Wiatajcie. Mam prośbę, może ktoś pomoże. Jak sprawdzić szybko czy silnik nie bierze za dużo oleju. Dziś zauważyłem, że mam równo z minimum dolałem jakieś 0,5 l jest połowa. Wymieniałem w ASO (wiem przepłaciłem) w kwietniu wlali mi (tak jest na fakturze) 4 litry. Od tej pory zrobiłem jakieś 5 tys km. Mam 1.6 VTEC z 2002, olej shell helix 5w40 (może przy tym przebiegu - 170tys powinienem przejsc na półsyntetyk?). z góry dzięki i pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy silnik nie "bierze" za dużo oleju
Collapse
X
-
Zakładam, że po wymianie miałeś poziom 3/4 więc silnik pobiera ok 1,5l /10tys km. Tak się składa ,że ja również mam silnik 1,6 ale z 2004 przbieg 130 tys i identyczne pobieranie oleju. Na forum słyszałem opinię ,że pobieraniem oleju w granicach 1l/ 10tys km nie ma się co przejmować. Przy pobieraniu ok 1-2l / 10 tys km należy się zastanowić ,czy nie jest to problem lub to olać :P natomiast powyżej 2l /10 tys km to już duże pobieranie. Dodam ,że mam civica od lutego tego roku a mój wcześniejszy samochód tj opel astra z 1999r 1,6 pobierał tak mało ,że nie sposób to było wychwycić ,czyli "nawet grama" na 15 tys km.
Dodam ,że jeżdżę głównie na krótkich odcinkach ok 8-15 km głównie w trasie
Czy mam się czuć zawiedziony nowym wozem, czy pobieranie jest w granicach normy? Mógłby ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników rozwinąć szerzej temat?
-
każda marka ma swoje "TTTM" (ten typ tak ma). Miałem opla astre 97 miała lekkie wycieki ale nie brała więcej niż 1l na 10.000km. Nadmienię, że norma w oplach to 0,75l / 1000km. Tak, tak to nie pomyłka, potwierdza to serwis!
Zwłaszcza 16 zaworowe biorą go sporo, już taka uroda opliW tej co mam teraz na razie nie zauważyłem żadnego brania oleju.
Znajomy mechanik potwierdza, że japońskie auta eksploatowane normalnie (tj. nie żyłowane i przeciążane) nie powinny brać oleju, nie mówiąc już o jakichkolwiek wyciekach spod uszczelek itp.
Co do normy "brania" w hondach niestety jeszcze nie wiem jak to jest. Jednak, przy znacznych ubytkach oleju powyżej 1l/10.000km zaleca się przejść na olej o klasę niżej.
Wszystko zależy od eksploatacji.
pozdrawiam GrzegorzNie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!
Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1
Comment
-
ok,troszke poczytałem ale na faktach to skoda octavia 1.9tdi nowa 30tys.km.bierze olej na 10000km około 1litr,i tak wszystkie vtec na wysokich obrotach troszke zuzywaja oleju,czyli powyzej 5700 obr/minjak sie vtec załącza,teraz technika jazdy miejska korki ,czy trasa-odpoczynek dla autka obroty do 3000 i zmiana biegu,czy tez 6000 i poslizg kół -zwany dalej piskiem,zimny silnik tez nie lubi wysokich obrotów-tak zwane luzy montażowe,zimny mniej szczelny -rozszeżalnosć materiałów pod wpływem temperatóry-fizyka,doświadczenie kulka zimna przechodzi przez otwór -goraca nie chce.no i 16zaworów-czyli 16 trzonków po których spływa olej-dobre uszczelniacze nie bierze,ale przy wysokich obrotach 7000 widac kolorek spalin dymek jasno-niebieski troszke olejku ubywa,to tyle ,trzeba sprawdzic a olej to lac motull,lub castrol angage
Comment
-
W moim D14Z6 olej utrzymuje swój poziom od wymiany do wymiany (raz w roku co ok. 18-20kkm) i raczej nie jeżdżę na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku. Dotychczas uzywałem tego samego Helixa 5W40 ale ostatnio, przy 96 kkm przeszedłem na Motula X8100. Zrobiłem już na nim 2kkm i jest ..."jak było na poczatku, teraz i zawsze i..." (taką mam nadzieję)
Comment
-
mi wziela na okolo 2tys km prawie litr, silnik 1.6, Gaz sekwencja, olej 5w50, w tym czasie zaliczylem kilka wycieczek po gorach jakies tysiac kilometrow. zaczynam sie obawiac, przebieg to 203 tys, w jezdzie nie odczuwam nic niepokojacego jak i kontrolki w normie, auto tez nie kopci, ale olej ginie :/ wyciekow tez nie ma, silnik podlaczany pod komputer nie wykazal bledow w aso. co moze byc przyczyna ?
Comment
-
uszczelniacze zaworowe, to na początek bo koszt nie duży i da sie wymienic bez sciągania głowicy
Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne
Comment
-
Powiem tak: Nieważnie jaki olej, dzisiejszy poziom wiedzy i technologie są takie, że oleje niewiele się różnią jakością, chyba, ze to specjalny olej. Przy spokojnej jeździe mi auto nie bierze nic, a jak go pocisnę powyżej 4000obr/min to niestety ma prawo i coś tam łyknie. Po prostu to normalne przy tak wysokich obrotach.
pozdr GrzegorzNie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!
Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1
Comment
Comment