Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Skrzynka zwolniona
    Jeśli masz do tej pory felgi Hondowskie to nowe koło będzie bliżej błotnika i jeszcze trochę zapasu zostaje. Ja mam zimowe felgi 17" 7,5J ET33 (o 7mm wystają bardziej na zewnątrz niż setup o który pytasz) to już musiałem lekki negatyw robić by nie wyrywało spinek sierpów nadkoli na dużych dziurach.
    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Tak wygląda 17x7,5 z oponą 224/45/172016-04-16 12.30.50.jpg

Comment

• Dzieki Pikus ! Czyli trzeba zamawiac

Comment

• 18" zamiast17"

Witam.
          Mam takie szybkie pytanko. Czy oryginalne felgi z oryginalnymi oponami od wersji Type R będę pasowały do wersji 5D?
          Z góry dziękuję za odpowiedź

Comment

• Tak, będą pasować.
            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Dzięki Butler.

Comment

• jaka 18? parametry

mam type-s z 2007 roku

obecnie jest 17 OEM-owa, nie ukrywam, że wisienki na torcie z tego powodu nie ma więc jest plan na 18 cali. (przymierzałem 19 bo leżą takie ATS czarno polerowane z rantem gdzieś w kącie w garażu ale jednak to przerost formy nad treścią, po za tym nie pasują do tego pojazdu)

Zatem idąc drogą rozsądku i faktem że mam komplet prawie nowych opon 225/40/18 z jakiegoś poprzedniego auta. Brakuje tylko ładnej felgi.

I teraz pytanie jest takie..

przy feldze 18 i w/w oponie jakiej najlepiej felgi szukać?

Podejrzewam, że 8 cali ale jakie osadzenie ET byście sugerowali żeby opony były jak najbliżej błotnika nie trąc jednocześnie - wystarczy że podłogą zawadzam

Comment

• Jeśli szerokość felgi 8" to optymalne ET to 40. Mniej tu już zaczyna trzeć.
                  Może być też 8,5", tutaj ET40 niektórym trze, innym nie... Zależnie od modelu opon które różnie się układają na feldze.

Comment

• Dzięki

tak jak mówisz zależne od opony.
                    kiedyś mierzyłem miarką opony i 205 tki mały od 20,5 cm do 21,7 cm(uniroyale)

zatem 8 i ET 40 szukam i może jeszcze zmierzę opony profilaktycznie :-)

Comment

• Witam forum
                      Mam krótkie i szybkie pytanko. Mogę kupić okazyjnie felgi zimowe do mojej Hani. Czy będzie mi to pasowało: DOTZ 215 55 R16. Letnie mam 225 45 R17. Czy będe potrzebował jakieś dystanse?
                      sigpic

Comment

• Pytanie jakie ma to ET

W pierwszym poście masz pełne wyjaśnienie przez R7

Rozmiar felgi Średnica: 16"
                        Szerokość: 6,5J
                        Rozstaw śrub: 5x114,3mm
                        Odsadzenie ET: 50
                        Otwór centrujący: 64,1mm

Fabryczna opona NOMINALNA: 205/55/16 - 91H lub 205/55/16 - 91V
                        Last edited by Adaszek123; 06-08-2016, 09:32.
                        Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

• Zamieszczone przez Adaszek123 Zobacz posta
                          W pierwszym poście masz pełne wyjaśnienie przez R7
                          No właśnie nie tak do końca bo R7 pisze o oponach 205.

W jaki sposób sprawdzić osadzenie???

A felgi Dotz to cos porządnego???
                          Last edited by danekleon; 06-08-2016, 09:57.
                          sigpic

Comment

• Na feldze każdej wytłoczone od wewnętrznej strony masz.

Z tego co słyszałem solidna firma. Co do opon to wpisz w Google przelicznik opon zresztą na forum tez gdzieś był link zaraz poszukam

edit:

Tutaj masz przelicznik opon https://www.opony.com.pl/narzedzia/z...pon/245/45r17/

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
                            Last edited by Adaszek123; 06-08-2016, 10:45.
                            Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

• Panowie niech kto mi dorazdzi planuję zakup

Nazwa: 7.5x17 5x114.3 ET40 TN11 mattgrey
                              Producent: Tomason
                              Rozmiar: 7.5x17
                              Rozstaw srub: 5x114.3
                              Osadzenie: ET40
                              Otwor centralny: 72.6
                              Kolor felgi: mattgrey

Rozumiem że paratmetry ok ?

Jeszcze jedno pytanie bo mają kolor matt grey auto mam koloru czerwonego myslicie że felgi nie zginą na aucie ? Czy lepiej kupić srebrne ?

Doradziłby ktoś od razu jakieś śruby godne uwagi zabezpieczające ?
                              Last edited by Omenariusz; 28-08-2016, 18:53.

Comment

• Wejdź na stronę z felgami, np felgi.pl i przymierz. Wrzuć fotę swego auta jeżeli nie będzie w Twoim kolorze w przymierzalni. Nakrętki możesz wziąć McGarda, często kupując koła, sprzedawcy robią jakieś promocje na nakrętki zabezpieczające. Pamiętaj o nakrętkach zwykłych - prawdopodobnie będziesz potrzebował stożkowych.

Comment

Working...
                                X