Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wentylatory chłodnicy oraz klimatyzacji - niezrozumiałe działanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

trochę na ten temat było i zgłupiałem w którym wątku pisać. Co mnie zastanawia w pracy ogrzewania/klimy zima?
    ustawami rano (temp zew okolo 0) w trybie auto na 20 stopni. ogrzewanie stopniowo sie rozkręca aż nagrzeje wnętrze. jak już osiągnie temp zadana zamiast zmniejszyć obroty wentylatory nadmuchu cały czas jedzie na około 3 biegu. doprowadza to do przegrzania i wówczas rowniez na 3 biegu podaje chłodne powietrze. efekt jest taki ze w trasie ciagle trzeba majstrować przy ogrzewaniu bo raz jest ciepło raz zimno? w poprzednich autach w trybie auto ogrzewanie podawalo ciepłe powietrze lecz z minimalna siła nadmuchu aby utrzymać wymagana temp. Wydaje mi sie rowniez ze w trybie auto cały czas jest załączoną klima a bynajmniej pracują 2 wiatraki. Gdy ręcznie wyłączę przyciskiem AC na OFF od razu wiatraki stają. w poprzednim aucie klima nie zataczała sie w temp poniżej 5czy 7 stopni chyba ze trzeba było osuszyć powietrze gdy padał deszcz i pasowały szyby. czy u was ogrzewanie pracuje podobnie?

Comment

Wentylatory chłodnicy nie włączają się.

Cześć,

Przeszukiwałem forum w poszukiwaniu tego tematu lub podobnego ale dokładnie takiego problemu z którym się spotkałem nie znalazłem. Mam Civica VIII z 2006 roku 5D (hatchback) 140KM pojemność 1.8. Problem z jakim się spotkałem
      to niewłączające się wentylatory podczas osiągnięcia przez silnik odpowiedniej temperatury. Po przeczytaniu kilku wątków wiem, że jeśli układ chłodzenia pracuje dobrze to wskaźnik temperatury silnika powinien być nieco przed połową skali.
      Kiedy włączę klimatyzację manualnie (A/C on na wyświetlaczu) lub AUTO, oba wentylatory załączają się i z ich działaniem nie ma problemu. Podczas takiej jazdy przy włączonej klimie (auto lub manual) temperatura silnika jest na odpowiednim poziomie (wskazówka troszkę przed połową skali). Jestem posiadaczem owej Hondy od niecałych 2 tygodni i do tej pory podczas jazdy nie zauważyłem aby wskazówka od temperatury przekroczyła połowę skali, ale mogło to być spowodowane tym, że za każdym razem jechałem na włączonej klimatyzacji. Dzisiaj po powrocie z pracy zostawiłem silnik uruchomiony (klimatyzacja wyłączona A/C OFF) i zaglądam pod maskę. Chciałem zaczekać do momentu aż załączą się wentylatory chłodnicy (BTW było 27 stopni na dworze), jednak się nie włączyły. Wnioskuję że powinny się włączyć z racji tego, że wskaźnik temperatury silnika był już w 3/4 skali, a wentylatory nadal się nie włączały. Nie chciałem dalej nagrzewać silnika więc włączyłem klimatyzację (A/C ON) i z miejsca ruszyły oba wentylatory, a temperatura silnika unormowała się. Proszę o podpowiedzi

Comment

ciekawy test, trudno jednoznacznie powiedzieć że jest usterka, możliwe że czujnik temperatury przy termostacie już pracował w cieczy powyżej 90stC ale czujnik wentylatora umieszczony w chodnicy jeszcze nie. Poczytaj tutaj bo to dość zbieżny temat https://www.civicforum.pl/showthread...a+klimatyzacji
        Kierownik Działu Diesla

Comment

mam pytanko, czy może mi ktoś powiedzieć jakie parametry czujnika w chłodnicy macie u siebie? wydaje mi się że u mnie ten czujnik sfiksował i załącza wentylatory na zimnym silniku albo ktoś kiedyś włożył nie właściwy, moje parametry to NTLC BM8?

Comment

kliknij w link w poście #13, tam jest odpowiedź i wyjaśnienie na twoje zapytanie.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Zaraz po odpaleniu silnika - klima i nadmuch wyłączony - włącza sie wentylator. Czasem juz samo przekręcenie kluczyka bez zapłonu wystarcza. Wentylator wyłącza sie na pare chwil potem znów sie uruchamia. Silnik zaczyna łapać temperaturę tak po około 2-3 minutach ale nie więcej niż do połowy skali - wręcz trochę poniżej i nie rośnie. Wentylator sie wyłącza na chwile i załącza. Pytanie moje jest takie czy to termostat czy przekaźnik ? Może cos innego? Normalna praca to raczej nie jest. Klima i nawiew wyłączony - na zewnątrz max 12-13 stopni i taki objaw. Proszę o pomoc zanim pójdę w koszty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Zamieszczone przez Szymon2 Zobacz posta
                Klima i nawiew wyłączony
                czyli wciśnięty jest przycisk OFF ! ? - tak ? na pewno? czy jest na pewno podświetlony OFF? czy tylko nawiew w kabinie dałeś na najniższy by nie dmuchało?
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Wyłączone na pewno. Do tego po włączeniu silnika dopóki nie zaczyna łapać temperatury często nie chodzi ani jeden ani drugi dopiero jak zaczyna łapać pare stopni to sie załącza. Bezpiecznik wyglada ok poza tym albo by zwierał albo rozwieral na stałe a tutaj mi śmierdzi mi tutaj Termostatem

Comment

poczytaj temat usterki przekaźnika, temat opisał TRAFO, to cię powinno nakierować. Objawy defektu termostatu są zupełnie inne, nie ruszaj go do póki nie wiesz jakie są objawy termostatu. Na pierwszy rzut - zapoznaj się z z tematem dyżurnym o wentylatorach - czyli przekaźnikiem wentylatorów kilmy .
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Oki poczytam dzięki - dam znać napewno

Comment

Cześć. Mały update. Zadzwoniłem do ASO - generalnie polecili wymienić przekaźnik OMRON nawet "dla zasady" co tez uczyniłem przy okazji nabijania i ozonowania klimy. Niestety objaw ten sam(wiatrak od chłodnicy włącza sie niemal od razu po przekręceniu kluczyka) wiec wracam do opcji termostatu - chyba - we wtorek mam znów wizytę w tej sprawie.

Comment

nie mam pojęcia jak można łączyć załączanie się wiatraków z termostatem... to dla mnie prawdziwa zagadka? .
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Rambo z tego co wiem to masz dwa wiatraki jeden od chłodnicy drugi od klimy - popraw mnie jeżeli sie mylę - ten od klimy chodzi prawidłowo wraz z używaniem klimy. Ten od chłodnicy z moich obserwacji załącza sie w momencie kiedy silnik dostaje tak jakby jakiejkolwiek temperatury dodatniej - innej niz obecna w stanie spoczynku - tak z obserwacji. Wybacz ale tez zgłupiałem i z tym termostatem to może jak kula w płot strzelam ale jestem pewien ze to nieprawidłowe działanie układu chłodzenia silnika a nie klimatyzacji. Jestem umówiony z serwisem ponownie - nieomieszkam sie podzielić z wami tym co mi "mądre głowy" powiedzą . Btw dzisiaj gośc z serwisu przebił wszystko - umawiając mnie na wtorek dodał ze koniec końców nie jest zle - ważne ze wiatrak działa cały czas - lepiej jakby wogole nie działał

Comment

Szymon, wszystko jest ok, nie ma co wyważać otwartych drzwi i jeździć do ASO.
                              Zamieszczone przez Szymon2 Zobacz posta
                              ale jestem pewien ze to nieprawidłowe działanie układu chłodzenia silnika
                              skąd masz ta pewność?
                              widzę że nie czytasz forum, to o czym piszesz ten "problem", "odkryłem" prawie 3 lata temu i zapodałem obszerną dywagację https://www.civicforum.pl/showthread...atyzacji-w-UFO w tej sprawie i nie byłem w ASO i nie wydawałem kasy wystarczyło nauczyć się obsługi układu zarządzania klimatem.