Zainspirowany działaniami Królewny forum postanowiłem upiększyć również swój dyliżans, zmiana niewielka, ale dająca przyjemny efekt
.
Zadanie zamienić mieszek gumowy na skórzany.
Sam mieszek skórzany kupiony u tego samego sprzedawcy gdzie zakupiła Królewna - zdecydowanie dobra robota
bdb wykonany mieszek rozmiarowo idealny. Kolory skóry i nitki do wyboru.
Niezbędnik:
śrubokręt krzyżak, twardy kawałek plastiku (taki jak w kołnierzykach koszul, do podważenia panela trójkątnego by go nie uszkodzić), piwko lub kawka w zależności od pory dnia
.
Rozbiórka ramki:
1. odkręcamy pierścień gałki zmiany biegów i zsuwamy nieco mieszek w dół.
2. odkręcamy gałkę zamiany biegów.
3. palcami podważamy dolną część trójkątnego panela ramki, robiąc tylko szparkę na włożenie zabezpieczenia w postaci twardego cienkiego paska plastiku by nie uszkodzić rantów ramki i konsoli - i podważamy śrubokrętem - ramka wyskoczy z zaczepów.
4. odpinamy kostki elektryczne - zapalniczki i przycisku świateł awaryjnych.
rozbiórka mieszka:
5. odkręcamy 3 żółte wkręty, rozpinamy panel równokątny od gumowego mieszka,
6. wypinamy z srebrnej obwódki 3 zaczepy plastikowe czarnej obwódki,
7. wypinamy z obwódki czarnej mieszek gumowy.
8. Zakładamy nowy skórzany mieszek na obwódkę czarną - są zrobione dokładne wycięcia na zaczepy co ułatwia zakładanie.
9. spinamy czarną obwódkę ze srebrną - mieszek jest przymocowany,
10. skręcamy założony na obwódki mieszek do panela trójkątnego 3 żółtymi śrubami.
Gotowe do montażu w aucie.
11. zapinamy wtyczki
12. zatrzaskujemy panel trójkątny
13. nakładamy skórę na 2 wpustki gałki - otwór w skórze na tyle ciasny że dobrze siedzie na gałce i nie spada - obawiałem się tego a jest naprawdę dobrze.
Fakt, jakby przyjemniej w środku i jakby nieco lżej chodzi teraz lewarek, da się to wyczuć, jest przyjemniej.
Gałka drewniana lakierowana posiada podświetlany krążek z schematem biegów, próbowałem go zamontować dla lepszego efektu, ale ostatecznie zrezygnowałem bo nie pasował mi gwint.

Zadanie zamienić mieszek gumowy na skórzany.
Sam mieszek skórzany kupiony u tego samego sprzedawcy gdzie zakupiła Królewna - zdecydowanie dobra robota

Niezbędnik:
śrubokręt krzyżak, twardy kawałek plastiku (taki jak w kołnierzykach koszul, do podważenia panela trójkątnego by go nie uszkodzić), piwko lub kawka w zależności od pory dnia

Rozbiórka ramki:
1. odkręcamy pierścień gałki zmiany biegów i zsuwamy nieco mieszek w dół.
2. odkręcamy gałkę zamiany biegów.
3. palcami podważamy dolną część trójkątnego panela ramki, robiąc tylko szparkę na włożenie zabezpieczenia w postaci twardego cienkiego paska plastiku by nie uszkodzić rantów ramki i konsoli - i podważamy śrubokrętem - ramka wyskoczy z zaczepów.
4. odpinamy kostki elektryczne - zapalniczki i przycisku świateł awaryjnych.
rozbiórka mieszka:
5. odkręcamy 3 żółte wkręty, rozpinamy panel równokątny od gumowego mieszka,
6. wypinamy z srebrnej obwódki 3 zaczepy plastikowe czarnej obwódki,
7. wypinamy z obwódki czarnej mieszek gumowy.
8. Zakładamy nowy skórzany mieszek na obwódkę czarną - są zrobione dokładne wycięcia na zaczepy co ułatwia zakładanie.
9. spinamy czarną obwódkę ze srebrną - mieszek jest przymocowany,
10. skręcamy założony na obwódki mieszek do panela trójkątnego 3 żółtymi śrubami.
Gotowe do montażu w aucie.
11. zapinamy wtyczki
12. zatrzaskujemy panel trójkątny
13. nakładamy skórę na 2 wpustki gałki - otwór w skórze na tyle ciasny że dobrze siedzie na gałce i nie spada - obawiałem się tego a jest naprawdę dobrze.
Fakt, jakby przyjemniej w środku i jakby nieco lżej chodzi teraz lewarek, da się to wyczuć, jest przyjemniej.
Gałka drewniana lakierowana posiada podświetlany krążek z schematem biegów, próbowałem go zamontować dla lepszego efektu, ale ostatecznie zrezygnowałem bo nie pasował mi gwint.
Comment