Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Derry Zobacz posta
    Za jakiś czas czeka mnie wymiana oleju chciałbym się poradzić czy zostać przy 0w30 czy może zalać 0w20.
    Wszystko zależy od Twoich preferencji, stylu jazdy i warunków użytkowania samochodu. Nikt Ci nie napisze, żebyś wybrał ten konkretny olej, bo tak... W wątku przewija się sporo postów z różnymi opiniami i doświadczeniami. Poczytaj
    Mój czarny 8gen

Comment

• Zamieszczone przez dniopers Zobacz posta
      mam zalany na pewno motul (...) nie pamiętam jaki (...) Czy ma to jakieś znaczenie?? (...) szukam krótkiej odpowiedzi a nie wywodów
      wyjustowałem Twoje zapytania w ww cytacie .... czyli oczekujesz konkretów, więc tak:
      - Motul - to wiodąca firma o ugruntowanej pozycji co do jakości swoich produktów.
      - jaki był? - nie ma znaczenia / auto kupiłeś po kimś? masz je od niedawna/ a Ty, chciałbyś jeść to samo co jadł poprzednik i pić to samo co pił poprzednik? zazwyczaj każdy lubi "swoje" zatem, minęły już czasy gdy się lało to co poprzednicy. Obecnie lejemy do silnika wg wymagania: olej odpowiedni do własnych warunków użytkowania o odpowiedni do temperatury otoczenia w którym będzie użytkowany.
      - czy to ma znaczenie - ogromne! i kluczowe ! to są najważniejsze kryteria olejowe zalecane przez producenta!
      - krótka odpowiedź ... ciężko o nią ale da się tylko zanim kupisz olej to określ się /zakwalifikuj do danej grupy użytkowników/ Honda proponuje aż 3 rodzaje olejów i wszystkie są odpowiednie!! tzn.: oleje chroniące silnik, oleje oszczędzające paliwo, oleje chroniące środowisko.
      NIe ma olejów 3 w 1.
      Dlatego nie podpowie Ci Nikt prawdy !!!! nikt ! bo jedynie Ty wiesz: jakim jesteś kierowcą w jakich warunkach użytkujesz auto oraz jakie masz warunki temperaturowe otoczenia.
      ...czy robi się wywód?
      oceń sam.
      Podałeś:
      Motula Eko Energy o Normie ACEA A5 - to olej dla flot i ochrony środowiska. Czy zwracasz uwagę na Normy? czy wiesz która z Norm jest najbliższa twoim wymaganiom? - my tego nie wiemy? zatem podpowiedź jaka by nie była będzie praktycznie nietrafiona !
      Drugi motul to olej wyłącznie do diesla i to diesla z DPF Norma ACEA C3. czyli całkowicie niezgodny dla twojego silnika. Zakaz lania takich olejów.
      Trzeci olej Motul to również olej do ochrony środowiska.
      Nie podałeś ani jednego oleju dla ochrony silnika Motul posiada takie oleje.

Krótko to będzie wtedy jak będziesz wiedział do czego są dzisiejsze oleje. Kiedyś 20 lat temu były wyłącznie oleje do ochrony silnika. Dzisiaj są dodatkowo oleje do oszczędzania paliwa i do ochrony środowiska. Bardzo mało jest olejów mających te wszystkie cechy w jednym oleju.
      Więc .... jasne jest co wybrać?
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• I to jest odpowiedź.
        To które motule są do ochrony silnika a które powodują oszczędność paliwa?
        (miła by była odpowiedź poparta linkami)

Comment

• bardzo dużo było napisane, ten wątek jest już o Opiniach o danym oleju. Wiem czytania sporo, ale wato uzupełnić wiedzę, wtedy mniej się wydaje kasy na naprawy.
          Do ochrony silnika są wszystkie oleje z oznaczeniem Normy ACEA A3. w tym Motule z takim oznaczeniem.
          Do oszczędzania paliwa są wszystkie oleje z oznaczeniem Normy ACEA A1 w tym Motule z takim oznaczeniem.
          Do ochrony środowiska są wszystkie oleje z oznaczeniem Normy ACEA A5 w tym Motule z takim oznaczeniem.
          Nie spotkasz w żadnym z olejów oznaczenia Norm np A3 i A1 albo A5 i A3 dlatego jak pisałem nie ma olejów 3 w 1 (trzy w jednym).
          Ty decydujesz czy kupisz Motula czy Castola czy Mobila. Ty decydujesz czy będziesz, oszczędzał silnik, środowisk, czy paliwo.
          Nie ma tak że zalejesz silnik olejem do oszczędzania paliwa i będziesz go gonił powyżej 3500obr albo nawet pod czerwone pole i będzie to bez konsekwencji dla silnika.
          Żebyś dobrze zrozumiał idee, oleje do ochrony silnika to nie są oleje najlepsze na świecie.
          Najlepszy olej to taki który spełnia wymagania producenta i jest właściwie dobrany do warunków i klimatu w którym będzie użytkowany.
          Czyli jeśli jesteś zdeklarowanym ekologiem to olej klasy ACEA A1 będzie najlepszym wyborem z możliwych.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Na wielu przykładach tutaj na forum, doszedłem do wniosku, że marka nie ma znaczenia. Ważne aby wybrać ten odpowiedni, można jeszcze sobie segregować wg. bazy olejowej. A czy Mobil, czy Castrol, LM, czy Motul, czy Valvoline.. jeśli olej z tej samej kategorii, każdy będzie ok. Najważniejsze to dobrać odpowiedni i zmieniać na czas ! A silnik będzie żył żył i żył..
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• to jest tak banalne że ciężko pojąć skąd się wzięło 695 postów i 186 wątków. . Domyślam się że z ...niewiedzy użytkowników, no, ale w szkołach tego nie uczą , a przydaje się bardziej niż wykłady z prakseologii.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                wyjustowałem Twoje zapytania w ww cytacie .... czyli oczekujesz konkretów, więc tak:
                - Motul - to wiodąca firma o ugruntowanej pozycji co do jakości swoich produktów.
                - jaki był? - nie ma znaczenia / auto kupiłeś po kimś? masz je od niedawna/ a Ty, chciałbyś jeść to samo co jadł poprzednik i pić to samo co pił poprzednik? zazwyczaj każdy lubi "swoje" zatem, minęły już czasy gdy się lało to co poprzednicy. Obecnie lejemy do silnika wg wymagania: olej odpowiedni do własnych warunków użytkowania o odpowiedni do temperatury otoczenia w którym będzie użytkowany.
                - czy to ma znaczenie - ogromne! i kluczowe ! to są najważniejsze kryteria olejowe zalecane przez producenta!
                - krótka odpowiedź ... ciężko o nią ale da się tylko zanim kupisz olej to określ się /zakwalifikuj do danej grupy użytkowników/ Honda proponuje aż 3 rodzaje olejów i wszystkie są odpowiednie!! tzn.: oleje chroniące silnik, oleje oszczędzające paliwo, oleje chroniące środowisko.
                NIe ma olejów 3 w 1.
                Dlatego nie podpowie Ci Nikt prawdy !!!! nikt ! bo jedynie Ty wiesz: jakim jesteś kierowcą w jakich warunkach użytkujesz auto oraz jakie masz warunki temperaturowe otoczenia.
                ...czy robi się wywód?
                oceń sam.
                Podałeś:
                Motula Eko Energy o Normie ACEA A5 - to olej dla flot i ochrony środowiska. Czy zwracasz uwagę na Normy? czy wiesz która z Norm jest najbliższa twoim wymaganiom? - my tego nie wiemy? zatem podpowiedź jaka by nie była będzie praktycznie nietrafiona !
                Drugi motul to olej wyłącznie do diesla i to diesla z DPF Norma ACEA C3. czyli całkowicie niezgodny dla twojego silnika. Zakaz lania takich olejów.
                Trzeci olej Motul to również olej do ochrony środowiska.
                Nie podałeś ani jednego oleju dla ochrony silnika Motul posiada takie oleje.

Krótko to będzie wtedy jak będziesz wiedział do czego są dzisiejsze oleje. Kiedyś 20 lat temu były wyłącznie oleje do ochrony silnika. Dzisiaj są dodatkowo oleje do oszczędzania paliwa i do ochrony środowiska. Bardzo mało jest olejów mających te wszystkie cechy w jednym oleju.
                Więc .... jasne jest co wybrać?
                No to rewelacja namierzyłem bankę po tym który jest zalany.

5_1.jpg

Czyli zrobiłem prawie 15 000 na oleju którego nie powinno się używać do tego silnika (1.8 ivtec )
                Co teraz? Jakies rady? Do soboty muszę dojeździć.
                Czy powinienem teraz zmienić na olej o innych właściwościach?? (przebieg prawie 140 000)
                Last edited by dniopers; 25-10-2017, 19:57.

Comment

• Bez paniki, te parę km nie zrobi różnicy.. olej C3 to olej o niskiej zawartości popiołów siarczanowych, siarki, fosforu.. Smarowanie było jak trzeba, jedynie gniazda zaworowe trochę gorzej się miały. Zmień olej wg. zaleceń instrukcji i jeździj zdrowo
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• z tego co widzę to jedynu Motul ACEA A3 to X-CESS 5W40, jakoś nie ma wyboru

Comment

• I jeszcze:
                      Motul 8100 X-max 0W-40 ACEA A3/B4
                      Motul 8100 X-lite 0W-30 ACEA A3/B4
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez dniopers Zobacz posta
                        Czyli zrobiłem prawie 15 000 na oleju którego nie powinno się używać do tego silnika (1.8 ivtec )
                        tak jest, olej ten nie jest zalecany przez Hondę. W instrukcji nie znajdziesz dopuszczenia oleju ACEA C3 do silnika benzynowego, czyli zakaz! Wielu mimo wszystko leje oleje Klasy C, nawet niektóre ASO. Pamiętaj jednak że te oleje są do diesla z DPF i zostały zaprojektowane tylko do takich silników. Mają już ponad 10 lat istnienia na rynku a Twoja Honda to 2015r czyli Producent Honda wie i wiedział że taki olej istnieje i nie ujęła go w wymaganiach dla tego silnika, czyli zakaz!
                        Z gamy Motula X-CESS 5W40 ACEA A3 jest sprawdzonym produktem przez wielu użytkowników Hond i nie tylko.
                        Widzę że jak większość zakwalifikowałeś się to tych, dla których kondycja silnika jest priorytetem.
                        Na przyszłość już będziesz wiedział co stoi na półce i do czego dany olej jest.
                        Zamieszczone przez dniopers Zobacz posta
                        Czy powinienem teraz zmienić na olej o innych właściwościach?? (przebieg prawie 140 000)
                        jak napisano, nie panikuj, zmienić możesz zawsze! Twój silnik przystosowany do każdego rodzaju oleju wymienionego w Instrukcji.
                        Natomiast nie jest dobrze kiedy na oleju do oszczędzania paliwa użytkujesz silnik dynamicznie. Tak samo nie osiągniesz oczekiwanych efektów gdy na mocnym oleju ochrony silnika chcesz uzyskiwać spalanie na poziomie niższym niż średni wynik.
                        Kierunek w motoryzacji to Ekologia, dlatego oleje dla ochrony silnika staną się w wkrótce towarem ekskluzywnym. W globalizacji motoryzacyjnej zmieniły się priorytety, skończyło się "nastawienie na moc" zaczęło się "nastawienie na emisje CO2".
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                          nie cytujemy całości wypowiedzi.
                          Moja honda to rok 2007

edit.
                          no to dotyczy twojego silnika wszystko co było napisane i wskazane wyżej łącznie z proponowanymi propozycjami.
                          konkretnie z gamy Motula:
                          Motul X-CESS 5W40 ACEA A3
                          to są produkty dużo bardziej właściwe niż ten co masz obecnie/.
                          r7
                          Last edited by rambo7; 26-10-2017, 08:20. Powód: edit.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            I jeszcze:
                            OLEJE WYCOFANE, na stronie widnieją ale jest info na stronie hurtownia motul

Comment

• pytaj u naszych zaprzyjaźnionych sprzedawców: https://www.civicforum.pl/forumdispl...3%B3lnopolskie
                              Ostatnio Motula kupowałem w Oil-land. Jeśli nie znajdziesz równoważne temu konkretnemu Motulowi oleje to: https://www.kolegaberlin.pl/pol_m_Ol...-0W40-295.html
                              nie reklamuję! jedynie prezentuję wymienioną sporą gamę w zakresie SAE 0W-40 z Normą ACEA A3.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• ciekawe o co chodzi z tymi olejami z niemiec od sprzedawcy kolegaberlin, jakoś budzi podejrzenie

Comment

Working...
                                X