Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Letnie opony 17'' do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam Panow i Panie zapewne tez
    Na dniach musze nabyc letnie oponki poniewaz nie mam zadnych ^^ w rozmiarze 17 i mam dylemat.
    Zastanawialem sie nad Dunlop sport maxx RT2 i Continental premium contact6. Generalnie chodzi mi o dobre wyniki na suchym jak i mokrym ale tez chcialbym sie dowiedziec czy ktos wie jak z jakoscia/trwaloscia tych oponek na naszych drogach? Ktore beda lepiej znosily dziury i wolniej sie zuzywaly? Ewentualnie moze jakies inne propozycje poparte jakimis doswiadczeniami. chcialbym tak w 1500-1600 sie zamknac wg cen alledrogo.
    Civic UFO ---->>>> http://www.civicforum.pl/showthread....zo-Waverider-D

Comment

• ja jeżdżę od zeszłego sezonu na dunlop sport Rt max 2. opona świetnie się spisuje na mokrym i suchym. po prostu pewne prowadzenie. minus jaki zauważyłem, guma bardzo miękka i wrażliwa na uszkodzenie. otarcie o krawężnik spowodowało rozciecie, więc trzeba mega uważać. co do zużycia, zbyt krótko mam.

Comment

• Zamieszczone przez Genzo Zobacz posta
        Zastanawialem sie nad Dunlop sport maxx RT2 i Continental premium contact6.
        To są opony z dwóch mocno różnych bajek. Pierwsza to opona usportowiona segmentu UHP/MP, nastawiona przede wszystkim na dobrą przyczepność, zakręty i frajdę z jazdy - kosztem m. in. swojej żywotności. Druga to typowa opona segmentu Touring, do spokojnego pyrkania tysięcy kilometrów.

Zamieszczone przez Genzo Zobacz posta
        Ktore beda lepiej znosily dziury i wolniej sie zuzywaly?
        Jak łatwo wywnioskować z powyższego wpisu to ta druga - skoro porównujemy. Zawsze opona Touringowa żyje dłużej niż Ultra High/Max Performance, one mają inne cele i są zrobione z innej mieszanki. Nie ma opon do wszystkiego. Natomiast generalnie w swojej klasie Conti do mistrzów trwałości to nie należą. Dość wypośrodkowana i trwała opona touringowa to np. Bridgestone Turanza serii ER300, którą z resztą Honda montuje teraz OEM na IX gen. Robi spore przebiegi, jest w miarę komfortowa, a przy tym całkiem nieźle jak na mainstreamową oponę się prowadzi (lepiej od PremiumContact'ów).
        Last edited by Alix; 03-03-2017, 23:01.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          To są opony z dwóch mocno różnych bajek. Pierwsza to opona usportowiona segmentu UHP/MP, nastawiona przede wszystkim na dobrą przyczepność, zakręty i frajdę z jazdy - kosztem m. in. swojej żywotności. Druga to typowa opona segmentu Touring, do spokojnego pyrkania tysięcy kilometrów.

[QUOTE/ Dość wypośrodkowana i trwała opona touringowa to np. Bridgestone Turanza serii ER300, którą z resztą Honda montuje teraz OEM na IX gen. Robi spore przebiegi, jest w miarę komfortowa, a przy tym całkiem nieźle jak na mainstreamową oponę się prowadzi (lepiej od PremiumContact'ów).
          Potwierdzam u mnie przebieg prawie 100kkm odliczając coś na zimówki.
          Wychodzi że na Turanzach pewno 60-70kkm zrobione i bieżnika jeszcze było 3mm.
          Ale poszły do wymiany bo nie chciałem do końca dojeżdżac.

Comment

• Dzięki za opinię! Zdrowe podejście, dojeżdżanie do końca może nie być zbyt bezpieczne, wiadomo, starsze i prawie łyse opony mają pewne poważne ograniczenia...

A propos z kolei komfortu opon to jeszcze słówko pisałem obok swoją drogą: https://www.civicforum.pl/showthread...740#post334740
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Witam

Stanąłem przed dylematem jakie opony letnie kupić. Mam trzy typy:
              GoodYear EAGLE F1 ASYMMETRIC 3
              CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6
              YOKOHAMA ADVAN SPORT V105
              Moglibyście doradzić które będą najlepszym wyborem?

Pozdrawiam
              Michal

Comment

• Witam

Ja mam prośbę, mam na oku dwa rodzaje - potenza i turanza i teraz pytanie, które lepsze?

Comment

• Koledzy jak Wam cokolwiek doradzać jak nie piszecie jakie macie preferencje... Czytaliście ten temat od poczatku? Bo raczej nie, a to odpowie Wam na wiele pytań.

@falcoon84 z tych wymienionych - zdecydowanie GoodYear.

@Maciej333 to są kompletnie różne opony, żadna z nich nie jest lepsza czy gorsza, służą do innych celów. Chcesz półbuty na spacer (Turanza) czy adidasy do biegania (Potenza)?
                  . .

Comment

• Ktoś poleci coś w miarę przyzwoitego z 225/45R17 żeby było komfortowo czyli bez XL i żeby opona była zaokrąglona na górze chowała się jak najbardziej do wew. bo chce założyć na felgę 8J i ET38.
                    Bo falkeny 914 poszły w świat...I teraz szukam opon.

Patrzyłem na Uniroyal Rainsport 3
                    Vredestein Ultrac Satin
                    Last edited by Przemek82; 10-03-2017, 14:15.

Comment

• Ja kupiłem UR 3..moge zdać relację za jakis miesiąc jak pierwsze wrażenia☺

Comment

• Jeszcze sie zastanawiam jak nowa debica uhp 2 sie sprawuje, bo cena zachęca...
                        Last edited by Przemek82; 10-03-2017, 19:37.

Comment

• Ja bym się skłonił w stronę Uniroyala - Rainsport3 to dość udane, bardzo kultralne (choć niezbyt "sportowe") do codziennej jazdy opony i jednak średnia półka, która trochę bardziej pilnuje pewnej uniwersalności i braku wpadek niż typowe budżetówki jak Dębica, które miewają czasem poważniejsze minusy typu fatalna droga hamowania na mokrym (częsty problem z oponami od Dębicy, nie wiem akurat jak w tym modelu).
                          . .

Comment

Ja bym się skłonił w stronę Uniroyala - Rainsport3 to dość udane, bardzo kultralne (choć niezbyt "sportowe") do codziennej jazdy opony i jednak średnia półka, która trochę bardziej pilnuje pewnej uniwersalności i braku wpadek niż typowe budżetówki jak Dębica, które miewają czasem poważniejsze minusy typu fatalna droga hamowania na mokrym (częsty problem z oponami od Dębicy, nie wiem akurat jak w tym modelu).
                            Czesto i gęsto słyszę że opony te często ulegają wyząbkowaniu i są głośne....Dlatego też troszkę sceptycznie do nich podchodzę...

Comment

• Ach chyba, że tak. Przyznaję, że ostatnio osobiście miałem Uniroyale jakieś 15+ lat temu, tu opieram się częściowo na opiniach naszych Forumowiczów, którzy sobie ten model bardzo chwalą (grzes41gt, wcześniej Joe i kilku innych) oraz dobrych wynikach testów (zwykle jedne z lepszych ze średniej półki)... Szczerze to mi nigdy żadne opony nie wyzabkowaly, nawet beznadziejne Micheliny Primacy, z którymi wiele osób tu miało taki problem. Ale fakt, że bardzo pilnuje geometrii zawieszenia, czy możliwie nigdy nie zanizam indeksu prędkości w stostunku do zalecanego, co też może mieć pewien wpływ na to [emoji14] W poprzednim ufoku przez 6,5 roku użytkowania sprawdzałem geo 4x, z czego 2 razy jednak były poprawki...
                              Last edited by Alix; 12-03-2017, 15:56.
                              . .

Comment

Ach chyba, że tak. Przyznaję, że ostatnio osobiście miałem Uniroyale jakieś 15+ lat temu, tu opieram się częściowo na opiniach naszych Forumowiczów, którzy sobie ten model bardzo chwalą (grzes41gt, wcześniej Joe i kilku innych) oraz dobrych wynikach testów (zwykle jedne z lepszych ze średniej półki)... Szczerze to mi nigdy żadne opony nie wyzabkowaly, nawet beznadziejne Micheliny Primacy, z którymi wiele osób tu miało taki problem. Ale fakt, że bardzo pilnuje geometrii zawieszenia, czy możliwie nigdy nie zanizam indeksu prędkości w stostunku do zalecanego, co też może mieć pewien wpływ na to [emoji14] W poprzednim ufoku przez 6,5 roku użytkowania sprawdzałem geo 4x, z czego 2 razy jednak były poprawki...
                                A jakbym podał 3 opony do wybrania co byś polecił

Uniroyal rain sport 3
                                Dunlop sport maxx rt2
                                Hankook Ventus Prime 2
                                Mam w podobnej cenie nowe... I jak ze ścieralnością które dłużej wytrzymają bo czytałem że dunlopy szybko się kończą

Dobra kupiłem uniroyal rainsport 3 obym był zadowolony.
                                Last edited by Przemek82; 14-03-2017, 12:57.

Comment

Working...
                                X