Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

alternator?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• alternator?

Witam, jezdze honda civic 1.7 ctdi z 2003r. przebieg 120.000 dzisiaj zapalila sie mi kontrolka od akumulatora, prosze o opinie, co to moze byc? alternator czy padl akumulator? moze jst cos co powinnam sprawdzic albo wiedziec zanim oddam auto do mechanika, nie chcę aby wkręcił mi niepotrzebną naprawę, co warto sparwdzić i jak? szczotki akumulatora, regulator napięcia ew,.koszt naprawy. z gory dzieki, sabina

To może zamiast oddawać od razu do mechanika, wsadź od kogoś sprawny aku i zobacz co wtedy?
    Jeżeli nie wymieniany od nowości to bardziej niż prawdopodobne, że akumulator słaby.
    sigpic

Comment

gdyby padł aku to miałabyś problemy z zapalaniem auta, słabo by kręcił rozrusznik. Jeśli kontrolka świeci ci cały czas podczas jazdy to najprawdopodobniej może być winą słabego ładowania akumulatora - alternator. Mogą być szczotki, ewentualnie regulator ładowania.

Grzegorz
      Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

A moze tylko pasek jest do naciagniecia ewentualnie moze gdzies nielaczy przewod roznie to bywa .Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez slawek64 Zobacz posta
          A moze tylko pasek jest do naciagniecia ewentualnie moze gdzies nielaczy przewod roznie to bywa .Pozdrawiam
          o też racja, zwłaszcza, że jeśli jest luźniejszy to przy większych obrotach lubi popiskiwać.
          Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Jaki jest koszt regenracji alternatora? A przy okazji jakie macie akumulatory?

Comment

skoro masz diesla, odwiedzaj częściej Dział: SILNIKI DIESLA https://www.civicforum.pl/forumdisplay.php?f=254 tam było już dużo napisane, czegoś nie ma, pisz, bo tak to sie po całym forum walają rózne wątki w tym samym temacie i bajzel sie robi.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam,
                Nie chcąc zakładać niepotrzebnie nowego tematu, dołączam się do obecnego.
                Proszę o poradę, czy bicie osiowe wiatraków oraz koła pasowego alternatora, widoczne na filmiku poniżej, kwalifikuje alternator do naprawy? Wygląda na to, jakby wałek był wygięty w banan. Mniej więcej w połowie filmiku widać przez małe okienko alternatora, że na drugim końcu wałka dzieje się to samo. Podczas kręcenia wałkiem słychać szum, ale nieregularny, tj. cyklicznie przybierający większą głośność i zaraz powracający do poprzedniego poziomu. Nie wiem czy to ze szczotek ocierających o komutator, czy z łożyska.
                P.S. Łożyska, zdaje się, już swoje wykręciły?
                P.S.2. Czy przy takim biciu możliwe jest, żeby alternator był generatorem drgań na cały silnik i budę?

Last edited by kubsztyk; 05-05-2018, 17:32.

Comment

Na moją skromną wiedzę masz obydwa łożyska do wymiany. Szczerze to drgań na całą budę bym się nie spodziewał ale hałasu to na pewno. Przecież to musi wyć, ostatnio wymieniałem łożyska w alternatorze Yaris i bicia nie było ale wyło...!

Nie będzie biło na budę bo wszystko przyjmują łożyska , korpus alternatora i w końcu poduszki silnika to zniwelują.
                  Łożyska zmieniaj ,nawet się nie zastanawiaj.

Comment

To jest alternator po dzwonie.
                    Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz posta
                    Czy przy takim biciu możliwe jest, żeby alternator był generatorem drgań na cały silnik i budę?
                    Odpal bez paska to będziesz wiedział.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                      To jest alternator po dzwonie.
                      A czemu ?
                      Ostatnio kolega wymieniał łożyska i ośkę w alternatorze pięcioletniego Volvo , jakiś suv nie pamiętam i jeszcze bardziej biło a suv nie bity , pierwszy właściciel.

Comment

Co do wycia, to już zimą słyszałem po odpaleniu po nocy wycie przez 3-5 sekund. Teraz na rozgrzanym słyszę bzyczenie ciche z okolic alternatora na jałowych obrotach. Słyszę jeszcze warkot przy 2-3 tys. obr. już po częściowym rozgrzaniu silnika - bardziej z okolic rozrządu, bo z pozycji pasażera mniej słyszalny. Na przestrzeni miesięcy warkot się nasilił i poszerzył się zakres obrotów, przy którym jest to słyszalne. No i alternator ma problem z podniesieniem obrotów po ich opadnięciu na wskutek włączenia świateł lub dmuchawy na max. Ostatnio zauważyłem też rzadkie co prawda zjawisko, że jałowe obroty silnika falują w rytm migania kierunkowskazu - niezauważalne na wskazówce obrotomierza, ale słyszalne i odczuwalne, tak jakby cyklicznie mocno wzrastało i znikało obciążenie silnika.
                        Na dniach zrzucę pasek i obadam te drgania.
                        Last edited by kubsztyk; 06-05-2018, 09:19.

Comment

Aha , szczotki też będą do wymiany. Obyś miał cały komutator bo inaczej to już troszkę więcej zabawy.
                          Zrzucaj będziesz coś wiedział.

Comment

Zamieszczone przez woody Zobacz posta
                            A czemu ?
                            Bo normalnie alternator tego nie robi.

Zamieszczone przez woody Zobacz posta
                            Ostatnio kolega wymieniał łożyska i ośkę w alternatorze pięcioletniego Volvo
                            Gdyby było wszystko jak trzeba to by nie wymieniał.Aternator nawet z wywalonymi łożyskami nie ma grama bicia,jedyne co ma to luz liczony w setkach.

Comment

Kupiłem regenerowany alternator. https://allegro.pl/alternator-honda-...437817884.html
                              Zamontowałem, odpalam i... Na obrotach jałowych wszystko ok, po dodaniu gazu czy w trakcie jazdy światła i podświetlenie deski mryga... Czuć nawet jak przy jednostajnej jeździe silnik bardzo delikatnie przerywa w rytm mrugania świateł, po puszczeniu gazu ok.
                              Zmierzyłem napięcie na jałowych: 14,4V odbiorniki off, 14,3V światła włączonu, utrzymywanie nawet lekko podniesionych obrotów daje na multimetrze podłączonym do aku falowanie 14,83...15,18V.
                              Ręce opadają, na 15-letnim altku nie miałem takich jaj... Wsadzam stary alternator...
                              Nawet kur.. pasek Conti kupiłem specjalnie nowy...
                              Ponadto zauważyłem przy wymianie altka, że we wtyczce wiązki alternatora nie mam jednego konektora, a otwór jest jakby fabrycznie zaślepiony. W alternatorze 4 piny, a we wtyczce 3 konektory i 3 przewody do wtyczki... Wiem, że np. w EGRze jest jeden otwór na konektor zaślepiony, ale w alternatorze..?
                              Last edited by kubsztyk; 09-05-2018, 21:52.

Comment

Working...
                              X