Czy mocne obciążenie alternatora może powodować jego dziwny pisk? Ja mam tak że na jałowym po rozgrzaniu słychać pisk. Może być tak że akumulator jest do dupy i alternator nie może go doładować i dlatego wydaje takie dziwne dźwięki?? Bo już nie wiem co o tym myśleć łożyska alternatora okej tak samo szczotki, uzwojenie nowe. Byłem w miejscu gdzie regenerują alternatory i u mechanika i twierdzą że to normalny dźwięk na obciążeniu ale prawda jest taka że na jałowym biegu po rozgrzaniu słychać tylko ten pisk...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
alternator?
Collapse
X
-
na niskich obrotach najczęściej piszczy pasek, tu masz info sprawdź to: Pasek alternatora - regulacja napięcia paska alternatoraKierownik Działu Diesla
Comment
-
Alterntor wydaje 4 rodzaje dźwięków
1 Ocieranie wirnika o stojan-spowodowane korozją rdzenia stojana ,pęknięcim obudowy rozsadzonej przez rdzę i przesunięciem osi obrotu wirnika.Dolegliwość produktów Magneti Marellipocząwszy od Punto 1 gen aż do dzisiejszych Alf.Odpada ba Hondy nie dotyczy,poza tym gwałtonie następuje i szybko usadza auto.
2 łożyska-odpada bo przestaje po odłączeniu kostki
3 pasek-to może mieć sens a Rambo rację.Odłączasz kość,zanika obciążenie,pasek przestaje piszczeć.
4 przeciążenie. Powód to padnięta cela w baterii,dioda w mostku prostowniczym,zwarte do masy uzwojenie stojana.
Altek to prądnica wielofazowa,przeważnie od 4 do 8 faz i do kilkunastu sekcji uzwojeń na jedną fazę.
Działa więc pulsacyjnie a na dodatek generuje prąd przemienny o bardzo dużej częstotliwości.
Zwarcie,przeciążenie,lub brak działania jednej fazy powoduje piszczenie ,jest to jednak absolutnie inny dźwięk niż pasek ale tak samo zaniknie po rozłączeniu kości . Mim zdaniem to albo aku jest do dupy i pobiera krocie,albo altek jest do ponownego przeglądu el . albo jesteś przeczulony,bo każdy altek pod obciążeniem lekko wyje (wystarczy odpalić tylną szybę)
Jak zdecydujesz się rozebrać alternator to poprowadzę krok po kroku jak zbadać jego sprawność (poza regulatorem,bo nie dasz rady)
ale najpierw daj to komuś do posłuchania.
Comment
-
Wiesz co chyba masz racje co do akumulatora. Wcale o tym nie pomyslalem ale w sumie od kupna aku nie byl wymieniany a przy duzych mrozach nie chcial odpalac... od tego zaczne. Spróbuje zalatwic jakis aku i sprawdzic. A jak to nic nie da to z Twoja pomoca rozkrece alternator.
Comment
-
-
Zamieszczone przez khardim24 Zobacz postaJeśli tak to mam.
A co z lutownicą?
Comment
Comment