Witam, od zakupu auta miałem problem z biciem podczas hamowania. Poprzedni właściciel powiedział że to tarcze mi to też na to wyglądało. Tarcze 240 i tył bębny układ bez ABS. Tarcze zmienione co prawda na ABE bo przejściowo klocki TRW piasta czysta. Zaciski wymienione uszczelki i tłoczki wszystko chodzi i działa. Potem stare tarcze przetoczone miały 20 mm grubości założyłem problem od razu powrócił po 1 hamowaniu. Z tyłu bębny są nowe wymienione przez poprzedniego właściciela. Ogólnie samo bicie wygląda tak że nie czuć go przy delikatnym wciskaniu hamulca i przy mocnym wciskaniu. Czasem jest tak że czuć tylko na pedale delikatne pulsowanie a na kierownicy nic a czasem tak że kierownice wyrywa z dłoni i auta hula po jezdni. Ogólnie pohamowałem kiedyś mocniej na uboczu u tak jakby z bardziej ciepłymi tarczami klockami czyli z większą ilością hamowania bicie wzrasta, ale znów podczas jednokrotnego naciskania na pedał hamulca z dość długiego zjazdu bije tak samo. Ogólnie nie chcę ładować od razu nowych łożysk przegubów wewnętrznych i zewnętrznych raczej szukam możliwości sprawdzenia tego. Na początku obstawiałem krzywą piastę ale to powinno być czuć częściej podczas jazdy, potem doczytałem o możliwości że są to łożyska ale rozbujałem auto na podnośniku i raczej cisza. Przeguby a raczej półośki obydwie mają delikatny luz ale taki sam i z manuala wychodzi że tak być powinno tzn łapiąc za półoś i przesuwając ją w stronę skrzyni i na zewnątrz czuć delikatne przesunięcie. Brak oznak zużytych przegubów. Luzów nie ma w zawieszeniu poza górnym sworzniem który czeka na wymianę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bicie na kierownicy i pedale hamulca podczas hamowania
Collapse
X
-
Zamieszczone przez bossman Zobacz postaTarcza może być zachartowana miejscowo
Zamieszczone przez kepa416 Zobacz postaDodam ze sprawdziłem tarcze stare 20 mm przetoczone i dalej to samo.
Zamieszczone przez kepa416 Zobacz postaZaciski wymienione uszczelki i tłoczki wszystko chodzi i działa.
Comment
-
Podobny objaw jest tylko w samochodach z gałką w wachaczu (mondeo, polonez, itp) tutaj takowego rozwiązania nie ma, prawdopodobieństwo innego elementu jest znikome. Nie mądruję - dzielę się tym co spotkało mnie w dotychczasowych samochodach.
Ten górny sworzeń mnie zastanawia...
Comment
-
A sama tarcza dobrze dolega do tarczy? Wszystko tam wyczyszczono?
Zamieszczone przez kepa416 Zobacz postaZnaczy tak tłoczki wysuwają się lekko i tak samo lekko wchodzą bez oporów.
Comment
-
sprawdzi dolne sworznie zwrotnicy (najlepiej podeprzeć delikatnie wahacz drugim lewarkiem
by zniwelować nacisk sprężyny )
też mi coś biło na kierownicy ,ale wymieniałem sporo od razu
-kompletne półosie z d16 wtedy miałem d14(miałem bardzo wyrobiony wewnętrzny przegub)
-tarcze
-sworznie zwrotnic
-końcówki drążków
i problem zniknął na kilka latsigpic moje autko D16W4VTEC
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460
Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b
https://www.youtube.com/my_videos?o=U
Comment
-
Tarcza nie jest jakaś Highendowa ale co by powodowało że i na jednej firmy starych TRW przed i po toczeniu jak i nowych ABE jest tak samo. Ogólnie z tym nagrzaniem to też dziwne bo takie bicie występuje nie tyle że po mocnym hamowaniu tylko nawet po długiej jeździe bez hamowania albo na pierwszym zakręcie koło domu. Tylko dziwnym jest to że po mocnych kilku hamowaniach jest tak że ociera delikatnie albo klocek o tarcze, albo te blaszki co trzymają klocki albo sama tarza o coś innego.
Comment
Comment