Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bicie na kierownicy i pedale hamulca podczas hamowania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dobra tarcze zmierzone w całości nie przekroczyły 0.07 mm więc chyba w normie. Dodatkowo wyważyłem koła sprawdziłem opony ale nic to nie zmieniło tzn nie poprawiło się a od razu po wyjechaniu z wulkanizacji myślałem że bije mocniej ale po kilku hamowaniach było już normalnie tzn biło tak wcześniej. Przy okazji podciągnąłem linki ręcznego i tak sobie myślę czy to ma wpływ powiedzmy na hamowanie hamulcem nożnym tzn czy szczęki wraz z linkami ręcznego się rozciągają bo tak myślę że to może jednak moje super nowe bębny jeśli było tak po naciągnięciu linek.,

Comment

podciągnięcie ręcznego tylko poprawi hamulce i pedał wyżej zaczyna brać ( zmniejsza się
      luz i skok tłoczka)
      a swożnie zwrotnic i drążków kierownicy sprawdzałeś ???
      sigpic moje autko D16W4VTEC
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

Zamieszczone przez kepa416 Zobacz posta
        Ogólnie samo bicie wygląda tak że nie czuć go przy delikatnym wciskaniu hamulca i przy mocnym wciskaniu. Czasem jest tak że czuć tylko na pedale delikatne pulsowanie a na kierownicy nic a czasem tak że kierownice wyrywa z dłoni i auta hula po jezdni. Ogólnie pohamowałem kiedyś mocniej na uboczu u tak jakby z bardziej ciepłymi tarczami klockami czyli z większą ilością hamowania bicie wzrasta, ale znów podczas jednokrotnego naciskania na pedał hamulca z dość długiego zjazdu bije tak samo
        Więc jeśli wszystko teoretycznie sprawdzone i jest OK to jakiś Ci miesza. Wieśko podpowiada gdzie go szukać. Jeśli i tam go nie znajdziesz, to jeszcze zostaną Ci przeguby wewnętrzne.
        Kiedy hamujesz delikatnie lub bardzo mocno, to w pierwszym przypadku obciążasz je prawie niezauważalnie zaś w drugim wręcz blokujesz. Wtedy bicia nie ma. Zaś hamowanie pośrednie powoduje bicie. To ma w mojej ocenie jakiś sens i może być taki związek przyczynowo-skutkowy.
        Pzdr.

Comment

Ok sprawa wyjaśniona na 99.99% Podciągnąłem ręczny jeszcze mocniej tak jak być nie powinien rozbujałem się do 80km/h i delikatnie zaciągałem zaczęło trzepać i budą i kierownicą. Raczej diagnoza prosta bębny biją a były założone świeże i po stanie zewnętrznym wyglądają jak nowe. Czyli albo bubel albo przegrzane i umęczone. Diagnozę potwierdzę po wrzuceniu bębnów na tokarce.

Comment

Sprawa rozwiązana mimo że bębny były nowe jeden byl bardzo krzywy zostały przetoczone dwie sztuki bicie ustalo.

Comment

Zamieszczone przez kepa416 Zobacz posta
              Sprawa rozwiązana mimo że bębny były nowe jeden byl bardzo krzywy zostały przetoczone dwie sztuki bicie ustalo.
              Bardzo nas to cieszy
              - Stuk! Puk!
              - Kto tam?
              - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

No to teraz wszystko będzie "bez bicia" się działo.

Comment

Working...
                X