Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zanim zaczniesz kombinować zerknij sobie na te narzędzia. Nie możesz sobie dowolnie zmieniać rozmiarów opon.
    225/45/18 nie będzie "wporzo". Jak już to 225/40/18
    https://www.v10.pl/narzedzia/Kalkula...,opon,204.html
    https://wulkanizacja.krakow.pl/content/view/89/52/
    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
      Zanim zaczniesz kombinować zerknij sobie na te narzędzia. Nie możesz sobie dowolnie zmieniać rozmiarów opon.
      225/45/18 nie będzie "wporzo". Jak już to 225/40/18
      Sam pisałeś:
      Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
      Znam kilka Civiców VIIIgen z takimi oponami i problemu nie ma. Jeden nawet jeździ tak w zimowym setupie.
      1. Licznik przestanie przekłamywać (bo normalnie zawyża) bo zwiększamy średnicę koła, trzeba uważać przed pomiarami prędkości.
      2. Można odczuć słabsze przyspieszenie (raczej minimalnie), ale jednocześnie na poszczególnych biegach osiągniemy troszkę wyższe prędkości.

Comment

No dobra...
        225/45/18 można, ale masz już średnicę o 23mm większą niż powinna i więcej już nie dawaj.
        Jak już chcesz szerzej to odpowiednik nietypowego już rozmiaru 225/45/18 to 245/40/18 lub 255/40/18.
        Ale to już musisz mieć szersze felgi do nich oraz dobre ET dobrać żeby nic nie tarło.
        Nie będę wnikać jak te zmiany wpłyną na spalanie i prowadzenie...
        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Zamieszczone przez joker_wmb Zobacz posta
          A co sądzicie o dołożeniu kolejnych mm do szerokości? np. 235/45/18? Jeżeli nie komplet to może sam tył?
          Zacznijmy od tego w jakim celu chcesz zakładać jeszcze większe i szersze opony? Twoje auto ma już wyjściowo niewielki moment obrotowy i twarde zawieszenie. Samo zakładanie 18'' do 1.8 jest dla mnie lekkim przerostem formy nad treścią - poza wyglądem raczej nie ma zalet, nawet różnica na zakrętach w stosunku do 17'' (też już niskoprofilówek) jest minimalna. Auto staje się wolniejsze i robi się twardo. A jeszcze montować cięższe i większe nadwymiarowe...?
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Z kompedium wynika że taki rozmiar jak do 5 d można zakładać do sedana jeśli dobrze rozumiem. Mimo wszystko wolę się upewnić. Mam plan założenia 17 do sedan czy ktoś może mi doradzić? Jaki profil szerokości? Czy nic nie bedzie tarlo bo slyszem różne opinie . Felgi będą orginalne od 5 do sedanów chyba nie bylo 17

Comment

Mam pytanie bo znajduję na forum sprzeczne informacje.
              Żona jeździ civicem VIII 1,8 5d 2008 rok. Na lato ma koła 225/45/17 na oryginalnych felgach
              Chcę jej kupić koła zimowe.
              I teraz pytanie czy koła 195/65/15 można do tego auta założyć?? Czy muszę szukać 205/55/16

Comment

Możesz zastosować 195/65R15. Jak byś wczytał się w tematy o oponach to byś bez problemu dotarł do linków z kalkulatorami opon. Powyższa opona jest prawie identyczna co do średnicy do tej 17-ki.
                A co do "sprzecznych informacji" to obstawiam Twoją niewiedzę w temacie bo opony możesz dobierać jak Ci pasuje tylko musisz wiedzieć czy wejdą i przede wszystkim co chcesz uzyskać zakładając taką czy inna oponę i co za tym idzie felgę.

Comment

Nie chodzi mi o obwód końcowy koła to jest jasne że wszystkie te które podałem są zamiennikami o prawie identycznym obwodzie. Wiem co uzyskam zakładając taki a nie inny rozmiar felgi.
                  Sprzeczne informacje to to że w kompendium wiedzy podawane jest koło 15 cali z oponą 195/65/15 jako pasujące, a na forum w paru miejscach jest napisane że koło 15 cali fizycznie nie wchodzi do civica 1.8
                  Nie chce kupić kół których nie da sie założyć. Czy jedyną możliwością jest to że muszę sobie przymierzyć.
                  Natomiast biorąc pod uwagę twoją odpowiedź "możesz zastosować 195/65R15" jasno piszesz że pasuje. A w paru miejscach na forum znalazłem info od kogoś kto pisał ze nie pasuje.
                  Stąd moje dylematy

Comment

Zamieszczone przez jaskul Zobacz posta
                    Sprzeczne informacje
                    wszystkie te które podałem są zamiennikami o prawie identycznym obwodzie
                    a na forum w paru miejscach jest napisane że koło 15 cali fizycznie nie wchodzi do civica 1.8
                    Jak posty są od funkcyjnych to powinny być rzeczowe, jak od userów to bywa różnie (które posty?). Ale logicznego myślenia nic niezastąpi, skoro ludzie do UFO pakują nawet 19 calowe koła to jakim cudem odwiecznym natury 15-ka z seryjną średnicą miała by nie pasować? A auto pewnie masz seryjne i raczej nikt nie zapakował Ci tam ogromnych sportowych hamulców.

Lenistwo kolego przede wszystkim widzę bo wyobraź sobie że nie jesteś pierwszy, który o to pyta:

Szukasz ET Felgi? Skorzystaj z naszego narzędzia pozwalającego sprawdzić jaka jest odpowiednia wartość dla Twojego samochodu.

Nie wiesz jak dobrać zamienniki opon do Twojego samochodu? Skorzystaj z naszych narzędzi i dopasuj odpowiedni rozmiar.

Stąd moje dylematy
                    Czytać co zostało napisane i logicznie myśleć. I nie będzie dylematów.
                    Powyższe narzędzia rozwieją Twoje wątpliwości w 100% a były wielokrotnie linkowane.
                    Last edited by Gość; 26-07-2015, 10:03.

Comment

Moje dylematy wzięły sie między innymi po przeczytaniu tego wątku
                      Witam! posiadam civica ufo:) 1.8 z 2006 roku. Obecnie jeżdżę na fabrycznych alu 16tkach, ale niedługo zbliża się zima i stoję przed dylematem wyboru felg i opon. Na wulkanizacji zaproponowali mi bym założył na zimę mniejszą felgę, tj. 15. Co wy na to? Doradźcie coś:)) Mam jeszcze jedno pytanie, tzn. czy na zimę lepiej założyć stalowe felgi, czy może jeździć na tych alu, które obecnie posiadam (przyznam, że nie chciałbym ich za bardzo zniszczyć). Wszelkie opinie mile widziane, z góry

I tam są zdania:
                      "Tylko dlatego że konstruktorzy ze względów estetycznych zrobili olbrzymie osłony z cienkiej blaszki na tarcze hamulcowe w lakierze metelic-dlatego typowa 15'felga nie wejdzie bo i 16tak się ledwo mieści."
                      I drugi post:
                      "Mi w ASO mówili że np. do 1.8 Sport 15 jest za mała ze względu na wielkosc hamulców - jak inne wersje to nie wiem."
                      Ale skoro racji nie mieli to kupię żonie 15 na zimę...
                      Dziękuję za pomoc.
                      Last edited by jaskul; 26-07-2015, 11:07.

Comment

Problem nie jest z opona ale z felga. Nie kazda 15" podejdzie pod hamulce, bez przymierzenia nie sposob na 100% powiedziec ktora. Jezeli sa duze tarcze kotwiczne (wiekszosc diesli, niektore 1.8) to 15 generalnie nie wchodza.

Podsumowujac 15" tylko jezeli mozna przymierzyc konkretna felge. Oficjalnie przez Honde sa NIE polecane do wersji od Comfort wzwyz i raczej istotnie pogorsza wlasciwosci jezdne auta, w tym wydluza drogi hamowania. Osobisnie nie montowalbym 15'' tak czy owak do tego auta. Takze raczej polecam poszukac 16 albo kupic normalne zimowe opony do tycb 17'', zimowki w tym rozmiarze sprawuja sie znakomicie.

Jezeli to 2. auto w rodzinie i jezdzi nim zona spokojnie tylko po miescie, to zrobilbym jeszcze zupelnie inaczej i kupil markowe wielosezony 205/50/R17 - beda sie sprawowac na pewno lepiej niz takie 15''. Takie rozwiazanie jest wyjatkowo korzystne finansowo, jezeli zbliza sie juz czas wymiany opon letnich - jeden komplet opon, pewne oryginalne felgi, bez wymian, markowy wielosezon bedzie lepszy w wielu warunkach w naszym klimacie od szczegolnie budzetowych i zanizonych rozmiarem opon.
                        Last edited by Alix; 26-07-2015, 12:14.
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Alix, niewiem jak dokładnie w VIII ale w IX też są dwa rodzaje hamulców stosowane (15" i 16"). Ale rozumiem że kolega felgi pasujące już posiada więc opona mu na bank wejdzie. Jeżeli jest inaczej to niema sensu kupować 15-ek.

Comment

Chcę jej kupić koła zimowe.
                            No raczej nie ma felg zimowych bo kolo to opona plus felga i dlatego sie pyta czy 15 czy 16 kupic.
                            . .

Comment

Ok ale pytanie dotyczy koła, koło w nadkole wejdzie a sprawa felgi i montażu to drugi temat. Tak czy inaczej trzeba by doprecyzować pierwszy post bo jak widać jest problem.
                              Kolego, musiał byś sprawdzić specyfikację Twojej Hondy i tam powinno być napisane jak nie o felgach to o hamulcach.

Comment

W IX tak jak pisze Joe są (były) seryjnie wypuszczane samochody na 15' (alu/stal) ale tylko w wersji S (de facto już niedostępnej, kiedyś rozmawiałem na ten temat w ASO). I tylko tam można było zakładać zamiennie 15-ki. Bo miały one inne hamulce.
                                Zerknąłem na specyfikację VIII z 2006 (https://www.civicforum.pl/showthread...990#post146990) nie przewiduje ona nawet w Base seryjnych 15, więc zgodnie z kompendium i tym co pisze Alix, tam trzeba raczej przymierzać konkretną felgę. Takie też info uzyskałem od konsultanta jednego z portali oponiarskich (który jeździ UFO )

Comment

Working...
                                X