Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja zamówiłem teraz Statoil LazerWay V 0W30

Comment

• Jedyny wniosek do jakiego doszedłem po przeczytaniu wątku to: ilu użytkowników tyle opinii W przyszłym tygodniu planuję wymianę oleju w moim 1.8. Autko ma przejechane zaledwie 22tys km. Na ostatnim przeglądzie w Hondzie wlano mi Shell Helix Ultra 5W30. Jeżdżę głównie po mieście, krótkie odcinki - do 8km, dość dynamicznie. Dlatego też na oleju nie mam zamiaru oszczędzać. Po zapoznaniu się z opiniami wstępnie zdecydowałem się na Motul 8100 ECO-NERGY 5W30 tylko czy jest sens przepłacać skoro w Hondzie leją Shell'a? Cenowo wychodzi o połowę taniej... Olej wymieniam zawsze raz w roku, robię w tym czasie ok 10tys km. Do poprzedniego autka - Opel - lałem Castrol Edge więc trochę dziwnie lać tańszy olej do Hondy. Jest sens inwestować w Motul, gdzie najlepiej kupić olej?

Comment

• Zamieszczone przez 5andman Zobacz posta
        wstępnie zdecydowałem się na Motul 8100 ECO-NERGY 5W30 tylko czy jest sens przepłacać skoro w Hondzie leją Shell'a?
        Nie ma sensu przepłacać.
        W Hondzie jak i innych markach leją to na co akurat w danym roku mają podpisana umowę z producentem oleju.

Trzymaj sie specyfikacji oleju którą zaleca Honda, a producenta możesz wybrac na zasadzie "widzi mi się"
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Jestem po rozmowie z dwoma krakowskimi serwisami Hondy. Do benzyny fabrycznie leją 0W20. Następnie tzn na przeglądach 5W30 Shell'a który jest minimalnie tańszy ale jak zapewnił serwisant równie dobry, a nawet lepiej dobrany pod nasze warunki klimatycznie. Na moje pytanie, który będzie lepszy na krótkie trasy odpowiedzieli że 0W20. Nie ma problemu ze zmianą z 5W30 na 0W20.

Comment

• Jeśli nie wiesz co wybrać między 0W20 a 5W30 to weż 0W30. Ja taki kupiłem właśnie.

Comment

• Taki też wezmę na próbę. Szkoda tylko, że z oficjalnej dystrybucji Motul jest taki drogi. Dostałem dzisiaj cenę 280zł za Motul 8100 ECO-NERGY 0W30 5l. Pozostaje poszukać gdzieś taniej.

Comment

• Jest wielu oficjalnych dystrybutorów. W jednym z nich koło mnie kosztuje 190 zł. Ja natomiast kupiłem Statoil lazerWay V 0W30 w cenie 40 zł/litr plus kw. Kupiłem 5 litrów w opakowaniach 1 L.

Comment

• Ja do tej pory zalewalem Millers a 5w30 Eco do 1.8 VTEC i musze powiedziec, ze dobrze nadaje sie do tego silnika. Nie znika I trzyma silnik w czystosci. Bez problemu daje rade przy interwalach wymiany co 10 tys km. Na nastepna wymiane zamierzam sprobowac Petronas Syntium 5w30 FR. Slyszalem duzo dobrego o bazach olejowych Petronas'a.
                  Pozdro

Comment

• Natrafiłem na przyjazny, dobrze zilustrowany opis procesu zmiany oleju. Opis w języku angielskim. Jak wiadomo w zmianie oleju filozofii żadnej nie ma, a ilustracje mówią wszystko.

Change the oil in your 2006-2011 Honda Civic to keep it running strong and improve engine longevity. This guide will cover all models equipped with...

źródło: www.ifixit.com

Comment

• Dobra instrukcja. Dzieki.

Comment

• Spoko, tylko szkoda że nie ma pokazane jak odkręca filtr. Rękami nie zawsze się da.
                        U siebie jak byłem zmieniać to łapali za filtr jakimś kluczem (żabą ,czy jak to się nazywa) bo niczym innym nie udało się tam dostać.
                        Za każdym razem z filtra zostawał powyginany złom.
                        Ciekawy jestem czy jest jakiś nastawny klucz do odkręcania filtra, bo każda firma ma inną średnicę, a miejsca wokół filtra jest naprawdę mało.

Comment

• Dostep jest raczej trudny. Musze zajzec od spodu i zobaczyc czy uniwersalny "klucz" bedzie pasowal. Interesujace jest, ze na samym korku wlewu oleju jest sugestia jakiej lepkosci olej nalezy wlac. W moim tego nie ma.

Comment

• Ja odkręcałem kluczem taśmowym - patrz fotka.1.jpg
                            W sedanie jest bardzo mało miejsca, dodatkowo filtr znajduje się w swego rodzaju obudowie przez co dostęp jest utrudniony. Najłatwiej byłoby odkręcić filtr dedykowanym kluczem nasadkowym.

Comment

• Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                              Ciekawy jestem czy jest jakiś nastawny klucz do odkręcania filtra, bo każda firma ma inną średnicę, a miejsca wokół filtra jest naprawdę mało.
                              Są klucze łańcuchowe, paskowe albo nawet automatyczne.
                              Sklep z narzędziami oferuje szeroki wybór narzędzi specjalistycznych pogrupowanych w odpowiednich działach.
                              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez 5andman Zobacz posta
                                Ja odkręcałem kluczem taśmowym - patrz fotka.[ATTACH=CONFIG]16492[/ATTACH]
                                W sedanie jest bardzo mało miejsca, dodatkowo filtr znajduje się w swego rodzaju obudowie przez co dostęp jest utrudniony. Najłatwiej byłoby odkręcić filtr dedykowanym kluczem nasadkowym.
                                Mam dokladnie taki sam klucz. Mowisz, ze dalo rade?

Comment

Working...
                                X