Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Cześć.
    Pomyśl raz jeszcze czy klasa budżetowa na zimę to dobry krok. Rozumiem ograniczenia finansowe, ale zakładasz opony na kilka sezonów do fajnego samochodu. Klasa budżetowa to też towar sprzedawany i kupowany, ale kwestie jakości były już dyskutowane. Może nikt Ci tego nie będzie odradzał, ale polecanych opon w tej klasie chyba nie ma zbyt wielu.
    Pzdr.

Comment

Klasa budżetowa w zimówkach 17'' = średni pomysł. Tutaj akurat półka robi różnicę - tu o tym pisałem https://www.civicforum.pl/showthread...700#post198700
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Z budżetowych opon zimowy - Barum Polaris 3 - jak kupisz nowy komplet nie powinny Cię zawieźć. Wysoki bieżnik, dobre właściwości jezdne w różnych warunkach. Możesz poczytać ostatnie testy opon zamieszczonych w czasopismach moto.
        EX Civic FN1
        EX Civic ED7
        EX Civic EP2
        EX Civic FD7 FL
        EX Civic FN2
        EX Civic FG1
        EX Civic FD7
        EX Civic EM2
        EX Accord CL3
        EX Accord CG8
        EX Civic MB6
        EX Civic MB4
        EX Civic MB2

Comment

Zamieszczone przez Irbis Zobacz posta
          vMożesz poczytać ostatnie testy opon zamieszczonych w czasopismach moto.
          Tylko jak je czytasz, pamiętaj że ten sam model opony w 15'' i w 17'' to dwie różne bajki.
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Wychodzi na to , że jak ktoś ma felgę 16+ to musi kupować opony ze średniej półki minimum, a najlepiej o klasę wyżej, bo budżetowa to już zło w takim rozmiarze? Tylko nie każdego stać tak po prostu wydać ok 2 tys. za taki komplet.
            EX Civic FN1
            EX Civic ED7
            EX Civic EP2
            EX Civic FD7 FL
            EX Civic FN2
            EX Civic FG1
            EX Civic FD7
            EX Civic EM2
            EX Accord CL3
            EX Accord CG8
            EX Civic MB6
            EX Civic MB4
            EX Civic MB2

Comment

Musi nie musi. Pewnie że nie musi, jak autem jeździ po odśnieżanym mieście 5km do pracy, ba, nawet nie ma to sensu. Nie jest to zło, ale po prostu jest większa różnica niż na mniejszych, przynajmniej z obserwacji moich i znajomych (pozwolę sobie jeszcze raz podrzucić swoje wcześniejsze wypociny w tej kwestii: https://www.civicforum.pl/showthread...700#post198700). Na 17'' i tak wydajesz pod 2tys., za istotnie mniej tylko chińczyki. Poza tym w 225/45/R17 te średniopółkowe/budżetowe Barum Polaris 3 które podajesz są w cenie praktycznie identycznej (20pln różnicy?) jak bardzo dobre Nokiany... Odpowiedź nasuwa się sama
              Last edited by Alix; 05-11-2013, 09:17.
              . .

Comment

Ok, w takim razie co skłania osoby do inwestycji w budżetowe gumy (poza chińczykami) skoro różnica jest ~20zł na sztuce w stosunku do markowych o klasę wyższych?
                Tego faktu nie jestem w stanie przyjąć patrząc racjonalnie na sprawę.
                EX Civic FN1
                EX Civic ED7
                EX Civic EP2
                EX Civic FD7 FL
                EX Civic FN2
                EX Civic FG1
                EX Civic FD7
                EX Civic EM2
                EX Accord CL3
                EX Accord CG8
                EX Civic MB6
                EX Civic MB4
                EX Civic MB2

Comment

No właśnie mam wrażenie głównie nawyki z poprzednich aut/mniejszych rozmiarów tu pokutują
                  BTW widzę że te Polaris 3 mają max. index V z dostępnych na rynku, co jest o 2 niżej niż zalecany Y - mogą sprawiać problemy na seryjnych felgach 7,0 z uwagi na twardość bocznej ścianki o czym z kolei pisałem tu https://www.civicforum.pl/showthread...060#post202060
                  No i to są właśnie takie "oszczędności"...
                  Gdzie można, tam nawet trzeba, zostanie na coś innego. Ale rozsądek musi być
                  Last edited by Alix; 05-11-2013, 09:23.
                  . .

Comment

Bezpieczeństwo i rozsądek przede wszystkim. Choć jak słusznie zauważyłeś - nawyki odgrywają główną rolę jak widać nie do końca sensowną
                    EX Civic FN1
                    EX Civic ED7
                    EX Civic EP2
                    EX Civic FD7 FL
                    EX Civic FN2
                    EX Civic FG1
                    EX Civic FD7
                    EX Civic EM2
                    EX Accord CL3
                    EX Accord CG8
                    EX Civic MB6
                    EX Civic MB4
                    EX Civic MB2

Comment

Wczoraj dojechały moje oponki Falkena 205/55/16. Wizualnie wszystko ok, rocznik 2013, odczuciami na ich temat podzielę się z Wami na wiosnę
                      Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Zamieszczone przez civicrob Zobacz posta
                        Wczoraj dojechały moje oponki Falkena 205/55/16. Wizualnie wszystko ok, rocznik 2013, odczuciami na ich temat podzielę się z Wami na wiosnę
                        Może warto założyć już teraz, a nuż warunki zimowe będą wcześniej niż na wiosnę, kto wie

Moje letnie Goodyeary już wyraźnie stwardniały i przy tych 5st trzymają odczuwalnie słabiej, czas na zmianę Żonie już oponki zmieniłem, czas na moje.
                        . .

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          No właśnie mam wrażenie głównie nawyki z poprzednich aut/mniejszych rozmiarów tu pokutują
                          BTW widzę że te Polaris 3 mają max. index V z dostępnych na rynku, co jest o 2 niżej niż zalecany Y
                          Szukam opon na oponeo i z zimowych najwyższy indeks jaki jest dostępny tam to właśnie V. Natomiast w letnich Y jak najbardziej można znaleźć.

Ja generalnie chciałbym się zamknąć w okolicach 450 za sztukę i ostatnie jakie oglądałem to:
                          Opony Barum Polaris 3 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Barum Polaris 3 i dokonaj zakupu!

Opony Falken HS 449 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Falken HS 449 i dokonaj zakupu!

A jeżeli chodzi o różnicę między jednymi z droższych budżetówek, czyli właśnie Barum Polaris 3, a półką wyższą, to różnica na sztuce przy indeksie V zaczyna się w okolicach 100zł - czyli nieco więcej niż 20zł .

Comment

Alix skąd wziąłeś w takim razie różnicę ~20zł skoro kolega wyżej dość konkretnie pokazał jak to wygląda w rzeczywistości?
                            Barum wbrew pozorom dają sobie radę niekiedy lepiej niż nie jedna marka o klasę wyższa.
                            EX Civic FN1
                            EX Civic ED7
                            EX Civic EP2
                            EX Civic FD7 FL
                            EX Civic FN2
                            EX Civic FG1
                            EX Civic FD7
                            EX Civic EM2
                            EX Accord CL3
                            EX Accord CG8
                            EX Civic MB6
                            EX Civic MB4
                            EX Civic MB2

Comment

To prawda, w budżetowych zimówkach trudno jest znaleźć indeks większy niż V - bo takie opony trudno dobrze zrobić. Np. Conti są bez problemu i W i Y - ale są w trochę innych cenach Niestety obecnie jest chyba najgorszy cenowo moment na kupowanie zimówek, ceny poszły w górę (niektóre modele o 100pln za sztukę (!) - dlatego zimówki lepiej kupować na wiosnę / latem...) Co do różnic to jednak skoro i tak nie można mieć w tych pieniądzach adekwatnego indeksu brałbym znakomite Nokiany WR A3 za 448pln https://www.ceneo.pl/12338255 zamiast budżetowych Barum (419) czu Falken (466) - pierwsze mają rzeczone 29pln różnicy (wciąż ok.20pln hehe), te drugie nawet są droższe od Nokianów !
                              Last edited by Alix; 05-11-2013, 21:47.
                              . .

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                                Może warto założyć już teraz, a nuż warunki zimowe będą wcześniej niż na wiosnę, kto wie

Moje letnie Goodyeary już wyraźnie stwardniały i przy tych 5st trzymają odczuwalnie słabiej, czas na zmianę Żonie już oponki zmieniłem, czas na moje.
                                Alix, w sobotę jestem umówiony na montaż. A napisałem, że podzielę się na wiosnę wrażeniami, jak już parę miesięcy na nich poganiam.

Oj domyślam się tak sobie jaja robię żeby nie było nudno Alix
                                Last edited by Alix; 05-11-2013, 16:30.
                                Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Working...
                                X