Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez szczurek111 Zobacz posta
    Po pierwszym przeglądzie w ASO po 20000 km (w lipcu 2011) wlali mi Castrol Magnatec Proffesional 5W30 (tak przynajmniej jest na fakturze, no chyba że oszukali i lali to co mieli pod ręką). W grudniu byłem u swojego mechanika i poprosiłem o ten sam olej, bo uznałem, że jak wiem co było lane do silnika to leje to samo (moja hania ufo 1.8i VTEC)
    Też mam zalane auto Castrolem tylko EDGE 5w/30 , silnik 1,8Benzyna przebieg 63000 i nie widzę jakiś problemów co do tego oleju

Panowie mam pytanie tak jak wyżej napisałem posiadam wlany olej w silniku Castrol EDGE 5W/30 i niebawem będę musiał zmienić . Czy wybrać to samo co posiadam czy zalać innym olejem ? Może inną firmę . Proszę o info z góry dziękuje .

EDIT: polecam funkcję edytuj - wtedy nie trzeba pisać "jak napisałem powyżej" i jest zgodnie z regulaminem
    Last edited by Alix; 03-06-2013, 17:40.

Comment

• Jakim olejem teraz zalać???

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy bo od niedawna posiadam Civic VIII (1.8 140KM). Moje pytanko dotyczy jakiego oleju teraz mam użyć w moim autku. Sprowadzone zostało z Holandii, w bagażniku zostawiono litrowy baniaczek z olejem shell helix HX7 C(cold start) 5W-40. Jaki teraz wlać przy wymianie?????? czy shell ULTRA 5W-40 moze być????

Comment

• nie może być ... to doskonały olej do tego silnika.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Nie tylko do tego

tez mam u siebie Shell Helix Ultra 5W 40 w VIgenie. Na liczniku prawie 215tys. km a w porównaniu z poprzednim Motulem zużycie spadło o prawie polowe.

Jak pisze prezes. Bardzo dobry olej
          The 1st. - EJ9
          The 2nd. - ES7
          The 3rd. - FD7
          The 4th. - CU2
          ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• panowie ale ten HX7 to półsyntetyk a ultra to syntetyk. czy nic sie nie stanie jak teraz zaleje go syntetykiem? autko ma przejechane 149 tys.

Comment

• wydaje mi się że typowo ktoś zamierzał sprzedać auto i nalał tym razem tańszy olej, po prostu.
              czy stanie sie ? - tak stanie się ! ... polepszy mu się od razu.
              Od początku z pewnością był syntetyk.
              Poza tym sam piszesz nieściśle, Karle84 jeśli piszesz że shell helix HX7 C(cold start) 5W-40 to to jest syntetyk, jesli miało być 5W-30 - to jest to syntetyk jeśli 10W-40 to jest to pół syntetyk.
              Jeśli decydujesz się na shell helix HX7 10W-40 to odradzam, lepiej Shell Helix Ultra 5W 40 nie ważny jest przebieg, ważna jest kondycja silnika. Jeśli kondycja jest słaba to i żur z kiełbasą nie pomoże. jeśli dobry, a zakąłdam że tak bo jednostka 1,8 jest całkiem mocna to Shell Helix Ultra 5W 40 to idealny wybór!
              Niby co ma się stać? masz jakieś złe doświadczenia z tym olejem? im szybciej go zmienisz tym lepiej.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Bardzo dziękuje za info....pozdrawiam.

Comment

• Witam,

A co sadzicie o Mobil 1 New Life 0W 40? uzywals ktos tego oleju w 1.8 ?
                  Dzieki

Comment

• Poprzednie auto - Accord 2.0 zalałem Motulem 8100 0W30, a nie wiedziałem jaki był wcześniej i żadnych złych objawów nie było, powiem że odczułem poprawę, czuć różnicę, olej jest rzadszy przez co szybciej smaruje (zwłaszcza zimą) i jest przeznaczony do silników które wysoko się kręci, a takimi są Hondy.
                    W Civicu też będę zmieniał właśnie na Motula 8100 0W30
                    Last edited by qbaxs; 09-06-2013, 11:32.

Comment

• Ja w Civicu 1,8 od 85 000 km leję Mobil 1 EPS. Mechanik zauważył już w kilku samochodach, że lejąc ten olej prawie nie ma jego ubytków między wymianami (10-15 kkm).

Comment

• Niedawno zalałem olej 0W20 przy przebiegu 105 tyś km. Nie mam żadnych problemów, a zauważyłem że silnik ciszej pracuje.
                        Civic VIII 1.8 Executive

Comment

• w lato przy +38stC ... masz zalany 0W20 wow ! ...nie wiem co fachowcy na to? ale moim zdaniem cicho, to on długo nie pochodzi...
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Taki olej zaleca Honda i też taką dostałem odpowiedź od Honda Motor
                            Civic VIII 1.8 Executive

Comment

• szok! Panie ...szok!

zaleca a jakże , ... zaglądałeś na ten diagram w książce do jakich max temperatur należy stosować parametr "20"? - to spojrzyj w książkę , w tej kwestii sie nic nie zmieniło od 30 lat. Tam widać dokładnie ... do jakiej maksymalnej temp. otoczenia nadaje sie ten olej, ... kolego na pewno na 100% on sie nie nadaje do otoczenia w którym panuje temp. jaka mamy (miewaliśmy) obecnie +38stC. ale ... Twoje auto - Twoja sprawa, jeśli ASO zwolniło Cię od myślenia ..no to ok z nimi będziesz się dochodził ewentualnie , więc powodzenia.
                              Last edited by rambo7; 09-08-2013, 14:30.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Taki oto list dostałem

Witam,

Jak najbardziej może być 5W40
                                My zalecamy olej Hondy paliwooszczędny 0W-20 dostępny do zamówienia w ASO Honda na terenie kraju.

Pozdrawiam
                                Andrzej L.
                                Customer Relations Section

Honda Motor Europe Limited
                                (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością)
                                Oddział w Polsce
                                ul. Puławska 381
                                02-801 Warszawa
                                tel: +48 (22) 545 7 999
                                fax: +48 (22) 545 75 80
                                Sprawdź stronę internetową koncernu Honda i poznaj wachlarz naszych samochodów osobowych, motocykli, sprzętu wodnego oraz maszyn i urządzeń ogrodniczych.

e-mail: [email protected]
                                Civic VIII 1.8 Executive

Comment

Working...
                                X