Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

75w80 czy 75w90

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zgaduj zgadula
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Synchronizatory nie dostają w dupę , synchronizacja nastepuje natychmiast ,nie ma efektu jak na gęstej oliwie ze jeden element klei sie do drugiego i kręcą sie razem,nie można przez to zrównać obrotów i wrzucić biegu,to wtedy właśnie synchronizator trze najmocniej i najbardziej się wyciera.

Comment

Nie doprecyzowałem pytania. Domyślam się, że synchronizatory mają "lżej", ale chodzi mi o wpływ tego oleju na ich materiał (korozja).

Comment

Jeśli coś "pływa" w oleju, to nie ma mowy o jakiejkolwiek korozji..
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Nie wpływa. GL5 ma dodatki separacyjne prawie X2 i to ich stężenie robi korozję.Co do ATF żadne źródła tego nie precyzują ale po swoim przypadku mam obraz ze negatywnego oddziaływania nie ma,a przynajmniej ja nie wykrylem.

Comment

A długo śmigasz na tym oleju? (przebieg, czas)

Comment

#7 #43 sa manuale do których ten olej wlewa się już w fabryce,np któryś Lanos wyjeżdżał z ATFem,nie mogę znaleźć który typ skrzyni,ale do swojego też lałem.

Comment

No dobra - powinien być Dexron II czy III?

Comment

Ja podałem w TYM temacie co leję,ale przez różne opcje,harakterystyki,specyfikacje przedzierać mi się nie chce.
                    Napisałem co zdało egzamin na 7 z plusem ,a jak ktoś szuka zamiennika to mnie proszę do tego nie zaprzęgać.
                    Przetarłem szlaki,to działa ,więc jak ktoś szuka odpowiednika to polecam z czystym sumieniem,natomiast porównywanie olei świata z tym co wlewam to niech każdy robi sam ,ja po prostu nie cierpię papierologii.

Comment

Cześć,
                      Czy po 6 tys. km olej wylany ze skrzyni do czystej miski ma prawo tak wyglądać?:

IMG_20180324_214917.jpg

Olej jest ciemnobrązowy, po przyświeceniu latarką od strony obserwatora mętny, a w środku znajduje się zawiesina pyłu metalicznego. Przy zlewaniu olej był przezroczysty (tak wyglądał) Olej miał być wymieniony razem z rozrządem, Castrol Syntrans V FE 75W80. Nie byłem zadowolony z jakości pracy skrzyni, a zimą była tragedia - lewarek chodził jak w łyżka w smalcu (bez skwarków ). Skłoniło mnie to do samodzielnej wymiany oleju na ATF (w razie awarii skrzyni będę zganiał na m26 (żart)).

Comment

Jak masz opiłki to trochę lipa,bo to już jest awaria. Weź trochę tego metalu na papier polej jakimś zmywaczem i pod ostrym światłem zobacz czy białe czy żółte.
                        Moim zdaniem masz olej ten sam co miałeś,on wygląda nie na zużyty ale zgnity.
                        Wlałeś już nowy?

Comment

Jeszcze raz. Olej miał mechanik wymienić razem z rozrzadem na jesieni, 6000 km temu. Tydzień temu pojechałem na najazd, zlałem olej, który jest widoczny na zdjęciu w poprzednim poście. Wygląda na fabryczny, 15-letni. Wlałem Fuchs ATF4000 Dexron III-H.
                          Opiłki pod latarką w słoiku wyglądają na żelazne, ale jutro się upewnię.
                          Wiem o co Ci chodzi z tym sprawdzeniem, ale biorąc pod uwagę sypiące się łożyska w tej generacji, jeśli byłyby to opiłki żelazne, to czy to od razu rokowało by uszkodzenie trybów, czy może pochodziłyby z szumiących łożysk?

EDIT:
                          W sumie to wystarczy wziąć magnes, przystawić do słoika i poruszać - jak jego zawartość bedzie reagować na ruchy to sprawa jasna...
                          Last edited by kubsztyk; 31-03-2018, 00:04.

Comment

Tryby tak szybko nie lecą,ale pod warunkiem że nie chodzą w zupie,a teraz to nie wiadomo.
                            Miałem nadzieję że to z synchronizatorów,bo to najmniejsza szkoda.
                            Jak się jedzie na nowym smarowidle?

Comment

Moja Honda też cierpi na "ciężko" wchodzące 1 i 2.

Po przeczytaniu wątku i porannych poszukiwaniach przedstawiam moje wyniki na temat olejów (temat rzeka):

Tabelka do ogólnego spojrzenia na lepkość wg parametrów i specyfikacji podawanych przez producentów:

Tabelka n_t lepkosci olejów.pdf

źródło: https://www.kittiwake.com/sites/defa...%20Dec12_0.pdf

Pod tabelką kolejnym punktem jest "Viscosity index": wniosek= im wyższy, tym olej wolniej zmienia lepkość ze względu na temperaturę.

A teraz jak ugryźć parametry, które znajdziemy w specyfikacji:

Producenci chwalą się głównie dwoma parametrami: lepkość w 40 i 100 st. Celsiusza, inne parametry są albo nie.

Viscosity index możemy policzyć używając tego kalkulatora: https://www.widman.biz/English/Calcu...isc-index.html

A teraz najużyteczniejsze: lepkość w interesującej nas temperaturze: https://www.widman.biz/English/Calcu...erational.html

A teraz linki do olei, gdzie znalazłem też parametry:

Moje kiepskie i tanie smarowidło:
                              Valvoline 75w80, i jego parametry

Mannol MTF-4 75w80

Perełka jaką znalazłem jeśli chodzi o 75w80:

Red Line MTL® 75W80 GL-4, i jego parametry

A tu dwa ATF-y:

Liqui Moly Top Tec ATF 1800, a tu parametry gdzie szmaty z działu PR oszukały Viscosity index

Motul DEXRON III ATF

Mój wniosek z tych informacji potwierdza to co napisał m26: większość olei przekładniowych jest zbyt lepka w niższych temperaturach w stosunku do tego co potrzebują nasze Hanie.

Comment

Przyświeciłem punktowo na olej w słoiku i te opiłki wyglądają jednak na miedziane. Oczywiście obraz może być zakłamany, bo olej jest brązowy. Pobrałem próbkę strzykawką i pomimo wielu prób i szczerych chęci nie mogłem opiłków dojrzeć na papierze (polałem alkoholem izopropylowym). Olej po wylaniu na papier miał kolor bursztynowy / słomkowy i klarowny, więc już nic nie rozumiem...
                                Ten pył metaliczny w oleju w słoiku jest naprawdę drobny, wielkości pyłu mącznego, nie są to wyraźne opiłki.
                                A co do oleju, to jeździ się jak wcześniej, choć czuć, że przybyło 1,5 kunia ale przede wszystkim jest inna jakość wbijania biegów. Choć wsteczny wczoraj pierwszy raz od wymiany oleju wymagał ponownego wysprzęglenia, no i przy dwójce czuć, że się ją wrzuca, w przeciwieństwie do reszty biegów, ale to i tak nie to samo, co wcześniej.
                                Last edited by kubsztyk; 31-03-2018, 19:41.

Comment

Working...
                                X