Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc jaki olej ??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zgadza się, do porównania wziąłem oleje o nieco zbyt dużej rozbieżności. Powinienem 5W40 A3 przyrównać do 5W30 A3. Jednak gdy kiedyś przeglądałem oleje, to często 5W30 A5 cechował się lepszymi parametrami (temp zapłonu, TBN, temp płynięcia) niż A3. Niemniej jednak pozostanę chyba przy 5W40, bo tak jak wspominałem kilka postów wcześniej jeżdżę dużo po mieście na krótkich odcinkach 3-4 km, więc siłą rzeczy po zimie olej na tyle rozcieńczy się paliwem, że będzie miał parametry 5W30 albo ciut wyżej, więc nie ma chyba sensu pakować się w 5W30. Co innego jeszcze gdybym np. dojeżdżał codziennie do pracy 10-15 km.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Comment

kubsztyk napisał:
      ale co w przypadku 14-letniego benzyniaka z przebiegiem 220 tys. km? Co prawda mazda w dieslu jeździła bez problemu na 5W30 B5 mając przed sprzedażą 14 lat i 270 tys. km, ale tutaj jest benzyniak o mniejszej sprawności niż diesel i do tego upały.
      Nie wiem co to za problem dla silnika 270kkm, u mnie właśnie stuknęło 275 0000 km dalej leję 5W20 A3/B3 i jest super, silnik pracuje gładko i przyjemnie. Nie widzę problemu z dużym przebiegiem i jeśli nie pije oleju to po co zmieniać i rozszerzać zakres SAE do XW50 i wyżej jeśli podręcznik użytkownika nie poleca takich lepkości nie ma to żadnego sensownego i logicznego uzasadnienia, aby zalewać coś co powoduje większe opory w pracy silnika.
      Oczywiście nie zalecam i nic nie polecam i nie wychwalam, każdy wybiera olej pod swoje warunki klimatu, stylu jazdy, długości odcinków, prędkości obrotowej etcaetera.
      Dalej muszę podkreślić, że benzyniaki hondy nie potrzebują super hiper oleju, ważniejszy jest tu interwał zmiany, niż olej za 300 zł bańka.
      Last edited by rat4; 07-11-2017, 09:39.
      4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
      Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
      https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
      X