Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.8 140 KM - jaki jest?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez libidinously Zobacz posta
    Z tego co koledzy tu pisali to w 5 biegowym automacie IX gen 1.8 ma 2,8 k obrotów przy 140 km/h (to chyba nawet mniej niż CTR FK2?), podczas gdy manual 6 b 1.8 ma 3,5 k. To po pierwsze.

Po drugie, mówimy o 8 genie z którego rocznika? Do 2009 r. to była zautomatyzowana 6-biegowa skrzynia, po liftingu w 2009 r. 5-biegowy klasyczny automat. Generalnie dużo lepsze opinie zbiera ten drugi z racji trwałości i płynności działania.
    Civic wersja 2007r

Comment

• Zamieszczone przez libidinously Zobacz posta
      Po drugie, mówimy o 8 genie z którego rocznika? Do 2009 r. to była zautomatyzowana 6-biegowa skrzynia, po liftingu w 2009 r. 5-biegowy klasyczny automat. Generalnie dużo lepsze opinie zbiera ten drugi z racji trwałości i płynności działania.
      Mam automat w sedanie 8 gen. z 2009 oku. Można jakoś rozpoznać, czy to jest przed, czy po liftingu?

Comment

• Jak masz w sedanie to możesz mieć tylko klasyczny 5-biegowy automat Skrzynie manualne zautomatyzowane były tylko w hatchbacku. Liftingu istotnego sedana generalnie nie było, niestety szkoda bo IMO ten w USA moim zdaniem był bardzo udany...
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Witam.
          Być może piszę nie w tym temacie, ale jakiś czas temu przeglądając forum natknąłem się na post któregoś z kolegów dotyczący spalania, w którym załączono link do strony, która w bardzo przejrzysty i "fajny" sposób pokazywała spalanie auta w zależności od producenta i rodzaju paliwa, były wykresy itd.
          Niestety nie mogę tego znaleźć. Mógłby ktoś pomóc? lub ewentualnie wskazać jakieś alternatywne strony?, będę bardzo wdzięczny.

Comment

• Spiritmonitor
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Dzięki bardzo

Comment

• Cześć. Po 6000 km mogę powiedzieć, że to bardzo udany silnik do jazdy na codzień, chociaż brak mu charakterystyki i dźwięku typowych dla starych v-teców. Dzięki kròtkiej skrzyni cały zespòł napędowy ma całkiem niezłą elastyczność (jak na wolnossącą jednostkę) i tworzy spòjną całość z koncepcją nadwozia. Sedan to dobrze wyważone auto z bezpośrednim układem kierowniczym, dające odczucie lekkości prowadzenia aut z lat 90tych. Niska masa własna i opory powietrza wraz z i-vteciem pozwalają przy spokojnej jeździe robić zaskakująco niskie wyniki spalania. W poprzedniej dekadzie nie było to takie oczywiste, bo większość aut była przesadnie utuczona (np Alfa Romeo 159). Praktycznie zerowe zużycie oleju silnikowego, niskie koszty eksploatacji ( bezobsługowy łańcuch rozrządu). Są też niestety wady: wyraźna zwłoka w gazie przy około 2500-3000 obr., opisywana na forum; średnia praca wodzikòw skrzyni biegów i specyficzna praca pedału sprzęgła.
                Pozdrawiam
                Łukasz

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                  Jest idealny do tego auta, przyspieszenie dobre, prędkość dobra spalanie - Znakomite - trasa Warszawa - Gdańsk - spalanie 5.9 litra i to nie na komputerze a jeżdżę bardzo dynamicznie
                  Ja co prawda mam automat, ale nigdy (nawet na trasie) nie udało mi się zejść poniżej 7l/100km

Comment

• Jeździłem kiedyś w automacie i chwalę za kilka rzeczy: nie trzeba pedałować w korkach jak na rowerze , zero problemów z podjazdami, ruszaniem, zgaśnięciem silnika, obsługa jedną nogą, taki egzemplarz to wspaniały WFV i to jest właśnie komfort, można się skupić na jeździe i wypatrywaniu misiaczków w krzakach, niestety to spalanie musi być odrobinę wyższe bo automat to zawsze większe obciążenie silnika i pokutuje to w wyższym spalaniu. Nie martw się o to spalanie, masz wypas furę w leniuchu i tym się ciesz.
                    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Pytanie dotycz. wkrecania

Witam
                      przepraszam ale to pytanie moze zabrzmiec glupio, poniewaz od niedawna zsotalem szczesliwym posiadaczem hani civic ufo i chcialbym wiedziec czy cos moze sie stac zlego z silnikiem podzczas krecenia go do tzw. odciny wczesniej jezdzilem samochodem wolnno ssacym ale to nie byl japoniec
                      z gory dziekuje i przepraszam za to ze umiescilem w nie odpowiednim dziale.

admin. No znalazłem lepsze miejsce. A było by łatwiej jakbyś zajrzał do Regulaminu, przywitał się z nami, przedstawił Auto...
                      Last edited by markow71; 17-06-2016, 19:41.

Comment

• Kręć ile wlezie. Zmieniaj regularnie olej <15tys. i kontroluj jego stan co parę tys. km. Będzie OK.
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Kręcenie jak najbardziej, ale tylko na rozgrzanym silniku. Tak na prawdę zanim olej nie osiągnie właściwej temperatury nie powinno się przekraczać 3000 obr/min. Aluminiowa konstrukcja 1.8 bardzo szybko rozgrzewa, ale wskaźnik temperatury pokazuje temp. płynu chłodniczego a nie oleju, warto więc szczególnie zimą odczekać jeszcze kilka minut. Pozdrawiam Łukasz

Comment

• Wszystkie R serie to SOHC.
                            . .

Comment

• tylko jeden wałek rozrządu i 16 zaworów
                              http://www.civicforum.pl/showthread....Civic-2006-1-8

Comment

• Nie wiem na ile komputer jest wiarygodny, ale ostatnio w trasie spalanie 4.7/100
                                Nie ukrywam, że trochę się napociłem żeby jechać tak bardzo eco
                                spalanie.jpg

Comment

Working...
                                X