilanego LPG. ACEA mi pasuje, ale SAE trochę nie bardzo... Ani ta 10, ani 50. Celowałbym w 5W40, ale może przy LPG ma to lepsze zastosowanie?

Teraz mam zupełnie niepoprawny olej zalany, bo 5W30 i ACEA C3 i widzę, że przez wzrost temp. spalania zaczęło go ubywać, utleniać.
        FK2 R18A2 Crystal Black Pearl NH-731P by-Faraam

Comment

• Zamieszczone przez Amek Zobacz posta
          5W30 i ACEA C3
          Widzę, że dużo mechaników na pałę leje ten C3, też zmieniałem bo mi zły zalali... Kup jakikolwiek 5W-40 i ACEA A3/B3

Comment

• Zamieszczone przez kefirek Zobacz posta
            Prześledziłem sobie wątek i szczerze to wprowadziliście mnie w zakłopotanie.
            nie tylko Ciebie.
            Zamieszczone przez kefirek Zobacz posta
            Od kiedy mam Civica zalewałem do niego Fuchs Titan GT1 PRO C2 5W30
            no gorzej być nie może to chyba najbardziej niewłaściwy olej jakim się tu pochwalono.
            I z tego co czytam to oznacza, że niby zły olej zalewałem?(...) powinienem zalać(...) ale on tez ma C3. Także trochę się pogubiłem...
            czyli od kiedy masz civica nie przeczytałeś instrukcji.
            Nie ma możliwości zgubić się w wymaganiach bo te są banalnie proste. roar wyżej we wpisie podał skany z instrukcji. To są wytyczne dla hondy.

Amek, co do gazu to pisane było też że lpg rządzi się innymi prawami, wysoka temp spalania gazu to ważne by mieć gniazda i zawory należycie smarowane, zima się kończy lato idzie, wypróbuj ten olej i będziesz wiedział czy coś jest wart.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Amek Zobacz posta
              Co myślicie o Penrite HPR GAS 10?
              Taki trochę motocyklowy, JASO MA, wręcz do upalania
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Mam pytanie odnośnie oleju cały tamten rok śmigałem na Valvoline SynPower 5W-40. Niedługo wymiana i zastanawiam sie nad tym olejem Valvoline Synpower 0w-40. Dlaczego pytam ponieważ nie widzę tego oleju na oficjalnej stornie producenta. Zgadza się jest synPower 0W40 ale w tym sklepie co patrzyłem są 2. Ten co mnie zaintrygował ma taki opis :Recommended by Honda for there modern petrol and diesel engines.
                SAE 0W-40 API SJ/CF,ACEA A3/B3/B4,MB 229.3,BMWLL-98,VW 502.00/505.00/503.01.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  Zamieszczone przez kefirek
                  Od kiedy mam Civica zalewałem do niego Fuchs Titan GT1 PRO C2 5W30
                  no gorzej być nie może to chyba najbardziej niewłaściwy olej jakim się tu pochwalono.
                  Cóż zrobić...nic w kwietniu wlewam w takim razie TITAN GT1 PRO 229.6 SAE 5W-30 a jak nie będzie to Valvoline SynPower 5W30 plus ewentualnie płukankę Liquy Molly, choć wiem, że zdania o płukankach są podzielone.

Comment

TITAN GT1 PRO 229.6
                    Valvoline SynPower 5W30
                    Zalejesz go A5/B5 bez sensu.

Zalej go tak jak producent napisal A3/B3 lub A3/B4

Comment

• Fuchs jest A5/B5, Valvoline A3/B4

Comment

Valvoline A3/B4
                        A to przepraszam, źle było na jakiejś stronie napisane, to lej ten.

Comment

• Zamieszczone przez kamillm Zobacz posta
                          A to przepraszam, źle było na jakiejś stronie napisane, to lej ten.
                          Było zapewne dobrze napisane. Różnicę robi napis FE na opakowaniu.
                          Valvoline Synpower FE 5W30 to A5
                          Valvoline Synpower 5W30 to A3

Comment

• To który parametr lepszy? A3/B4 czy A5/B5?

Comment

• Dla mnie lepszy jest A3. A dla Ciebie?
                              Każdy ma swoje przeznaczenie.
                              Dla porządku wątek informacyjny wyłącznie dla prezentacji Instrukcji Obsługi w zakresie doboru oleju wg wytycznych producenta samochodu. IX-gen 1,4 i 1,8 / X-gen 1,0T, 1,5T, 2,0T. Wszystkie generacje bez względu na rocznik, silnik, typ, moc, specyfikację 9gen EURO-5, 10gen EURO-6, mają identyczne wytyczne. Zgodnie wytycznymi zawartymi w Tabeli wersje Europejskie mają zalecenia stosowania olejów wg Europejskiej Normy ACEA oraz oleju specjalnego w celu zmniejszania zużycia paliwa.
                              Last edited by roar; 24-03-2018, 22:00.

Comment

• Zamieszczone przez MarioD Zobacz posta
                                To który parametr lepszy? A3/B4 czy A5/B5?
                                czekaj, tak się nie zadaje pytań o tą kwestię!
                                (To jak bym Cię zapytał czy lubisz Jogurt naturalny 0% tłuszczu czy smakowy? albo czy lepsze jest jajko na twardo czy na miękko?)
                                Wiem olejowe wątki są długie i trudno się połapać. Ale sprytnie zadałeś pytanie aby pewnie wywołać 12475 dyskusję .

Zadając tak pytanie - kompletnie nie wiesz o co pytasz ? .

Oba oleje z tymi normami są bardzo dobre, po prostu to są Hity!
                                Kwestia do czego chcesz olej? Czyli do czego będziesz go stosował? Zapoznaj się z przeznaczeniem tych Norm, jak dowiesz się w czym jest różnica - to najlepszym będzie ten, który dobierzesz pod siebie .
                                Czytamy Wytyczne to dobór ACEA i SAE : Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
                                Czy już wiesz który jest najlepszy?
                                Last edited by rambo7; 26-03-2018, 08:48.
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X