Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Z tym, że te moje WRki to są te normalne WR bez żadnych dodatkowych literek. Dostałem je razem z autem od pierwszego właściciela, podejrzewam że mają tyle lat co auto bo nie patrzyłem na rok produkcji. Nie mam pojęcia jak te nowe modele się spisują bo żadna firma nie zostaje przy jednym wzorze bieżnika i rodzaju gumy a ciągle coś modyfikuje.

Comment

Witam,

Posiadam 17 calowe fabrycznie montowane felgi. Rozumiem, że jeżeli chodzi o szerokość opon to mogę wybierać pomiędzy 205 a 225, czy może jestem w błędzie ?
      Generalnie zastanawiam się nad https://www.oponeo.pl/dane-opony/nex...69_reviewslist - może używał ich ktoś coś ?

Pozdrawiam

Comment

205 i 225 to bardziej chodzi o szerokość felgi a nie o średnice. Od 6.5 do 8.0 cala szerokości (a pewnie twoje 17-ki są 7.0) możesz spokojnie zakładać taką szerokość opony.

Comment

override masz dwie opcje opon 17 na seryjnych kołach (felga 7,0) - 225/45/R17 (tak jak letnie w serii) oraz ich zamienniki - 205/50/R17. Pierwsza opcja daje lepsze prowadzenie i nieco mniejsze ryzyko uszkodzenia felgi, szczególnie w oponie bez rantu ochronnego (ma takowy np. Continental), ale za to nieco mniej komfortu. Dodam, że dla opony 225 szerokość felgi 7,0 jest graniczna i dlatego pamiętaj o kupieniu opony o zalecanym indeksie prędkości (Y=300km/h) albo przynajmniej zbliżonym (np. 270km/h), gdyż kiedy mój kolega "zaoszczędził" i kupił z indeksem do 210km/h, na ostrych zakrętach miał niebezpieczne i niemiłe "puszczanie" zbyt miękkiej ściany opony zimowej - w sumie kupił sobie na zimówki felgi o szerokości 7,5 cala i problem zniknął. Indeks nie ma natomiast tak kluczowego znaczenia przy 205, gdzie jest to szerokość adekwatna do felgi 7,0.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

215/50 oraz 225/50 też będzie ok (sprawdzone), ale licznik zacznie przekłamywać i auto straci trochę na przyspieszeniu jednocześnie osiągając wyższe prędkości na danych biegach.
            Przy 215/50 to właściwie licznik zacznie pokazywać realne prędkości bo w serii zawsze zaniża
            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Dokladnie tak jak piszesz, jest opcja 215/50, choć niby nie jest to zamiennik i wiąże się z tym co napisałeś
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

A ja się zdecydowałem na 16-tki. Wczoraj zamówiłem grafitowe RIAL Milano: https://www.auto38m.ru/files/images/...2beb28_big.jpg i do tego oponki Falken HS-449 205/55/16: https://mb.cision.com/Public/142/929...bfe001_org.jpg
                Last edited by civicrob; 29-10-2013, 10:02.
                Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Ładne te Riale. Beda pasowac do koloru nadwozia.
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Riale bardzo ładne. A z ciekawości czemu Falkeny...?
                    . .

Comment

polecam zmienić opony na 205 /55 r 16 jak również felgi na zime np na goodyear ug8 , bardzo dobre opony z klasy wyższej ja na takich pomykam i jestem bardzo z nich zadowolony. jeżeli masz możliwość zmienić to zmień bo nawet to dla i zawieszenia będzie lepiej zaglądnij też na micheliny a co dunlop to kwestia jeździłem na nich i szczeżę mówiąc nie byłem zadowolony a dlatego że w samochodzie uszy mi pękały takie france były głośne. falkeny tak jak pisze u góry alix powiem tylko tyle czy ktoś chce kupić nowe opony na jeden sezon no może góra na 2 ??? to są na prawdę nie za dobre opony to jet klasa że tak powiem budżetowa ale wybór należy do kupującego ja osobiśćie ich nie polecam jeszcze raz powiem to tylko klasa średnia i nie za dobra pozdrawiam

Zamieszczone przez civicrob Zobacz posta
                      A ja się zdecydowałem na 16-tki. Wczoraj zamówiłem grafitowe RIAL Milano: https://www.auto38m.ru/files/images/...2beb28_big.jpg i do tego oponki Falken HS-449 205/55/16: https://mb.cision.com/Public/142/929...bfe001_org.jpg
                      felgi miodzio ale opony masakra wolałbym poczekać do następnej wypłaty i dołożyć 200 , 300 zł więcej i kupić sobie goodyear ug8 albo któreś z michelin-ów. falkeny to tylko klasa budżetowa ale zakup należał tylko do ciebie ja osobiście dla siebie nie kupił bym ich wcale .

EDIT - Dwie kwestie:
                      1. używaj edytuj a nie pisz posty jeden po drugim
                      2. pisz proszę w czytelniejszej formie, bo musiałem 3 razy przeczytać Twoje wielokrotnie złożone zdania bez interpunkcji, o ortografii nie mówiąc...
                      Last edited by Alix; 30-10-2013, 08:18.

Comment

Powiem tak, nie znalazłem żadnej opony poza Continentalami, które by wszystkim pasowały. W testach niemieckich wypadają nieźle, chociaż oczywiście można znaleźć i takie, gdzie wieszają na nich psy. Ale to dotyczy praktycznie wszystkich opon. Miałem kupić Nokiany WR D3, ale wyczytałem, że masakrycznie szybko się ścierają. Czy jest tak faktycznie, nie wiem, ale przestałem się przejmować opiniami pojedynczych osób, a większość jednak wypowiada się bardzo pozytywnie. Jakbym tak co chwila do wszystkiego dokładał po 200-300 zł, to jeździłbym co najmniej Accordem w wersji Executive z oponami po 8 stówek. Bez przesady. Ten model Falkenów to klasa medium. Sprzedają je oficjalnie w salonach Hondy. Chyba badziewia by nie wciskali. Na pewno lepsze niż Dębica czy Kormoran, na których też da się jeździć. Wszystko kwestia oczekiwań.

Comment

Te Falkeny całkiem dobrze wypadły w testach. Na mokrym hamowały lepiej niz Continentale TS850 czy Michelin Alpin A4.

opony.jpg
                          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Tak jak napisałem, wszystko zależy od testu, natomiast sam się przekonam co są warte jak trochę pojeżdżę Mam znajomych w Honda Plaza i raczej dobrze się wypowiadają na temat tych opon. Natomiast słyszałem już wiele opinii, że Micheliny biorąc pod uwagę cenę są przereklamowane, co nie oznacza, że są bardzo dobrymi oponami. Miałem w poprzedniej Hani letnie Micheliny Energy i byłem super zadowolony. Temat opon to temat rzeka

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                              Te Falkeny całkiem dobrze wypadły w testach. Na mokrym hamowały lepiej niz Continentale TS850 czy Michelin Alpin A4.
                              A w tym artykule najbardziej mi się podoba wielka reklama Falken nad tabelką - od razu widać sponsora Druga sprawa, że są jeszcze inne rzeczy niż hamowanie na mokrym. Jasne, nie ma opon idealnych, szczególnie w zimówkach różnie to bywa i tutaj markowe opony raczej skupiają się na możliwym zrównoważeniu osiągów (co daje sprzeczne i trudne do pogodzenia priorytety w konstrukcji bieżnika) niż wybijaniu się w pojedynczych pomiarach. Dębica jest tradycyjnie jedną z najlepszych opon na śniegu, ale na co dzień na mokrym (większość zimy) jest na nich cienko.

civicrob - jak dla mnie najmądrzejszą decyzją jest tu sam fakt kupna jednak nowych felg i opon, bo to Twoje bezpieczeństwo. To zawsze lepsza decyzja niż jakiekolwiek używki. Każdy ma swoje gusta i priorytety i zasoby finansowe i kupuje adekwatnie do nich
                              . .

Comment

Zgadzam się z Tobą Alix Na pewno jak już koła będą na aucie to zamieszczę zdjęcia w moim wątku.

Comment

Working...
                                X