Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

witam

Równo rok temu kupiłem Civic Sport i dostałem m.in. zimowe opony gratis na 17 cal. alufelgach. Zostałem zapewniony że to super opony w dodatku bardzo drogie ( Pirelli , szer. 225) Od razu je założyli i tak wyjechałem z salonu. Niestety na tych oponach się ślizgam jak nigdy dotychczas a przejeździłem już nie jedną zimę w innych samochodach i nic takiego sie nie działo. Jazda na tych oponach jest wręcz niebezpieczna i potrafię utknąć nawet na łagodnej górce. O co chodzi????!!! Ja wiem że te opony są szerokie ale podobno są zgodne ze specyfikacją. Czy są jakieś dobre opony szer. 225 na zime do tego auta?

pozdrawiam

Ciekawe jakie ma lamelki ta opona. byc może jest jej zbyt mała powierzchnia lub jest to opona markowa ale wersja uboga. Ja do swojej civfki kupiłem Dunlop Winter sport 3D RSC / 205/55 R16 91H. Troche przesadziłem z tymi gumami. są za sztywne (RSC run on flat) ale dają rade zimą. Czasem przyczyną twoich klopotow może byc buksowanie koł co nei powinno miec miejsca z prawidłowo działającym VSA (nie pozowli na buksowanie kol na wysokich obrotach- obniży je az koła zaczna łapać przyczepność). Jesli to VSA to radze odwiedzic serwis. Co do Gum to w/w Dunlop jest w takim rozmiarze jaki potrzebujesz ale troche kosztuje (ponad 700 za jedna gumę) a i Michelin ALPIN 4 też jest swietny i tez nie bedzie klopotu z rozmiarem. jak szukasz cos taniego to Continental (jakas srednia połka) nie pamietam nazwy ale rownież pożadna guma za rozsadna kase (okolo 350 zł za szt).

Comment

Dla mnie najlepiej zima sprawują się opony Goodyear poleciłabym Ci Ultra Grip Performance (kilku zaprzyjaźnionych wlaścicieli TyeR-ów na nich śmiga i nie narzekaja)- nie sa może najtańsze ale mają bardzo dobrą przyczepność i co np dla mnie nie bez znaczenia są bardzo ciche.

Comment

a ja kupiłem uniroyal 225/45/17 z rantem ochronymm niecałe 500 zł sztuka, dokładny model to uniroyal ms plus 66. Sa .świetne, zresztą przeczytaj opinie w internecie o nich

Comment

Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Właściwie to miałem jedno podstawowe pytanie. Czy na oponach zimowych (225/45/17) da sie się wogóle w miarę komfortowo jeździć w zimie nie obawiając się że nie ruszy się czasem pod łagodna górkę na której jest trochę śniegu i lodu. Nie dziwiłbym się ale jak pisałem w pierwszym poście przejeździłem już kilka zim w Polsce innymi autami i nigdy nie miałem takich problemów. Nie wiem tylko jak mam sprawdzić że VSA działa nieprawidłowo a WOLAŁBYM UNIKNĄĆ KONTAKTU Z SERWISAMI HONDY BO JUŻ NIE MAM DO TEGO NERWÓW. Zawsze jak z czymś przyjdę do nich ( np. sprzedali mi auto z zagrzybioną klimą itd) to najpierw chcą z człowieka zrobić idiotę a potem udają idiotów że nie wiedzą o co chodzi ale chyba to są ogólne wytyczne.

pozdro

Comment

Zamieszczone przez Paulux Zobacz posta
            Właściwie to miałem jedno podstawowe pytanie. Czy na oponach zimowych (225/45/17) da sie się wogóle w miarę komfortowo jeździć w zimie nie obawiając się że nie ruszy się czasem pod łagodna górkę na której jest trochę śniegu i lodu.
            Trzeba bylo tak od razu Kolega Piro smiga TypeR'em na 225/40/18 zima z wylaczonym VSA i nie narzeka wiec tym bardziej Sport'em z kontrola trakcji nie powinno byc klopotu.
            sigpic

Comment

witam

Równo rok temu kupiłem Civic Sport i dostałem m.in. zimowe opony gratis na 17 cal. alufelgach. Zostałem zapewniony że to super opony w dodatku bardzo drogie ( Pirelli , szer. 225) Od razu je założyli i tak wyjechałem z salonu. Niestety na tych oponach się ślizgam jak nigdy dotychczas a przejeździłem już nie jedną zimę w innych samochodach i nic takiego sie nie działo. Jazda na tych oponach jest wręcz niebezpieczna i potrafię utknąć nawet na łagodnej górce. O co chodzi????!!! Ja wiem że te opony są szerokie ale podobno są zgodne ze specyfikacją. Czy są jakieś dobre opony szer. 225 na zime do tego auta?

pozdrawiam
              W ubiegłym roku też dostałem gratis zimówki.Są to Firestony i uważam że są niezłe.Jeździłem zimą w góry i żadnych problemów.Tylko ten układ VSA trzeba wyłączyć przy stromszych podjazdch.Tak ze mogę takie polecić do hondy.Pozdrawiam.

Comment

Nie wiem tylko jak mam sprawdzić że VSA działa nieprawidłowo a WOLAŁBYM UNIKNĄĆ KONTAKTU Z SERWISAMI HONDY BO JUŻ NIE MAM DO TEGO NERWÓW.
                Jesli bedzie klopot z VSA pojawi sie taki żółty wykrzyknik lub napis VSA (lub oba na raz - nie pamietam dokladnie) po prawej stronie obrotomierza. Jak chcesz wylaczyc VSA po po urucchomieniu silnika przytrzymaj przycisk VSA na kilka sekund. Pojawi sie kontrolka sygnalizujaca wylaczenie. A wlaczy sie automatycznie po ponownym uruchomieniu silnika. Jak koła "buksują" to miga taki żółty w/w wykrzyknik. Na prawde same dobre oponki Ci koledzy polecają. A grunt to dobra guma i umiejętnosci kierowcy (Głowa na karku!!! Wyobraźnia, bez brawury!!!). Bez tych rzeczy to jazde w zimie radze sobie odpuścić. Nawet najlepsze gumy nie zapewnią bezpieczeństwa jesli sie nie panuje w 100 % nad autem. Dobrze jes poćwiczyć kontrolowany poślizg itp na jakimś pustym placu. Dobra lekcja na przyszłość ale i troche zabawy.

Comment

Ja tam biorę Continental WinterContact TS 830 205/55/R16 91 - wersję H (210) bo o wiele tańsza niż V (240).
                  Jedna z najlepszych na zimę (tegoroczne testy) a do tego cicha

ps. hakol999 - ale zimą możesz wpaść w taki poślizg, gdzie żadne umiejętności ci nie pomogą. Ślizg i tyle I są gumy, które wpadają o głupie 5 km/h szybciej niż inne.
                  Last edited by next; 26-10-2010, 23:33. Powód: dodane PS

Comment

Zamieszczone przez next Zobacz posta
                    ps. hakol999 - ale zimą możesz wpaść w taki poślizg, gdzie żadne umiejętności ci nie pomogą. Ślizg i tyle I są gumy, które wpadają o głupie 5 km/h szybciej niż inne.
                    Przy silnym poslizgu to prawda. Przy małym umiejętności pomogą. A co innego trzeba robić jak zarzuca przód, co innego jak tył, i jeszcze co innego, jak hamujemy na łuku drogi z ABS i wpadamy w poślizg. Teoria dość prosta ale wykonać trudniej

Comment

[QUOTE=next;128979]Ja tam biorę Continental WinterContact TS 830 205/55/R16 91 - wersję H (210) bo o wiele tańsza niż V (240).

kolego jeśli Twoje auto ma homologowane opony na daną prędkość ,to nie powinieneś zmniejszać indeksu prędkości ,bo w razie wypadku ubezpieczyciel wypnie się na Ciebie i tyle

Comment

Z tego co pamiętam, to chyba i H i V są dopuszczalne. Poza tym, nadal jest ponad max V auta opona, niewiele ale zawsze. Zimą z prędkością i tak nie będzie się w te okolice zbliżał.

Poza tym:
                        "W przypadku opon zimowych można używać niższego indeksu prędkości niż w oponach letnich."
                        Sprawdź jak czytać oznaczenia na oponach. Gdzie znajduje się rozmiar? Co oznacza indeks prędkości. Jak odczytać datę produkcji opony?

Opon zimowych na 16 cali z indeksem V prawie nie ma, oferuje je tylko kilka sklepów i to po kilka sztuk, więc raczej nie są popularne.
                        Last edited by next; 29-10-2010, 13:00.

Comment

ZOBACZCIE CO ZA BIEŻNIK

Comment

A widział/słyszał/rozważał ktoś 215/50/17???

Comment

Przy odpowiednim osadzeniu powinny wejść, choć prędkość będzie przekłamana.Koło jest wyższe o około 1,4 cm, czyli 7 mm mniej miejsca w nadkolu i kilka mm wyżej auto.

No i pewnie problem o zimówki w tym rozmiarze.
                              Coraz więcej aut wychodzi w tym rozmiarze (Opel astra nowy czy Cruze itp.) więc może też coś rozsądnego się znajdzie (zazwyczaj są drogie).

Comment

Working...
                              X