Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana mieszka gałki zmiany biegów - gumowy na skórzany civic VII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana mieszka gałki zmiany biegów - gumowy na skórzany civic VII

Zainspirowany działaniami Królewny forum postanowiłem upiększyć również swój dyliżans, zmiana niewielka, ale dająca przyjemny efekt .

Zadanie zamienić mieszek gumowy na skórzany.
    Sam mieszek skórzany kupiony u tego samego sprzedawcy gdzie zakupiła Królewna - zdecydowanie dobra robota bdb wykonany mieszek rozmiarowo idealny. Kolory skóry i nitki do wyboru.

Niezbędnik:
    śrubokręt krzyżak, twardy kawałek plastiku (taki jak w kołnierzykach koszul, do podważenia panela trójkątnego by go nie uszkodzić), piwko lub kawka w zależności od pory dnia .

Rozbiórka ramki:

1. odkręcamy pierścień gałki zmiany biegów i zsuwamy nieco mieszek w dół.
    2. odkręcamy gałkę zamiany biegów.
    3. palcami podważamy dolną część trójkątnego panela ramki, robiąc tylko szparkę na włożenie zabezpieczenia w postaci twardego cienkiego paska plastiku by nie uszkodzić rantów ramki i konsoli - i podważamy śrubokrętem - ramka wyskoczy z zaczepów.
    4. odpinamy kostki elektryczne - zapalniczki i przycisku świateł awaryjnych.

rozbiórka mieszka:
    5. odkręcamy 3 żółte wkręty, rozpinamy panel równokątny od gumowego mieszka,
    6. wypinamy z srebrnej obwódki 3 zaczepy plastikowe czarnej obwódki,
    7. wypinamy z obwódki czarnej mieszek gumowy.
    8. Zakładamy nowy skórzany mieszek na obwódkę czarną - są zrobione dokładne wycięcia na zaczepy co ułatwia zakładanie.
    9. spinamy czarną obwódkę ze srebrną - mieszek jest przymocowany,
    10. skręcamy założony na obwódki mieszek do panela trójkątnego 3 żółtymi śrubami.
    Gotowe do montażu w aucie.

11. zapinamy wtyczki
    12. zatrzaskujemy panel trójkątny
    13. nakładamy skórę na 2 wpustki gałki - otwór w skórze na tyle ciasny że dobrze siedzie na gałce i nie spada - obawiałem się tego a jest naprawdę dobrze.

Fakt, jakby przyjemniej w środku i jakby nieco lżej chodzi teraz lewarek, da się to wyczuć, jest przyjemniej.

Gałka drewniana lakierowana posiada podświetlany krążek z schematem biegów, próbowałem go zamontować dla lepszego efektu, ale ostatecznie zrezygnowałem bo nie pasował mi gwint.
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 08-01-2014, 20:55.
    Kierownik Działu Diesla

możesz podać link jakiś na ten mieszek, bo nie mogę znaleźć

Comment

w Allegro użytkownik Maniol https://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=53427
      jeśli nie ma w sprzedaży - musisz pytać sprzedawcę.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

A co by się stało gdyby zamontować niższą gałkę zmiany biegów a nie taką wysoką.. nie było by bardziej sportowo https://allegro.pl/honda-jazz-02-08-...965415765.html lub https://allegro.pl/galka-zmiany-bieg...123451712.html albo https://allegro.pl/galka-zmiany-bieg...016234853.html

Comment

Świetny pomysł! . Oby się gwint zgadzał, jeśli to samo to chyba się też skuszę ! Ta z linka nr 1 od Jazza podoba mi się .
          Mam kolegę z Jazz'em sprawdzę czy gwinty pasują.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Cały czas szukam gałki.. ta od jazz tez mi się bardzo podoba.. sprawdziłeś może co z gwintem... będzie pasować? Pamiętaj jeszcze o trzymaniu mieszka!

Comment

Panowie i jak z ta galka z hondy jazz? Pasuje do 7 gen? bo chciałbym zapodac

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Comment

A no właśnie.. Rambo7 wypowiedź się w kwestii..

Comment

dziś będę mierzył / zakładał - zrobię foto i dam znać .
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Przyłączam się do pytań - czy w VII genie jest taki sam gwint jak w VI? Też bym się skusił na tę gałkę od Jazza.
                    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Ja podobnie bo skunk jest trochę problematyczny w lecie strasznie się nagrzewa za to w zimie przymarza ręka :-P

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
                      Moja honda http://www.civicforum.pl/showthread....727#post243727

Comment

Galka od hondy jazz jak najbardziej pasuje tylko jeden problem jest a mianowicie jak przymocować do niej ten srebrny pierścień trzymający mieszek?

Comment

Zamieszczone przez kadamcz Zobacz posta
                          Galka od hondy jazz jak najbardziej pasuje tylko jeden problem jest a mianowicie jak przymocować do niej ten srebrny pierścień trzymający mieszek?

Na szczęście w VI-ce nie ma żadnego pierścienia łączącego Jesteś pewien że gwint jest identiko?
                          LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                          sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Tak gwint ok. Sprawdzałem. Nakrecilem na dźwignię i jest ok tylko problem z mieszkiem jest

Comment

miałem dzwonić do kolegi i już miałem kręcić gdy kadamcz zameldował żę wkręcił i siedzi ..ale mieszek gumiak z civic to katastrofa, ja wymieniłem na skórke ..ale o tyle pasuje z gałką oryg VII że z gałki wystają 2 dzyndzle na które naciągłem skórę i jest jak ...wiecie jak ... ale siedzi i jest ok
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X