Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lusterko, lusterka zewnętrzne w VIIIgen - urwania, uszkodzenia, typ, zmiana z anglika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lusterko, lusterka zewnętrzne w VIIIgen - urwania, uszkodzenia, typ, zmiana z anglika

Jakis tydzien temu wychodzac do samochodu zauwazylem, ze prawe lustro w mojej hani wisi, ktos prawdopodobnie cofał i mi je wyrwał. Sprawa przykra, no ale od czegos mam w koncu AC. Po ogledzinach rzeczoznawcy, wycenili lustro na 830 zł… Nowe w aso kosztuje 1100 + montaż. Dopłacać za bardzo mi sie nie uśmiecha, i tutaj zaczyna sie problem. Chciałbym prosić o rady, co moge zrobic w takiej sytuacji. Mam dwa wyjscia. Pierwsze z nich to odwołanie sie od decyzji ubezpieczyciela, moze przyznaja mi całość kwoty. Aczkolwiek to potrwa, wiec bardziej myslalem nad kupnem używanego lusterka i oddaniu go do profesjonalnego zakładu lakierniczego. Z tym, ze tu pojawia się problem, ze nie znam kodu lakieru. Szukałem juz np na stronie https://www.paintscratch.com i nie ma tam mojego lakieru. JEst to dosc nietypowy kolor, bo normalnie wydaje sie czarny, jednak w swietle slonca wpada w braz. Czy ktos moze zna kod tego lakieru? Co sadzicie o takim pomysle, czy lepiej moze dolozyc do zrobienia lusterka w ASO?

Nie wiem jak masz skonstruowaną umowę, czy masz wycenę wg zamienników czy części oryginalnych (to w kwestii sensu odwołania), ale w takim wypadku chyba najlepiej iść do ASO i rozliczać się bezgotówkowo, no chyba że znajdziesz ten kod lakieru i lustro we własnym zakresie i całość wyjdzie cię poniżej wyceny rzeczoznawcy. Co do lakieru - nie szukałeś kodu na aucie, książce serwisowej?

Witam, w którym miejscu umieszczona jest naklejka / tabliczka z kodem lakieru ?
    Last edited by markow71; 26-04-2015, 13:33.

Comment

o kod lakieru najlepiej pytać w ASO. To samochód sprowadzany?. W ASO jak podasz vin to bez problemu sprawdzą i powiedzą co i jak

Comment

No wlasnie rzecz w tym, ze mam umowe na zamiennikach ( nawet nie wiedzialem, ze mozna zadecydowac o tym, czy w razie wypadku stosowane beda zamienniki albo oryginalne czesci). A co do ASO, to najwiekszy problem tkwi w tym, ze zaden serwis Hondy ( przynajmniej w trójmiescie ) nie ma podpisanej umowy z PZU. Ale dzieki za podpowiedzi dotyczace kodu lakieru, poszukam w ksiazce lub na aucie tak jak mowicie, lub przedzwonie do ASO

m71: zerknij w ten link co Ci podałem
        Last edited by markow71; 26-04-2015, 17:54.

Comment

Kod lakieru jest napisany na tej aluminiowej tabliczce, na dole środkowego słupka po stronie kierowcy.

Comment

Dobra Panowie, znalazłem kod lakieru. Teraz jeszcze moje ostatnie pytanie. Czy da rade, wymieniając lusterko, przełożyc sam zewnetrzny plastik do innego? Chyba najtanszym, i najmniej problematycznym wyjsciem byloby kupno uzywanego, ale sprawnego lusterka i przelozenie do niego plastików z mojego lusterka od razu w kolorze, bo sa cale na szczescie

Comment

Tu masz, może się przyda:
              Witam i pozdrawiam , Ze względu na fakt ,że ostatnimi czasy miałem uszkodzone lusterko (od strony pasażera -rozbity migacz) i nie mogłem uzyskać konkretnych informacji na temat naprawy - przedstawiam kilka użytecznych informacji na ten temat. Krążąc po sieci można znaleźć trochę info na ten temat - instrukcje , kilka zdjęć, trochę opisów - wszystkie mówią o generalnym podejściu a mnie chodziło o coś bardziej konkretnego. Nigdzie nie mogłem znaleźć swojego lusterka co było bardzo

Comment

Dzieki wielkie!

Comment

Właściwie to po krótki przemysleniu, stwierdzielm, ze zanim zaczne sie zastanawiac nad kupnem nowego lusterka, opisze jak ma sie sytuacja z obecnym, moze da rade wymienic tylko jakas czesc, malym kosztem. A wiec tak:

Lusterko zastałem w takim stanie:

Nie znam sie zbytnio na tym, wiec nie wiem co konkretnie moze byc uszkodzone, jednak elektryczne sterowanie lusterek wciaz działa. Gorzej z ich składaniem a raczej z mechanizmem składania. Gdy wciskam przycisk skladania lusterek, lewe idzie normalnie do konca, po czym mechanizm ucicha, jednakze w prawym lustrze mimo tego ze sie nie sklada ( to oczywiste ) mechanizm caly czas slychac, zeby go wylaczyc musze wyciagnac kluczyki ze stacyjki lub wcisnac delikatnie przycisk od skladania lusterek.

Comment

Bez rozbiórki się nie obejdzie. Dopiero wtedy zobaczysz co jest nie tak. Wcześniej masz linka do strony z demontażem. Inne zdjęcia możesz zobaczyć np. TUTAJ.

Comment

Caly dzisiejszy dzien spedzilem na googlowaniu info, trafilem tez na Twoja strone, wszystko juz wiem Lusterko dzisiaj zamowiłem, w czwartek bede montował, napisze jak efekty.

Comment

Po mojemu o ile nie jest zlamany bolec po ktorym porudza sie lusterko obyloby sie bez nowego lusterka

Comment

Urwane lusterko.

Witam ktos postanowil podniesc mi cisnienie z rana urywajac lusterko i przy okazji rysujac ddrzwi.
                          Lusterka nie mam i zostalo tylko takie co widac na zdjeciu. Jakies rady co powinienem zrobic w tej sytuacji? Czy to jest latwa/skomplikowana rzecz do naprawy?
                          Jezeli pojade do serwisu to rozumiem ze oni te czesc beda zamawiac czy moge przyjsc ze swoja?
                          Załączone pliki

Comment

Jak pojedziesz do serwisu to za lusterko skasują tak, że dopiero wtedy ciśnienie Ci skoczy tak na 200
                            Poszukaj może na allegro itp. Potem jakiś mechanik lub blacharz zamontuje.

Comment

Miałem podobne zdarzenie , tylko że jakiś kretyn wygiął lusterko w drugą stronę do silnika tak że wszystko popsute . Kupiłem całe na allegro , do serwisu nie masz co jechać bo się przestraszysz ceny . Ja znalazłem na spokojnie na aukcji kupiłem , rozkręciłem bok drzwi i wymieniłem prosta sprawa .
                              Co do serwisu nic nie będą naprawiać możliwe że mają na miejscu a jak nie to zamówią cały komplet i zmienią . Zapłacisz mnóstwo pieniędzy i tyle .

Comment

Working...
                              X