Pytanie do właścicieli D16V1 jaki macie procent otwarcia przepustnicy na jałowym i przy gazie w podłogę? U mnie po podpięciu pod OBD2 pokazuje 9,8% na jałowym i 85% maksymalny - chyba mało, przepustnica nie powinna otwierać się na 100%? Coś mi nierówno chodzi na jałowym po wizycie u mechanika, który ściągał cały dolot przy wymianie upg i rozrządu. Do tego wyrzuca co jakiś czas błąd zbyt bogata mieszanka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
D16V1 przepustnica
Collapse
X
-
Uchylenie na spoczynku oscyluje w granicach 9% , jeśli masz aplikację w której można podejrzeć napięcie na TPS to było by lepiej.
Zamieszczone przez slawroc Zobacz postaprzepustnica nie powinna otwierać się na 100%?
W tym aucie wskazywać jednak 100% nie musi.
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postajeśli masz aplikację w której można podejrzeć napięcie na TPS
Comment
-
Dzięki @m26 powiem mechanikowi aby sprawdził. Masz może pomysł co mechanik zmaścił przy składaniu po wymianie upg i rozrządu? Wiem, że doświadczony jesteś, to może masz jakieś podejrzenie. Nie mam już siły do kolesia, oddałem auto chodzące równiutko, a teraz telepie na jałowym i on sam nie wie co nie tak...Może zapłon przestawiony albo rozrząd? Lewe powietrze z przepustnicy? Obroty na jałowym wahają się 620-680 i telepie budą i chłodnicą, a jak pochodzi dłużej na jałowym, to wywala błąd zbyt bogata mieszanka. Dzięki za sugestie.
Comment
-
Zrób zrzut wszystkich parametrów jakie dasz radę,a najlepiej w formie wykresu,
ale najpierw:
odłączaj cewki na pracującym silniku aż znajdziesz ten kulawy,bo na nim będzie najmniejsza różnica po odłączeniu.
Jeśli znajdzie się jakiś rzeczywiście to:
zmierz ciśnienie na cylindrach,albo chociaż pokręć wałem i sprawdź czy sprężanie czuć co pół obrotu takie samo.
Może postawił głowicę z wałkiem na stole i skrzywił zawór.Last edited by m26; 18-08-2017, 23:00.
Comment
-
Niby sprawdził ciśnienie na cylindrach. Tydzień auto trzymał i w końcu wymienił sondę lambda na jakąś używkę, czy uniwersalną i już nie trzęsie silnikiem ale teraz wyrzuca błąd P0132 Czujnik o2 (Bank 1 Czujnik 1) Wysokie napięcie. Dziwne, bo sonda teraz wskazuje stałe 1.275v a auto nie jedzie i szarpie. Może źle podpiął uniwersalną jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=1z05XfZ5bEw Ręce opadają...Last edited by slawroc; 31-08-2017, 16:00.
Comment
-
To jest ewidentny kapeć ta sonda,albo spaliny są tak kiepskie że osiąga swój próg pomiarowy i dlatego się nie zmienia wartość.
Auto dalej jest spierdzielone.To że teraz chodzi równo może wynikać z faktu że bogata mieszanka zapala się nawet w cylindrze który sprężania prawie nie ma.
Mierzył ciśnienie albo i nie mierzył.
Trzeba zebrać dane z silnika zimnego zgaszonego,odpalonego,gorącego,bez gazu,z naciśniętym gazem.
Nie ma danych to nie ma z czego diagnozy zrobić,nie da się jak ze szklanej kuli.
Comment
-
Dziwna sprawa, wypiąłem i wpiąłem wtyczkę sondy, przejachałem jakieś 500 km i błąd się nie pojawił. Czyżby mechanik nie docisnął wtyczki? W każdym razie problem zniknął.
Przy okazji, czy trzeba ponownie dokręcać głowicę po wymianie uszczelki, bo krążą takie opinie?
Comment
-
Zamieszczone przez slawroc Zobacz postaCzyżby mechanik nie docisnął wtyczki?
Zamieszczone przez slawroc Zobacz postaPrzy okazji, czy trzeba ponownie dokręcać głowicę po wymianie uszczelki, bo krążą takie opinie?
Comment
-
Witam,
Mam od niedawna civica vii. Po zakupie zauważyłem, że obroty spadają po rozgrzaniu do trochę zbyt małej wartości - 650 obr/min (mierzone komputerem). Ponadto szarpało mi na jedynce i dwójce podczas toczenia się na niskich obrotach i przy zmianie biegów. Wyczyściłem przepustnicę wraz z silniczkiem krokowym. Oczywiście po czyszczeniu zrobiona adaptacja - wyjęty bezpiecznik od radia na pół godziny, potem odpalenie na zimnym bez odbiorników prądu i zagrzanie do włączenia i wyłączenia wentylatora chłodnicy i zgaszenie. Po tym zabiegu wolne obroty się ustabilizowały, silnik zaczął podtrzymywać obroty przy zmianie biegów i zniknęło szarpanie przy ich zmianie. W tym tygodniu mechanik wymieniał mi kompletny rozrząd wraz z pompą, płyn chłodzący i regulował zawory (dałem mu wydruk z serwisówki i ustawił zawory wg luzów w niej podanych). Teraz zaczęły się jaja. Przy dojeżdżaniu do świateł gdy wybiję bieg i puszczę sprzęgło, to silnik trzyma obroty 1700 obr/min albo i ciut więcej, a jak się zatrzymam, to obroty falują mi 2-3 razy w zakresie 1300-1700 i potem bardzo powoli opadają do wartości 900-1000 i takie utrzymuje. Robiłem już ponownie adaptację po odebraniu auta od mechanika i nic to nie dało. Dzwoniłem do niego i twierdzi, że nie wyjmowali przepustnicy, ani nic nie odłączali - nawet nie wyjmowali obudowy filtra.
Ktoś ma pomysł, co może być nie tak i jak to sprawdzić?
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaW tym tygodniu mechanik wymieniał mi kompletny rozrząd wraz z pompą, płyn chłodzący i regulował zaworyZamieszczone przez kubsztyk Zobacz postanic nie odłączali - nawet nie wyjmowali obudowy filtra.
Sprawdź uchylenie przepustnicy(czasem niczego nie reguluj,czyba że linkę napięli) i wężyki podciśnieniowe.Filtr do tego zdemontuj.
Comment
-
Zdjąłem pokrywę filtra powietrza, filtr nie ruszany, klapka przepustnicy zamknięta. Sprawdziłem napięcie linki gazu i jest luz mniej więcej taki, jaki powinien być - nic nie zmienione. Przewody podciśnieniowe nie ruszane. Czy falowanie może mieć związek z nie do końca odpowietrzonym układem chłodzenia? Wczoraj dolałem ociupinę do chłodnicy. Potem jeszcze dolałem na MAX do zbiorniczka wyrównawczego i dziś musiałem dolać gdzieś ze 100 ml, może odrobinę ponad. Może powinienem popuścić lekko nakrętkę od zbiorniczka, przyłapać taśmą i się przejechać, żeby chłodnica się odpowietrzyła i mogła zassać płyn ze zbiorniczka?
Comment
-
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaklapka przepustnicy zamknięta.
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaPrzewody podciśnieniowe nie ruszane.
Odpal i zakryj przepustnicę ręką,może zdążyszusłyszeć nieszczelność.
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaZdjąłem pokrywę filtra powietrza,
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaCzy falowanie może mieć związek z nie do końca odpowietrzonym układem chłodzenia?
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaMoże powinienem popuścić lekko nakrętkę od zbiorniczka,
Jeśli nieszczelności nie znajdziesz w układzie zasysania,to będzie trzeba szukać w elektronice,więc lepiej się postaraj i sumiennie przetrzep to co możesz zrobić sam.
Comment
-
Dobra, podepnę pod komputer i może uda mi się coś odczytać. Ale nie wiem czy będę całą obudowę filtra wyjmował po raz drugi - co miałbym tam znaleźć? Sorry, ale kupiłem auto 3 tygodnie temu i ono więcej stoi niż jeździ. W tym samym tygodniu, co kupiłem auto czyściłem przepustnicę i krokowca, zajęło to 3 dni (robiłem po pracy). Wszystko chodziło cacy. Dzień po założeniu przepustnicy i adaptacji upier...liła mi się prawa półoś i dosłownie wywierciła dziurę w wahaczu. W niedzielę laweta i do warsztatu, potem dzień po dniu, po pracy, czy pogoda czy deszcz dowoziłem zamówione części, teraz w czwartek wymieniony rozrząd na oryginalnym pasku, regulacja zaworów, wymienione końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, półoś, płyn chłodzący i olej w skrzyni. Pomimo tego nadal mam stukanie na drobnych nierównościach połączone z trzeszczeniem. Nie wiem czy amortyzatory, czy maglownica. I doszło falowanie obrotów. Jeszcze wczoraj wziąłem się pod blokiem za serwis hamulców i muszę wymienić tarcze + klocki (i zrobię to samodzielnie, bo będę miał pewność, że jest zrobione perfekcyjnie), przynajmniej z tyłu, bo to, co zobaczyłem to masakra i nie wiem co za mechanik z Koziej Wólki to robił, ale ja w życiu nie nawaliłbym takich ilości pasty, wszędzie gdzie się da. Klocki po prostu stały.
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaJeśli nieszczelności nie znajdziesz w układzie zasysania,to będzie trzeba szukać w elektronice,więc lepiej się postaraj i sumiennie przetrzep to co możesz zrobić sam.
Comment
Comment