Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Powiedzmy, że masz alternatywne podejście do sprawy. Z tym profilem jak lubisz góry to ja bym sobie zostawił jednak chociażby zapas na łańcuchy (Honda już przy OEM 205/55/R16 zaleca tylko te o niskich oczkach), ale Twój wybór. To, że jak stoi na prostym wydaje Ci się, że opony od SUVa (skoro mówimy o 70 przy 16'') wejdą, nie znaczy że tak będzie bez obcierania na skręconych kołach przy solidnie załadowanym aucie. Aluski od jakichś 10 lat raczej nie mają problemów z zimą - i bynajmniej piszę to z własnego doświadczenia, bo od lat jeżdżę już tylko na alu - https://www.civicforum.pl/showthread...842#post204842 . A w tej Tigrze to miałeś nowe markowe całoroczne czy takie zużyte budżetowe z którymi ją kupiłeś, które musiałeś zmieniać? Bo sorry, ale to wtedy żadne porównanie. Ale już na pewno lubiąc góry... nie kupowałbym chińskich zimówek. Twoje pieniądze i Twoje bezpieczeństwo, ale polecałbym jednakowoż zlitować się nad autem i swoim losem i kupić chociaż Dębicę Frigo 2 czy coś w ten deseń. Przynajmniej wiadomo, że dobra z tego zimówka.
    Last edited by Alix; 16-06-2014, 23:39.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• właśnie oglądam frigo 2 szwagier miał takie w passacie b5 i piękna sprawa w porównaniu i innymi jakimiś tam tanimi zimówkami jechały aż silnik zawisł na śniegu dopiero

co do alufelg to teść siostry jak zaczął je używać w zimie to widać było zużycie poza tym jakby co to nie będę płakać jakby się coś stało stalówce... ładne te twoje aluski

Kolego to nie blog, po raz drugi proszę o nie pisanie postów jeden za drugim tylko używanie edycji.
      Last edited by Alix; 17-06-2014, 00:01.
      http://www.civicforum.pl/showthread....Civic-2006-1-8

Comment

• Nie za wcześniej na zainteresowania zimówkami?Przecież dopiero lato za pasem.

Comment

• Ja też już się rozglądam hehe

Comment

• Fulda Montero 3 albo Michalki Alpin 4 , żadnych chinczykow.
            EX Civic FN1
            EX Civic ED7
            EX Civic EP2
            EX Civic FD7 FL
            EX Civic FN2
            EX Civic FG1
            EX Civic FD7
            EX Civic EM2
            EX Accord CL3
            EX Accord CG8
            EX Civic MB6
            EX Civic MB4
            EX Civic MB2

Comment

• Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
              Nie za wcześniej na zainteresowania zimówkami?Przecież dopiero lato za pasem.
              Ależ teraz jest bardzo dobry moment na zakup zimówek. Ceny są stosunkowo najniższe i nie ma okołozmianowego wariactwa z dostawami/brakami. Ja zawsze kupuję wiosną/latem zimówki a jesienią/zimą letnie. Na 17'' to potrafi być 100pln różnicy na jednej oponie tylko za sam fakt, że pomyśli się o tym w odpowiednim momencie. Tak było jak kupowałem zimowe Continentale latem - kolega jesienią zapłacił dokładnie 98pln więcej za sztukę identycznej opony
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ja również niedawno kupiłem komplet zimówek, a już w tej chwili te same opony są o 50 zł droższe. Jeżeli jest okazja, to warto kupić wcześniej

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  Ależ teraz jest bardzo dobry moment na zakup zimówek. Ceny są stosunkowo najniższe i nie ma okołozmianowego wariactwa z dostawami/brakami. Ja zawsze kupuję wiosną/latem zimówki a jesienią/zimą letnie. Na 17'' to potrafi być 100pln różnicy na jednej oponie tylko za sam fakt, że pomyśli się o tym w odpowiednim momencie. Tak było jak kupowałem zimowe Continentale latem - kolega jesienią zapłacił dokładnie 98pln więcej za sztukę identycznej opony
                  Owszem może być taniej,ale pewnie kupisz z produkcji ubiegłego roku.To tak jak byś kupił roczne opony.Co prawda nieużywane, ale jednak starsze.A nie lepiej kupić na jesień z bieżącego roku?

Comment

• kupiłem frigo 2 z 2014 roku nawet jakby pisało 2013 to co z tego nie używane są i nie zestarzeją się przez rok a pojeżdżę na nich góra 6 lat
                    http://www.civicforum.pl/showthread....Civic-2006-1-8

Comment

• Już są na rynku opony zimowe z 2014 więc bez obaw i dużo taniej niż na jesień.

Comment

• Witajcie
                        zrobiłem test wskazań licznika Civic 2007 i oczywiście okazało sie że producent robi nas w jajo !!!!
                        Na liczniku mam 100 km/h - natomiast GPS pokazuje 93 km/h (7% zawyżone) opony są oryginalne, nie zużyte.
                        TYPOWE DZIAŁANIE MAJĄCE POPRAWIĆ WYNIKI SAMOCHODU = teoretycznie mniejsze spalanie, lepsze osiągi. Zauważyłem że jest to obecnie nagminna praktyka europejskich producentów i jak widać japońskich też
                        W związku z tym postanowiłem kupić opony 205/60/16 (obwód koła 652mm) zniweluje to w pewnym stopniu złe wskazania. Oryginalny obwód to 632mm.
                        ps. GPS był sprawdzany z innym i ma na pewno dobre wskazania.
                        ps. Jedynym autem które nie oszukało mnie jest Chrysler Pacifica = wskazania licznika są inwentyczne co GPS

Co myślicie o tej praktyce ?
                        Last edited by bodo; 31-10-2014, 14:32.

Comment

• Przyjmując że wyjściowym rozmiarem jest 225/45/17, to stosując opony 205/60/16 będziesz miał różnicę w stosunku do stanu obecnego 18mm na średnicy koła i 2,8% na liczniku
                          Ja na zimówkach taki zabieg wykonałem już w zeszłym roku (choć w mniejszej skali), mam 215/50/17 co oznacza różnicę 13mm średnicy koła i 2,1% na liczniku.
                          Wszystko ok, ale przez niskie ET felgi musiałem zrobić lekki negatyw ponieważ przez zwiększenie średnicy koła zaczęły mi spinki listewek nadkoli puszczać.
                          Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Mam oryginalne koła 205/55/16 (stalowe felgi)
                            Czy myślisz że koło możne ocierać ?

Ty masz chyba wersję sportową = możne inne ET i niższe zawieszenie ?

Comment

• Nie mam wersji sportowej... hehe.
                              Troche tam pomodzone tylko. Ale fakt, rozstaw kół mam dobre parę cm większy niż seria.
                              Moim zdaniem nie będzie obcierać, aczkolwiek zwiększasz średnicę dość znacznie. Może (nie musi) to powodować kłopot z łańcuchami zimowymi.
                              A jakie zimówki zamierzasz kupić?
                              Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• aaaaaaaa zwiększony rozstaw kół ! to wszystko wyjaśnia z tymi zapinkami

Pozmyślałem o:
                                Opony Kormoran SNOWPRO B2 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Kormoran SNOWPRO B2 i dokonaj zakupu!

205/60 R16 92 H jest też wersja 96 hH XL ale obawiam sie czy nie będzie za sztywna ?

lub
                                Opony Barum Polaris 3 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Barum Polaris 3 i dokonaj zakupu!

205/60 R16 92 H

Ja na zimę najbardziej cenię bieżnik typu "kostka"

Comment

Working...
                                X